Aproximativ 1500 de persoane au participat, ieri, la inmormantarea comandantului Batalionului 280 Infanterie din Focsani, locotenent-colonel Stefan Balan, si a sotiei acestuia. Slujba desfasurata la Capela Militara a Brigazii Mecanizate 282 a fost of
Aproximativ 1500 de persoane au participat, ieri, la inmormantarea comandantului Batalionului 280 Infanterie din Focsani, locotenent-colonel Stefan Balan, si a sotiei acestuia. Slujba desfasurata la Capela Militara a Brigazii Mecanizate 282 a fost oficiata de un sobor de sapte preoti si a durat aproximativ doua ore. Funeraliile au avut loc la cimitirul Nordic din Focsani, la acestea luand parte ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General al Armatei Romane, generalul Eugen Badalan. "Nu ne gandeam ca, la intoarcerea din misiunea care a fost un succes, vom purta panglici de doliu in memoria comandantului Stefan Balan", a declarat ministrul Teodor Atanasiu, care a adaugat ca a avut incredere deplina in capacitatea de comanda a locotenent-colonelului Stefan Balan. La randul sau, generalul Eugen Badalan a spus ca ar fi trebuit sa vina la Focsani pe 3 august pentru ceremoniile legate de reintoarcerea din Irak dupa o misiune de sase luni a Batalionului 280 Infanterie. "Trebuia sa vin sa conduc ceremonialul militar si sa-i inmanez locotenent-colonelului Stefan Balan decoratia Virtutea Militara in grad de cavaler. Am venit azi, din nefericire pentru mine, in calitate de prieten al lui Stefan si a Maricicai", a afirmat seful Statului Major General. Badalan a precizat ca il stia pe locotenent-colonelul Stefan Balan inca de la terminarea Academiei Militare. Seful Statului Major General al Armatei Romane a dat asigurari ca va avea grija de fetita lui Stefan si a Maricicai Balan, Andreea, care se zbate intre viata si moarte la Spitalul de Urgenta Floreasca.
"Ordinul si Virtutea Militara"
Pe data de 28 iulie, locotenent-colonelului Stefan Balan i-a fost decernat prin decret prezidential "Ordinul si Virtutea Militara" in grad de comandor pentru inalta competenta, profesionalism, curaj, spirit de sacrificiu si daruire. Stefan Balan s-a nascut la 1 august 1967, in Focsani, judetul Vrancea. Intre anii 1985-1988 a urmat cursurile scolii de Ofiteri Activi "Nicolae Balcescu", arma infanterie. Prima functie de comandant de pluton a indeplinit-o la Regimentul 282 Mecanizat "Unirea Principatelor", din Focsani, unde a ocupat ulterior diferite alte functii de comanda si stat major. Incepand cu luna mai 2005 a preluat comanda Batalionului 280 Infanterie.
Ofiterul a absolvit cursuri de pregatire la Academia Nationala de Aparare a Poloniei (2000) si la scoala NATO de la Oberammergau (2001). In 2004 a absolvit, ca sef de promotie, Facultatea de Comanda si Stat Major din cadrul Universitatii Nationale de Aparare, din Bucuresti.
Accidentul
Locotenent-colonelul Stefan Balan si sotia acestuia, Maricica, si-au pierdut viata intr-un grav accident de circulatie produs, vineri, la iesirea din localitatea Ramnicu Sarat. Militarul se intorcea dintr-o misiune de sase luni din Irak si se afla la volanul masinii sale indreptandu-se inspre casa. Potrivit Politiei, din cauza imprudentei, Stefan Balan a pierdut controlul volanului, iar masina a patruns pe contrasens, unde a intrat in coliziune usoara laterala (oglinzi retrovizoare stanga) cu un autoturism Ford Mondeo, condus regulamentar din sens opus. Autoturismul Skoda Octavia condus de Balan a derapat apoi si s-a ciocnit cu un autoturism VW Golf, condus regulamentar de un tanar de 19 ani, din Piatra Neamt, care circula din directia Focsani catre Bucuresti. In urma accidentului au mai fost ranite doua persoane, precum si fiica sotilor Balan, in varsta de 14 ani.
Fata a fost internata in coma profunda la Spitalul Floreasca din Capitala, ea aflandu-se in continuare in stare grava.
In schimb, soferul autoturismului VW Golf ranit in urma accidentului a fost externat din Spitalul Municipal Ramnicu Sarat. Andrei Archip, in varsta de 19 ani, suferise cateva leziuni la unul dintre genunchi. Tatal sau, Mihai Archip, de 49 de ani, comisar sef adjunct la Garda Financiara Piatra Neamt, se afla inca in spital, in urma accidentului el suferind o ruptura de splina si alte leziuni interne. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.