Victima a unui „accident de sanatate“, presedintele cubanez Fidel Castro a cedat provizoriu fraiele puterii in mainile fratelui sau Raul.  Este pentru prima data cand Castro renunta temporar la atributiile de presedinte din cauza un

Victima a unui „accident de sanatate“, presedintele cubanez Fidel Castro a cedat provizoriu fraiele puterii in mainile fratelui sau Raul. Este pentru prima data cand Castro renunta temporar la atributiile de presedinte din cauza unei probleme de sanatate.

Victima a unui „accident de sanatate“ - o hemoragie intestinala pentru care a fost operat - , presedintele cubanez Fidel Castro a anuntat luni, intr-o „proclamatie“ citita la televiziune de secretarul sau personal, ca transfera „provizoriu“ principalele prerogative ale puterii fratelui sau, Raul, ministrul apararii, relateaza CNN. Este pentru prima data cand Fidel Castro renunta temporar la atributiile de presedinte din cauza unei probleme de sanatate.

„Zilele si noptile de munca incontinuu, fara somn, stresul extrem si incercarile prin care am trecut mi-au afectat sanatatea. Am facut o criza intestinala acuta, cu sangerari, care m-a obligat sa infrunt o operatie chirurgicala completa“, a declarat presedintele cubanez, care va implini 80 de ani pe 13 august. Pentru a-si explica & bdquo;accidentul de sanatate“, El Lider Maximo a invocat „eforturile enorme“ pe care le-a facut cu ocazia participarii la Summitul Mercosur desfasurat luna trecuta in Argentina, precum si discursul anual sustinut pe 26 iulie in Bayamo. In urma cu doar cinci zile, in discursul anual, Castro a glumit, spunand ca nu doreste sa mai fie in functie cand va implini 100 de ani. Raul Castro va prea lua astfel functiile de prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez, sef al Fortelor Armate Revolutionare (FAR) si presedinte al Consiliului de Stat (Guvernul). Fidel Castro, care a preluat puterea prin Revolutia Cubaneza din 1959, este unul dintre cei mai longevivi lideri din lume. Doar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, incoronata in 1952, este de mai mult timp in fruntea tarii decat liderul cubanez.

Bucurie la Miami, prudenta la Washington
Anuntul-soc a declansat o explozie de bucurie in randul emigrantilor anticomunisti cubanezi din Florida, in sud-estul SUA. La Miami, oamenii au dansat de bucurie, pe fondul unui entuziast concert de claxoane. Unii s-au grabit deja sa proclame eliberarea Cubei de comunism.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.