Bugetul general consolidat a inregistrat in primele sase luni un excedent de 3,6 miliarde lei, reprezentand 1,12% din PIB, in scadere cu aproape 0,2 puncte fata de surplusul consemnat dupa primele cinci luni, a anuntat ieri Ministerul Finantelor Publ
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele sase luni un excedent de 3,6 miliarde lei, reprezentand 1,12% din PIB, in scadere cu aproape 0,2 puncte fata de surplusul consemnat dupa primele cinci luni, a anuntat ieri Ministerul Finantelor Publice.
Veniturile pe toate bugetele inregistrate in primul semestru au insumat 49,7 miliarde lei adica 15,4% din PIB in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 46,13 miliarde lei reprezentand 14,3% din PIB.
Bugetul de stat a raportat incasari de 19,5 miliarde lei, cea mai mare parte, de 11,5 miliarde, venind din impozitele indirecte. Colectarile TVA au inregistrat 6,6 miliarde lei in timp ce din accize au venit la bugetul de stat 4,6 miliarde lei.
Totalul incasat la bugetele locale este de 12,1 miliarde lei din care jumatate reprezinta colectare TVA. Sume consistente la bugetul general consolidat au fost aduse de veniturile fiscale - 29,2 miliarde lei din care TVA colectata a fost de 12,7 miliarde lei, impozitul pe venit 4 miliarde lei, impozitul pe salarii si venituri 4,4 miliarde lei, accizele 4,7 miliarde lei, alte taxe si impozite insumand 4,8 miliarde euro.
Contributiile de asigurari sociale au cumulat 15,6 miliarde lei, in timp ce veniturile nefiscale au reprezentat 3,82 miliarde lei.
Tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost revizuita, in iunie, in sensul cresterii acesteia de la 0,9% din PIB la 2,5% din PIB, dupa ce tinta initiala pentru acest an fusese de 0,5%. O noua rectificare bugetara este asteptata in toamna acestui an. FMI a recomandat recent un deficit zero pentru Romania, lucru aproape imposibil de realizat pana la sfarsitul anului.
In aceste conditii un acord cu institutia internationala nu mai este posibil, fapt subliniat si de Daniel Daianu, fost ministru de Finante, intr-un interviu acordat recent revistei Bilant.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.