Intr-o proclamatie data publicitatii marti dimineata, presedintele cubanez Fidel Castro isi cedeaza temporar functiile de conducere fratelui sau Raul. Castro a fost fortat la acest gest din cauza unei serioase hemoragii interne, care necesita interve

Intr-o proclamatie data publicitatii marti dimineata, presedintele cubanez Fidel Castro isi cedeaza temporar functiile de conducere fratelui sau Raul. Castro a fost fortat la acest gest din cauza unei serioase hemoragii interne, care necesita interventie chirurgicala. Dupa cum arata textul proclamatiei, citit de secretarul personal al lui Castro, hemoragia a fost provocata de oboseala excesiva acumulata in ultima vreme de presedinte. In ultimele saptamani, acesta a avut de indeplinit numeroase obligatii publice, printre care participarea la summit-ul Mercosur din Argentina si sarbatorirea aniversarii Revolutiei Cubaneze.
Castro cedeaza fratelui sau principalele functii de conducere in stat, si anume controlul Partidului Comunist, al guvernului si al armatei. Celelalte atributii importante detinute de Fidel, precum conducerea sistemelor de invatamant, sanatate si energie, sunt distribuite printre alti membri ai partidului. In textul proclamatiei, Castro cere partidului si poporului sa apere in continuare cauza Revolutiei in fata pericolului reprezentat de guvernul american.

Castro, tatal natiunii cubaneze

Devenit presedinte al Cubei si prim-secretar al Partidului Comunist in 1959, dupa ce a condus revolutia de inlaturare de la putere a dictatorului Batista, Fidel este cel mai longeviv lider mondial cu exceptia reginei Elisabeta a Marii Britanii.
Castro a condus Cuba dupa un model socialist, bazat pe asigurarea de catre stat a unor servicii de baza pentru cetateni. In parte si datorita acestor masuri, speranta de viata a cubanezilor a crescut semnificativ in timpul lui Castro, dar "el comandante" continua sa fie criticat pentru autoritarism si modul in care sunt respectate libertatile individuale in tara.

Conflictul etern Castro-SUA

In prezent, cel mai aspru critic al lui Castro este George Bush, al noualea presedinte pe care Castro il vede venind la putere. Americanii se pregatesc de ceva vreme pentru plecarea de la putere a lui Castro, Congresul infiintand chiar o Comisie de Asistenta pentru o Cuba Libera, care lucreaza cu un "fond al democratiei" in valoare de 80 de milioane de dolari si este menit sa aduca democratia in Cuba. Dupa cum arata Nick Castor de la BBC, intr-un documentar intitulat "Dupa Castro", in SUA exista chiar un "coordonator al tranzitiei cubaneze" care are drept rol inlaturarea cat mai rapida a lui Fidel, evitarea venirii la putere a lui Raul si inceperea liberalizarii economice in Cuba.

Opozitia anti-Castro

Cei mai mari sustinatori ai acestui tip de planuri sub americanii de origine cubaneza concentrati in zona Miami. Multi dintre acestia declara ca au plecat din tara din cauza lui Castro si ca asteapta cu nerabdare eliminarea acestuia de la putere pentru a putea investi in Cuba.
Castro s-a considerat mereu in razboi deschis cu Washington-ul, mai ales dupa incidentul Bay of Pigs, cand americanii au incercat sa "elibereze" Cuba.
Castro a respins atunci un atac desfasurat de exilati cubanezi antrenati si coordonati de CIA.
Castro inca se mai teme de acest tip de interventii, declarand ca in prezent Statele Unite repeta Bay of Pigs prin operatiunile lor din Afghanistan sau Irak. Ramane de vazut daca Fidel va reveni la putere dupa operatie. Daca nu, Raul va fi cu siguranta contestat, atat din exteriorul tarii, cat si de opozitia cubaneza. In plus, chiar si Partidul Comunist este divizat, intre cei care cred ca tinerii trebuie promovati si cei care isi mai pun inca increderea in arhitectii revolutiei din 1959.

Extrase din textul proclamatiei presedintelui Castro

"Pentru ca tara noastra este amenintata de guvernul american, in astfel de circumstante, am decis urmatoarele:
Deleg provizoriu atributiile mele de prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Cubanez secretarului adjunct, Raul Castro Ruz.
Deleg provizoriu atributiile mele de comandant-sef al eroicelor Forte Armate Revolutionare vice-presedintelui, tovarasul Raul Castro Ruz. Deleg provizoriu atributiile mele de presedinte al Consiliului de Stat si al Guvernului Republicii Cuba vice-presedintelui, tovarasul Raul Castro Ruz.
(...) Cer ca Comitetul Central al partidului si Adunarea Nationala a Guvernului Poporului sa sustina aceasta declaratie. Nu am nici un dubiu ca poporul si Revolutia vor lupta pana la ultima picatura de sange pentru a apara aceste si alte idei si masuri care sunt necesare pentru a proteja transformarea istorica in care suntem angajati.
Imperialismul nu va zdrobi niciodata Cuba. Lupta ideologica va continua.
Traiasca patria mama!
Traiasca Revolutia!
Traiasca socialismul!
Inainte catre victorie, pentru totdeauna."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.