Demisie la Muzeul Secuiesc
Directorul Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, Kato Zoltan, a demisionat din functie.
Kato Zoltan si-a prezentat demisia Consiliului Judetean Covasna, in subordinea caruia functioneaza aceasta ins

Demisie la Muzeul Secuiesc
Directorul Muzeului National Secuiesc din Sfantu Gheorghe, Kato Zoltan, a demisionat din functie.
Kato Zoltan si-a prezentat demisia Consiliului Judetean Covasna, in subordinea caruia functioneaza aceasta institutie, fara a preciza motivele care stau la baza gestului sau. In cele trei randuri scrise pe foaia de hartie pe care si-a pus semnatura, Kato Zoltan a mentionat doar faptul ca demisioneaza in acord cu Codul Muncii.
Fostul director al muzeului nu a facut nici un alt comentariu pe aceasta tema, iar secretarul general al CJ, Varga Zoltan, a declarat ca demisia este un act de vointa unilateral, iar cel in cauza nu are, conform legii, nici o obligatie sa il motiveze.
In cursul zilei de luni, Consiliul Judetean Covasna a aprobat numirea in functia de director interimar al Muzeului National Secuiesc a lui Vargha Mihaly, curatorul Galeriei de arta "Gyarfas Jeno" din Sfantu Gheorghe, care va prelua functia incepand cu data de 18 august.

Dan Erceanu a fost "decapitat" din nou
Cei patru membri ai conducerii Bibliotecii Nationale au fost revocati din functii printr-un ordin al ministrului Culturii si Cultelor.
Ministrul Adrian Iorgulescu a declarat marti, intr-o conferinta de presa, organizata la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), ca propunerea privind revocarea din functie a directorului general, Dan Erceanu, directorului general adjunct, Rodica Maiorescu, directorului Codruta De Hillerin si directorului adjunct economic Marcel Enus a venit de la comisia speciala care a verificat activitatea Bibliotecii Nationale.
Adrian Iorgulescu a precizat ca urmeaza sa fie desemnate alte patru persoane in locul celor revocate.
"Sunt si alte probleme, legate de tipurile de contracte, pe care le aveau fiecare angajat cu institutia-mama, iar unii dintre ei nu aveau contracte semnate cu ministerul, ci cu Biblioteca", a spus Adrian Iorgulescu, adaugand ca viitoarea conducere va trebui sa controleze daca aceste contracte "sunt bune sau nu".
Dan Erceanu a fost director al Bibliotecii Nationale din 1997, fiind suspendat, pe o perioada de aproape doi ani - pana in martie 2005. De numele lui Dan Erceanu este legat scandalul facsimilarii "Codex Aureus" (sau "Evangheliarul de la Lorsch"). La schimbarea "garzii" de la Ministerul Culturii si Cultelor, Dan Erceanu, considerat o victima a abuzurilor PSD-iste a fost repus in functie de meteoricul ministru liberal Mona Musca. Atunci, Dan Erceanu sustinea ca este o inscenare pentru decapitarea conducerii. Cum va fi interpretata oare decizia lui Iorgulescu? (Gabriela Simon)

Opereta are un nou sef...
Regizorul de teatru Razvan Dinca a castigat concursul pentru ocuparea postului de director general al Teatrului National de Opereta 'Ion Dacian' din Bucuresti, concurs organizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), in subordinea caruia se afla Opereta. Razvan Dinca a obtinut nota 9,27. La concursul organizat in data de 27 iulie au mai participat Georgica Balint, Bogdan Caragea si Florian Dan Georgescu. Razvan Dinca, aflat inca in functia de director al Teatrului 'George Ciprian' din Buzau, pana la validarea rezultatelor concursului de catre ministrul Culturii si Cultelor, a declarat luni, pentru ROMPRES, ca proiectul sau de management si reorientare a Operetei, cu care a castigat concursul, acopera o perioada de cinci ani. El a marturisit ca a hotarat sa candideze la aceasta functie atunci cand a citit intentiile ordonatorului de credite - MCC fata de Opereta in caietul de sarcini plasat pe site-ul ministerului. I s-au parut interesante si provocatoare. Cu atat mai mult cu cat l-a provocat si noua sa creatie pe care a montat-o de curand la Opera Nationala din Bucuresti - 'Decebalo' de Leonardo Leo, intrand astfel si in regia de muzica.

... dar si Teatrul iesean..
Regizorul Cristian Hadji-Culea a castigat concursul pentru ocuparea postului de director general al Teatrului National 'Vasile Alecsandri' din Iasi, concurs organizat la 28 iulie de Ministerul Culturii si Cultelor.
Comisia de concurs, formata din Aura Corbeanu, director executiv UNITER, actorul Emil Boroghina, directorul Festivalului 'Shakespeare' de la Craiova, si regizorul Nicolae Scarlat, director general adjunct la Teatrul National din Bucuresti, a dat, pentru proiectul de management al lui Hadji-Culea, nota 7,95. Ceilalti participanti la concurs si respinsi de comisie au fost: Liana Ceterchi, Octavian Dumitru Jinghirgiu, Ion Manzatu, Adrian Paduraru si Dan Stoica.
Cristian Hadji-Culea a declarat luni, pentru Rompres, ca dupa validarea rezultatelor concursului, se va intalni cu trupa Teatrului National din Iasi, pe care o cunoaste foarte bine. Primul pas va fi 'rezolvarea problemei spatiului in care vor fi prezentate spectacolele in noua stagiune'. Asta pentru ca sala teatrului se inchide pentru mai mult de doi ani, in scopul renovarii.
Hadji-Culea a marturisit ca si-a dorit sa fie director al Teatrului National din Iasi pentru ca aici a inceput ca regizor, in 1976. Totodata, el a spus ca pentru inceput se va ocupa de administrarea teatrului, dupa care va si monta, la Iasi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.