Locurile de inchinaciune, de smerenie in fata lui Dumnezeu si de reculegere in fata icoanelor si a florilor nu lipsesc din aceste taramuri binecuvantate. Asa ca, dupa un drum lung si obositor, merita sa urci aleile care duc catre manastirile Gorjului
Locurile de inchinaciune, de smerenie in fata lui Dumnezeu si de reculegere in fata icoanelor si a florilor nu lipsesc din aceste taramuri binecuvantate. Asa ca, dupa un drum lung si obositor, merita sa urci aleile care duc catre manastirile Gorjului (pentru ca la mai toate intrarea este undeva mai jos, ca sa aiba timp omul sa se lepede pe drumul care urca molcom de gandurile necurate), ca sa bei apa rece si limpede ca cristalul de la fantanile din curte si ca sa te dai la povesti cu maicile, obisnuite de-acum cu turistii curiosi. Doar patru am reusit sa vizitam in scurta noastra preumblare, insa de mare folos pentru suflet si invatatura.

Polovragi
Primul popas a fost la Manastirea Polovragi. Maica Tecla ne primeste cu zambet si lumina, si ne povesteste pe indelete cum a fost ctitorita manastirea de Radu Comisul si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona. Cum a fost inaltata intre 1504-1505, dar cum nu exista o atestare a locasului pana in 1629, cand intra in posesia banului Craiovei, Paraianu Milescu. Cum in 1643 Danciu Paraianu restaureaza cu ajutorul domnitorului Matei Basarab biserica, si asa ajunge sa aiba infatisarea de astazi. Cum Paraianu inchina manastirea si averile Sfantului Scaun din Ierusalim, in 1647, si cum o rascumpara Constantin Brancoveanu in 1693 si inca multe altele. si mai intram si prin muzeul manastirii, unde vedem un Pomelnic al Familiei Brancoveanu, ceramica de la Cetatea Dacica, Pravila Mare, manuscrise si icoane in stil brancovenesc. Sa tot iei aminte

Crasna
In drum spre Tismana, la vreo 5 kilometri de Novaci, se afla Manastirea Complex filantropic Carpinis Crasna. Este o manastire de maici, sfintita la 24 iunie 1997, avand hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul". Cativa kilometri mai incolo (nu multi), se afla manastirea de calugari Crasna, cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, si ctitorita de Marele Pitar Jupan Dumitru Filisanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.