preluarea atributiilor de sef al statului de catre fratele sau, Raul. Complicata interventie chirurgicala la care a fost supus presedintele cubanez si decizia acestuia de a delega chiar si "provizoriu" prerogativele de sef al statului au readus in di
preluarea atributiilor de sef al statului de catre fratele sau, Raul. Complicata interventie chirurgicala la care a fost supus presedintele cubanez si decizia acestuia de a delega chiar si "provizoriu" prerogativele de sef al statului au readus in discutie problema succesiunii la conducerea regimului de la Havana. Castro este cel mai longeviv conducator din lume, dupa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. El urmeaza sa implineasca la 13 august 80 de ani.

Raul, succesorul desemnat
Succesorul desemnat al lui Fidel Castro, fratele sau, Raul, cu cinci ani mai mic, care a preluat "in mod provizoriu" prerogativele numarului 1 cubanez, a pasit dintotdeauna pe urmele fratelui sau mai mare si conduce cu o mana de fier armata cubaneza, comentau, ieri, agentiile de presa.
Mai discret din fire, Raul Castro este prim-vicepresedinte al Consiliului de Stat (guvernul), al doilea secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) si, inca de la inceputul regimului, temutul ministru al Fortelor Armate Revolutionare (FAR). "Neindoielnic, este camaradul care are cea mai mare autoritate dupa mine si cea mai buna experienta. De aceea are toate calitatile pentru a-mi succeda", si-a caracterizat Castro fratele, in 2001. Mic de statura, Raul este insa lipsit de charisma lui Fidel si de talentul sau oratoric. Avantajul sau consta in relatia stransa cu acesta, care l-a luat sub aripa sa pe mezinul familiei, nascut la 3 iunie 1931 la Biran (sud). Cu Raul, armata cubaneza s-a implicat in ultimii ani in sectoarele-cheie ale economiei, in special in turism, unde controleaza majoritatea activitatilor si hotelurilor prin grupul Gaviota.

Admirator al "experientei" chineze si vietnameze
Raul Castro pare a fi un admirator al reformelor de tip chinezesc si vietnamez, de care se intereseaza indeaproape facand frecvente vizite "partidelor surori", la Beijing si Hanoi. Fata de Washington a cultivat infruntarea si diatriba dupa modelul lui Fidel, dar a dat uneori neasteptate semne de deschidere. Raul Castro este comunist de la varsta de 22 de ani si unul dintre putinii membri ai PCC care au participat la atacul asupra cazarmii Moncada la 26 iulie 1953, lovitura de incepere pentru saga castrista. Dupa amnistia din 1955, decretata de Fulgencio Batista, a plecat in Mexic pentru a pregati gherila "barbosilor" ("barbudos") din Cuba impreuna cu Ernesto "Che" Guevara si fratele sau.

Erou al stangii si ticalos preferat al dreptei
Lui Castro ii place sa spuna ca a supravietuit unui numar de noua presedinti americani, de la John F. Kennedy la Ronald Reagan si George Bush - tatal. "Niciodata nu m-am gandit ca voi trai atat (...) Au incercat sa ma lichideze de atatea ori", a spus Castro in iulie, la sosirea in Argentina, ca invitat la summitul Mercosur.
Iubit si urat in egala masura, Castro se bucura de influenta internationala, fiind un erou al stangii si ticalosul preferat al dreptei. Statele Unite, care de cinci decenii tot incearca sa-l inlature de la putere, vad in moartea sa singura posibilitate de a forta o schimbare politica in Cuba. Insa Castro si-a descoperit un nou aliat strategic in persoana liderului venezuelean Hugo Chavez, presedinte al celui de-al cincilea mare exportator de petrol din lume si alt critic feroce al Washingtonului. In "ograda" sa, liderul cubanez nu cedeaza niciun milimetru de spatiu politic adversarilor sai, pe care-I considera mercenari platiti de Washington. Insa, potrivit grupurilor ce militeaza pentru respectarea drepturilor omului, in Cuba exista peste 300 de detinuti politici.In aceasta tara, desi nu exista statui ale sale si nici strazi care sa-i poarte numele, Castro domina toate aspectele vietii cubanezilor. Nici nu-i greu, dat fiind ca 70 la suta din cubanezi s-au nascut cu el la putere si, desi guvernul sau e criticat destul de des, rareori se aud voci ce vorbesc impotriva comandantului. "Va muri in patul lui, nimeni nu-l va inlatura de la putere", a pronosticat scriitorul Norberto Fuentes, refugiat la Miami.

Convorbiri "cu scantei" Ceausescu-Castro


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.