Responsabilul pe Justitie al Comisiei Europene, Franco Frattini, prezent ieri la Bucuresti, a punctat temele la care Romania mai are de lucrat, exprimandu-si ingrijorarea fata de neincrederea cetatenilor in sistemul judiciar. "Sper ca membrii CSM
Responsabilul pe Justitie al Comisiei Europene, Franco Frattini, prezent ieri la Bucuresti, a punctat temele la care Romania mai are de lucrat, exprimandu-si ingrijorarea fata de neincrederea cetatenilor in sistemul judiciar. "Sper ca membrii CSM vor lua masuri impotriva procurorilor acuzati de lipsa de integritate", a aratat comisarul. Frattini a subliniat ca in privinta coruptiei mai sunt multe de facut, dar a mentionat ca nu a discutat in intalnirile de la Bucuresti cu inaltii oficiali romani despre activarea clauzei de salvgardare pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne. "Aveti un sistem juridic modern construit, trebuie pus insa in practica", a insistat Frattini, adaugand: "Va rog, sprijiniti-l pe ministrul Macovei! Face eforturi uriase si cred ca este o investitie politica pentru Romania". Comisarul si-a manifestat un interes deosebit pentru Agentia de Integritate, mentionand ca a primit asigurari ca proiectul de lege privind aceasta structura va fi adoptat in toamna.
La coruptie mai este de lucru
Daca in privinta securizarii frontierelor si a traficului de persoana, comisarul european s-a declarat multumit, in ceea ce priveste Justitia si coruptia mai sunt probleme. Aceste aprecieri, facute de Frattini dupa intrevederea cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (foto dreapta), au reliefat si faptul ca lupta impotriva crimei organizate si a spalarii banilor trebuie sa continue si dupa aderare. "Din punct de vedere al securitatii, Romania se gaseste pe calea cea buna", a spus comisarul european, adaugand: "Am venit in Romania pentru a incuraja Guvernul, Parlamentul si cetatenii sa continue reformele". Frattini a mai spus ca Romania poate juca un rol important in sud-estul Europei si va trebui sa tina legaturi stranse cu tarile din acesta zona. "Un alt domeniu strategic in care Romania urmeaza sa joace un rol important il reprezinta domeniul cooperarii in cadrul Balcanilor de Vest, Romania avand o relatie speciala cu foarte multe state din aceasta regiune si contam pe spriinul sau in vederea sprjinirii strategiei Uniunii Europene in domeniul regimului vizelor", a precizat comisarul.
Magistratii nu sunt de neatins
Una din cele mai serioase probleme identificate de Frattini a fost necesitatea cresterii increderii cetatenilor in sistemul judiciar, odata cu eliminarea suspiciunilor de lipsa de integritate privind acest sistem. Apreciind faptul ca Romania are un nou sistem juridic si judiciar, care trebuie insa implementat, comisarul a atentionat asupra faptului ca "nu trebuie operate schimbari in ceea ce priveste procedurile de numire si de schimbare a procurorilor". Se impun, insa, in opinia oficialului european, anumite "ajustari" referitoare la activitatea zilnica a sistemului juridic. "Este necesara cresterea integritatii magistratilor si sta in puterea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa creasca puterea judecatorilor, astfel incat persoanele care se prezinta in fata justitiei sa aiba un proces corect", a declarat Franco Frattini, citat de Mediafax, referindu-se la cadrul pe care CSM trebuie sa-l creeze judecatorilor. Marea provocare politica si institutionala ramane aceea de a creste increderea cetatenilor in sistemul judiciar si de a eradica nu doar faptele de coruptie, ci si suspiciunile de lipsa de integritate cu privire la sistemul juridic, a apreciat comisarul european pe Justitie. "Independenta magistratilor nu inseamna ca ei trebuie sa ramana de neatins", a insistat Frattini, aratand ca nimeni nu e mai presus de lege. "In ceea ce o priveste pe doamna Macovei, trebuie sa confirmam faptul ca o apreciem in mod deosebit pentru activitatea domniei sale, activitate total dedicata implementarii transparentei si responsabilizarii sistemului juridic", a tinut sa spuna comisarul.
Reprosuri la CSM
Frattini a aratat, dupa intrevederea cu Iulian Galca, presedintele CSM, ca exista probleme in privinta interpretarii unor cazuri in Justitie, dar si in privinta integritatii unor magistrati. "Vorbesc despre imbunatatirea perceptiei asupra calitatii functionarii zilnice a tribunalelor", a precizat comisarul. El a marturisit ca primeste zilnic la Bruxelles un mare numar de plangeri individuale, in care este intrebat nu numai despre interpretarea cazurilor individuale, ci si in privinta tratarii impartiale a unor cazuri si chiar in privinta integritatii unor magistrati. Frattini si-a exprimat speranta ca CSM isi va intari capacitatea privind actiunile disciplinare in ceea ce priveste magistratii care sunt suspecti nu doar de coruptie, ci si de lipsa de integritate. "Cred ca ar trebui sa fim foarte clari in acest domeniu. Ajutam Romania, o sprijinim (...), dar nu putem tolera oameni in afara legii. Nimeni nu este mai puternic decat legea si, de aceea, nu ar trebui sa existe nici macar o suspiciune asupra integritatii magistratilor", a subliniat el, mentionand ca i-a spus acest lucru si presedintelui CSM si ca are asteptari, in sensul ca va lucra impreuna cu acesta pentru recastigarea increderii publice in privinta functionarii Justitiei. El a mai fost de parere ca este la indemana CSM sa-i ajute pe magistrati din punctul de vedere al pregatirii acestora, al eradicarii perceptiei negative si negativiste. "Independenta sistemului juridic nu inseamna intangibilitate pentru magistrati", a mai spus el. In opinia sa, magistratii trebuie sa fie responsabili si sa aiba o atitudine transparenta. Comisarul european pentru justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a avut ieri doua intalniri cu ministrul Justitiei, dupa cea avuta cu ministrul de Interne. La prima au participat Iulian Galca - presedintele CSM si Carmen Galca - procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). La cea de-a doua intalnire, desfasurata in cadru restrans, comisarul european si ministrul Justitiei au discutat despre masurile pe care Ministerul Justitiei le are de indeplinit inainte de Raportul din luna septembrie al Comisiei Europene. Tot in cursul zilei de ieri, Frattini a discutat cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, dar si cu primul- ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.