Directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Erceanu, impreuna cu intreaga echipa de conducere a institutiei, a fost demis de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, in urma neregulilor descoperite de Corpul de Control al G
Directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Erceanu, impreuna cu intreaga echipa de conducere a institutiei, a fost demis de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, in urma neregulilor descoperite de Corpul de Control al Guvernului. Controlul a avut ca obiectiv verificarea respectarii prevederilor legale de atribuire, incheiere si derulare a contractelor atat de proiectare, cat si de executie lucrari constructii, montaj la sediile BNR si in urma cercetarilor au fost descoperite nereguli atat la noul sediu al Bibliotecii, situat in Bulevardul Unirii, cat si la cladirea in care institutia functioneaza in prezent. Corpul de Control al Guvernului a sustinut ca nu s-au realizat licitatii pentru atribuirea contractelor de executie a lucrarilor, termenele nu au fost respectate, iar contractele de proiectare a lucrarilor au fost incheiate cu respectarea partiala a prevederilor legale in vigoare. Adrian Iorgulescu a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca, in afara de Dan Erceanu, au mai fost inlaturati din functii Codruta de Hillerin, director tehnic al institutiei, Rodica Maiorescu, director adjunct, si Marcel Enus, contabil sef. Iorgulescu a precizat ca vinovat de situatia de la BNR este si Marcel Stoenescu, fost director adjunct in Ministerul Culturii si Cultelor pe vremea cand ministru al Culturii era Razvan Theodorescu. Daca in cazul celor patru decizia luata de comisia special constituita a fost retragerea din functie, Marcel Stoenescu nu mai poate fi sanctionat de minister pentru ca nu mai lucreaza in aceasta institutie din ianuarie 2005. Dan Erceanu a ocupat functia de director general al Bibliotecii Nationale a Romaniei in doua perioade: din aprilie 1997 si pana pe 2 decembrie 2002 si de pe 3 martie 2005 pana pe 31 iulie 2006. Prima suspendare din functie, in decembrie 2002 a avut loc in urma scandalului Codex Aureus. Guvernul de la acea vreme a preluat pentru o vreme noua cladire a BNR, cu intentia de a o transforma in sediu al Executivului.
Saptamana trecuta, Ministerul Culturii si Cultelor a preluat administrarea lucrarilor la sediile Bibliotecii Nationale a Romaniei si urmeaza sa isi asume toate investitiile care se vor face la noua cladire a institutiei incepand din aceasta toamna. In acest sens, MCC a accesat un imprumut in valoare de circa 80 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Raspunsul lui Dan Erceanu la demiterea sa din functie nu a intarziat. El considera ca este vorba de "un act de politie politica" si a declarat ca intentioneaza sa i se adreseze lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. "Decizia Ministerului Culturii si Cultelor este una aberanta, ca si alte decizii ale acestei institutii. Ei au intrecut PSD. Trebuie sa ne consultam cu niste avocati si vrem sa sesizam institutii europene, pentru ca aceste lucruri sunt motivate de acel imprumut de 80 de milioane de euro pe care MCC l-a accesat pentru Biblioteca Nationala, vor veni bani multi si vor sa-i dirijeze ei", a declarat pentru Mediafax fostul director al Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Conduceri noi
Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat recent si numirea in functia de director a doua institutii culturale, Teatrul National de Opereta "Ion Dacian"din Bucuresti si Teatrul National din Iasi. Regizorul Cristian Hadji-Culea a castigat concursul organizat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru postul de director general al Teatrului National din Iasi, ramas vacant dupa demiterea lui Ioan Holban.
Contracandidatii lui Hadji-Culea pentru acest post au fost Liana Ceterchi, Dumitru Octavian Jighirgiu, Ion Manzatu, Adrian Cristinel Paduraru si Dan Stoica, informeaza MCC. Comisia de concurs a fost formata din Aura Corbeanu, directorul executiv al UNITER, Emil Boroghina, directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, si Nicolae Scarlat, directorul general adjunct al Teatrului National din Bucuresti. Cristian Hadji-Culea a condus Televiziunea Romana intre 1998 si 2002, iar ulterior, pana in vara trecuta, a fost membru al Consiliului de Administratie al televiziunii publice. A fost succesiv intre 1976 si 1990 regizor artistic la Teatrul National din Iasi si Teatrul Mic din Bucuresti, iar intre 1991 si 1993 - director general al Directiei institutiilor de spectacol din Ministerul Culturii.
La Teatrul de Opereta "Ion Dacian", concursul pentru postul ramas vacant in urma demisiei lui Amza Saceanu, in urma respingerii sale la o evaluare facuta de minister in luna martie, a fost castigat de Razvan Dinca, directorul Teatrului "George Ciprian" din Buzau, de la sefia caruia urmeaza sa-si prezinte demisia in urmatoarele zile. Contracandidatii lui Dinca au fost Georgica Balint, Bogdan Caragea si Florian Dan Georgescu, informeaza MCC. Comisia de concurs a fost formata din Aura Corbeanu, directorul executiv al UNITER, Ulpiu Vlad, vicepresedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, si criticul muzical Dumitru Avachian. Razvan Dinca este absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, specializarea Regie. Una dintre cele mai importante probleme cu care se va confrunta in noul sau mandat este cea a mutarii sediului Operetei din Teatrul National din Bucuresti in fosta cladire a Senatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.