Dupa Radu Timofte si Virgil Ardelean, ieri a venit si randul lui Gheorghe Fulga sa fie audiat. Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) a explicat membrilor Comisiei parlamentare de Control asupra Activitatii SIE de ce a demisionat.

Dupa Radu Timofte si Virgil Ardelean, ieri a venit si randul lui Gheorghe Fulga sa fie audiat. Fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) a explicat membrilor Comisiei parlamentare de Control asupra Activitatii SIE de ce a demisionat.
La finalul sedintei, vicepresedintele Comisiei, deputatul social-democrat Constantin Nita, declarat ca, dupa audierea a directorului demisionar al SIE Gheorghe Fulga, comisia a constatat ca decizia acestuia nu a fost influentata nici intr-un fel nici de seful statului, nici de cazul Omar Hayssam. "A fost o demisie de onoare. (...) A fost un act personal, un act de vointa personala, irevocabila, nu putem sa facem mai multe comentarii", a spus Nita.
Vicepresedintele Comisiei a declarat ca, deocamdata, Gheorghe Fulga este directorul SIE, precizand ca Parlamentul asteapta o nominalizare din partea sefului statului cu privire la inlocuitorul acestuia in functie.
Nita a spus ca starea de incertitudine in ceea ce ii priveste pe viitorii sefi ai SIE si SRI va dura pana cand presedintele va face nominalizarile.
Motivele pentru care Gheorghe Fulga este considerat in continuare director al SIE tin strict de prevederile legii de functionare a Serviciului si de cele ale Constitutiei, care stabilesc ca numirea si revocarea directorului SIE se face de catre Parlament.
Pana la momentul in care Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului se vor reuni si vor adopta o hotarare in acest sens, adica pentru ca demisia lui Fulga sa intre legal in vigoare, situatia ramane, cum a spus si Nita, "in incertitudine".
Desi Gheorghe Fulga este considerat in continuare director al SIE, directoratul operativ al serviciului va fi asigurat de adjunctul acestuia, Silviu Predoiu.

Negociere intre palate
"Nu cred ca acest lucru nu va fi posibil (numirea de noi sefi la SIE si SRI - n.r.), pentru ca intre cele doua palate se va gasi o solutie de compromis", s-a aratat convins vicepresedintele comisiei, care a adaugat ca rezolvare problemei va fi mai rapida cu cat guvernul va trimite mai repede in parlament pachetul de legi privind securitatea nationala. Pana in 20 august, comisia va intocmi un raport cu concluziile care s-au desprins din audierea directorului SIE care va fi prezentat apoi Parlamentului.
Totodata, Constantin Nita a declarat ca SIE nu este deloc responsabil de disparitia lui Omar Hayssam, pentru ca are doar atributii pe plan extern.
"Este clar ca nu era atributul SIE si acest lucru a reiesit si din atributiunile pe care le are serviciul si din explicatiile directorului SIE, deci nu avea atributii si responsabilitate in acest caz. Prin urmare, comisia de ancheta ce va fi infiintata la nivelul doua camere ale parlamentului trebuie sa investigheze carei institutii ii revine aceasta responsabilitate", a spus Constantin Nita.
Deputatul a subliniat ca, in cadrul audierii lui Gheorghe Fulga, a reiesit in mod clar necesitatea schimbarii legislatiei in domeniul sigurantei nationale, in conditiile in care sunt responsabilitati care nu sunt asumate de nicio institutie.
Deputatul social-democrat a avansat si ideea infiintarii unui singur serviciu de informatii. "Cred ca e timpul sa ne gandim la un singur serviciu de informatii asa cum este in Spania", a precizat Nita, aratand ca in Italia se discuta aprins pe aceasta tema. In opinia sa, un singur serviciu de informatii ar insemna costuri reduse si eficienta. La iesirea de la audiere, Gheorghe Fulga nu a dat declaratii ziaristilor. Secretarul Comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiana, a declarat insa ca Fulga a dat de inteles ca au existat discutii neplacute la Cotroceni si nu a decis intamplator sa renunte la functie exact acum. La audierea de ieri au fost prezenti toti membrii Comisiei, cu exceptia presedintelui, deputatul PD Romeo Raicu, aflat in concediu: deputatul PSD Constantin Nita (vicepresedinte), deputatul PRM Daniela Buruiana (secretar) si senatorii George Maior (PSD) si Daniel Ilusca (PNL). George Maior a precizat ca l-a contactat pe Raicu, acesta fiind de acord cu audierea directorului demisionar al SIE in absenta sa.

Radu Timofte si-a depus demisia la Parlament
Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, si-a depus ieri, demisia, la Birourile Permanente ale celor doua camere legislative ale Parlamentului. "Am primit din partea domnului Radu Timofte o scrisoare prin care ne informeaza ca a decis sa-si dea demisia. M-am consultat cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si vom trimite scrisoarea catre Comisa de control al SRI care va demara procedurile necesare in vederea inregistrarii demisiei", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
Radu Timofte a declarat, dupa ce a fost audiat de Comisia parlamentara de control al SRI, ca si-a dat demisia dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu mai are incredere in serviciile de informatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.