Tacu Alexandru (foto), urmarit si persecutat de Securitate pe motiv ca se opunea regimului comunist si dorea sa emigreze in SUA, a cerut prin intermediul Asociatiei Civic Media serviciilor de informatii actuale sa precizeze daca urmaritorii sai dinai
Tacu Alexandru (foto), urmarit si persecutat de Securitate pe motiv ca se opunea regimului comunist si dorea sa emigreze in SUA, a cerut prin intermediul Asociatiei Civic Media serviciilor de informatii actuale sa precizeze daca urmaritorii sai dinainte de 1989 mai sunt activi si in ziua de azi si, daca sunt pensionari, ai caror servicii. Identificati in dosarele oferite de CNSAS, cei care l-au urmarit pe Alexandru Tacu si au efectuat presiuni asupra sa sunt urmatoarele foste cadre ale Securitatii: colonel Serban Petru, maior Andronic Vasile, colonel Hau Gheorghe, maior Brancus Doina, general-locotenent Stamatoiu Aurel, general maior Alexie Stefan, locotenent major Damaschin Gheorghe, locotenent major Amariutei Vasile, locotenent major Amarandei Vasile, locotenent major Vieru Valentin, locotenent colonel Matei Constantin, locotenent colonel Botarlan D., capitan Negru Ioan, locotenent major Arnautu Nicuta, colonel Diaconescu Gheorghe, colonel Boicu F.I., colonel Rus Petru, colonel Roznovat Ion, locotenent colonel Tiron, maior Gavrilean, maior Bostan, locotenent Moraru Silvia, locotenent colonel Pruna M., Frunza Mircea sef Sectia I, locotenent Sandu Eugen, Cretu, Ciurlau Constantin, seful Securitatii Iasi, colonel Volf Mihai, locotenent colonel Adrian Filioreanu. Tacu Alexandru a mai cerut si elucidarea conditiilor misterioase in care a decedat in acea perioada fiul sau, Malin Tacu, a carui moarte a fost consemnata in patru moduri diferite.
Alexandru Tacu a gasit pana acum la CNSAS patru dosare ale Securitatii dedicate supravegherii sale - Emigrantul. Tamas, Sandu si Pascu - dar are indicii ca mai exista cinci dosare pentru familia sa, motiv pentru care a vizitat ieri CNSAS. Dosarele gasite mai arata ca Tacu Alexandru a fost in atentia urmatoarelor unitati ale Securitatii: UM 0544, Serviciul III, Serviciul I, Serviciul F, Serviciul II, B.L.D., Serviciul T, Serviciul R, Unitatea Speciala "T", Serviciul BDS, Directia D, UM 0647, IOPR, ICT, Indicativul a-15 (general-maior Alexia Stefan), Indicativul a-18 (colonel Miroiu), indicativul 113 (locotenent colonel Hau Gheorghe, alias Paul) UM 920.
Planul Securitatii pentru februarie '90
Nu doar Tacu Alexandru a fost urmarit de Securitate, ci intreaga sa familie, inclusiv fiica sa Alina, care in 1988 era in clasa a X-a. Tehnician la Combinatul de Utilaj Greu Iasi in 1989, Tacu Alexandru a facut obiectul unui Dosar de Urmarire Informativa care avea un plan de masuri ce se intindea pe patru pagini. Trei informatori ai Securitatii - "Cristian", "Dumitru" si "Costica" - au fost asmutiti asupra lui Tacu Alexandru doar la locul de munca. Fiica sa minora era pusa sub urmarire prin fraza: "In cooperare cu serviciul I se vor obtine informatii privind pozitia si atitudinea numitei Tacu Elena Alina, eleva la Liceul "O. Bancila", semnalata ca impreuna cu tatal sau l-a vizitat pe ..."(nume sters din dosar de CNSAS, n.red.).
Securitatea Iasi nu a prevazut evenimentele din decembrie 1989, deoarece isi facea planurile inclusiv pentru februarie 1990: "Avand in vedere complexitatea si necesitatea initierii unor masuri de prevenire cat mai eficiente, dosarul de urmarire informativa <<SANDU>> va fi analizat in februarie 1990 cand in functie de evolutia situatiei operative vor fi propuse masurile ce se impun in continuare". "Situatia operativa" s-a modificat radical in decembrie 1989 si ramane de vazut cu ce si-au completat planul pentru aceasta luna si cele urmatoare cei amintiti mai sus. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.