Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a amenintat ieri ca va dizolva Parlamentul, cu putin timp inainte de a incepe o runda de negocieri decisive cu principalul sau rival politic, in vederea formarii unui Guvern de coalitie, transmit Mediafax.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a amenintat ieri ca va dizolva Parlamentul, cu putin timp inainte de a incepe o runda de negocieri decisive cu principalul sau rival politic, in vederea formarii unui Guvern de coalitie, transmit Mediafax.
Iuscenko, care a preluat puterea in ianuarie 2005, dupa "revolutia portocalie" de la Kiev, este nevoit sa aleaga intre numirea lui Viktor Ianukovici in functia de premier si dizolvarea Parlamentului. Cu putin timp inaintea inceperii negocierilor, Presedintia a anuntat ca Iuscenko intentioneaza sa inceapa consultarile in vederea dizolvarii Parlamentului. "Presedintele ucrainean intentioneaza ca astazi sa aiba consultari cu presedintele Parlamentului, adjunctul acestuia si liderii grupurilor parlamentare, conform articolului 90 din Constitutia Ucrainei, privind dizolvarea Parlamentului", se arata intr-un comunicat oficial. "Seful statului subliniaza importanta gasirii unui compromis si a unei intelegeri si considera dreptul sau de a dizolva Parlamentul drept argument final", adauga textul.
Observatorii apreciaza ca Iuscenko a folosit amenintarea cu dizolvarea Parlamentului ca parghie pentru a-l obliga pe Ianukovici sa faca o serie de concesii inainte de a obtine numirea in functia de prim-ministru. Partidul Regiunilor, condus de Ianukovici, a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile parlamentare din martie, in urma carora Ucraina Noastra, condusa de Iuscenko, s-a plasat pe locul al treilea. Aliatii lui Iuscenko au sugerat ca ar putea accepta desemnarea lui Ianukovici in functia de prim-ministru, dar solicita din partea acestuia un angajament ca va mentine politica de apropiere de NATO si Uniunea Europeana si ca le va oferi mandate-cheie in Guvern. Partidul lui Ianukovici sustine insa ca nu este dispus la concesii in ceea ce priveste Alianta Nord-Atlantica.
In cazul in care Iuscenko ar decide sa dizolve Parlamentul, ar putea provoca o criza politica grava, deputatii opozitiei avertizand deja ca o astfel de actiune ar fi ilegala si ca o vor ignora. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin