Desecretizarea dosarelor SRI privind pe demnitari si politicieni pare sa ramana - dupa spusele secretarului Comisiei SRI, Ion Stan (foto)- la mana Guvernului doar prin solicitarea emitentului.
Decizia desecretizarii acestor dosare a fost luata

Desecretizarea dosarelor SRI privind pe demnitari si politicieni pare sa ramana - dupa spusele secretarului Comisiei SRI, Ion Stan (foto)- la mana Guvernului doar prin solicitarea emitentului.
Decizia desecretizarii acestor dosare a fost luata de CSAT in 24 iulie a.c., odata cu cea a desecretizarii arhivei „ICE Dunarea“. Numai ca arhiva ICE Dunarea mai are o parte, AVS-ul, care a ramas secretizata. Pentru ca „unii au devenit ministri prin alte tari!“, zic surse confidentiale. Pentru ca dosarele de la SRI si arhiva ICE Dunarea au puncte comune, solicitam si aceasta desecretizare.

Declasificarea arhivei „ICE Dunarea“, strans legata in istoria presei postdecembriste de numele actualului lider PC, Dan Voiculescu, se afla la a doua incercare de transparentizare. Asta pentru ca, inainte ca Traian Basescu sa faca gestul de a cere CSAT-ului declasificarea arhivei, CSAT-ul din timpul lui Emil Constantinescu a facut acest gest, numai ca pana sa fie desecretizata, ofiterii SIE au tras de timp, au venit alegerile, si Ion Iliescu a secretizat-o la loc. De ce? Pentru simpul motiv ca Dan Voiculescu nu era o persoana de lepadat in parteneriatul politic. Dosarul „ICE Dunarea“, care s-a format si el la Parchetul Inaltei Curti, pe vremea actualului avocat Ovidiu Budusan - sef pe atunci al Sectiei de Anticoruptie formata in Ministerul Public- a fost pus la naftalina. Nu se stie nici acum prin ce dosare. Budusan solicitase, pentru a putea realiza actele preliminare, ca arhiva sa fie desecretizata. Din moment ce Iliescu a venit din nou la putere si a secretizat-o, odata cu acest „capac“ a fost scos pe linie moarta si Budusan, fara motivatie, printr-o scandaloasa destituire care a fost probata drept abuz, mai tarziu, in Justitie. Acum, secretarul Comisiei SRI Ion Stan declara, referindu-se la declasificarea dosarelor unor politicieni si demnitari, ca membrii acestei comisii sunt de acord cu desecretizarea, „in conditiile respectarii Constitutiei si actelor normative in vigoare“. Apoi, Stan a facut trimitere si la Legea Arhivelor Nationale, care secretizeaza anumite documente timp de 40 sau 100 de ani. De parca - fie vorba intre noi - ar mai trai vreunul dintre spioni mai mult de 125 de ani! Comisia SRI asteapta ca CSAT sa transmita SRI hotararea CSAT din 24 iulie 2006. Stan a mai declarat ca „declasificarea acestor dosare se face prin hotarare de Guvern, la solicitarea emitentului“. Pe de alta parte, SRI a inceput sa transmita catre CNSAS dosarele declasificate care privesc persoane cu demnitati publice sau functii politice. Aceste dosare pot avea puncte comune cu arhiva ICE Dunarea, si ea supusa discutiei, cu decizie CSAT de desecretizare tot din 24 iulie. Pentru ca multi dintre cei care au lucrat in „combinatiile“ Securitatii inainte de 1989, pe linie externa, pot fi beneficiari ai acestor afaceri, mai mult sau mai putin murdare. Pentru ca multi dintre ei pot fi in continuare ofiteri acoperiti ai SIE sau SRI, sau au trecut de la vechea formatiune DIE la actualul SRI si invers, de la fostul DSS la actualul SIE. Iar „epurarea“ unor astfel de personaje nu poate avea instrument de control din partea societatii civile.

Revenim la subiectul desecretizarii intregii arhive ICE Dunarea. Ani la rand, aceasta arhiva a ramas neatinsa de vreun personaj din afara sistemului. Chiar si cei care au crezut ca au vazut ceva nu au putut sa traga macar cu coada ochiului la cea mai interesanta parte a acestei arhive. De ce facem aceasta afirmatie? Simplu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.