Daca nici astia, atunci cine?

Fostul director al SIE Gheorghe Fulga a fost audiat, ieri, de Comisia parlamentara de Control asupra SIE. Din declaratiile membrilor Comisiei reiese ca Fulga este nevinovat pentru disparitia din tara a siri

Daca nici astia, atunci cine?

Fostul director al SIE Gheorghe Fulga a fost audiat, ieri, de Comisia parlamentara de Control asupra SIE. Din declaratiile membrilor Comisiei reiese ca Fulga este nevinovat pentru disparitia din tara a sirianului Omar Hayssam.

„Fulga spune ca este o acumulare de situatii, de elemente inca din 2005. De altfel, s-a si exprimat ca aceasta demisie plutea in aer din 2005 si este legata de o anumita cutuma, ca la schimbarea unei puteri se schimba sefii de servicii“, a declarat, ieri, George Maior, membru al Comisiei de Control al SIE informeaza Mediafax. Pe de alta parte, el a spus ca existau, „cel putin la nivelul Coalitiei, o presiune si o anumita atitudine a unui partid care nu-i facea foarte confortabila prestatia la directoratul acestui serviciu“. In plus, potrivit lui Maior, Fulga a considerat ca prin ramanerea sa in fruntea SIE „serviciul nu ar fi avut decat de pierdut“.

'Ne aflam in fata unei crize politice>>
Secretarul Comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiana, a declar at ca directorul demisionar al SIE a apreciat ca „ne aflam in fata unei crize politice, tinand cont de dezbaterile care au avut loc in Birourile Permanente ale Parlamentului si ca, in aceasta criza, au fost angrenate si serviciile secrete“.

Discutii taioase la Cotroceni
Potrivit deputatului PRM, directorul Fulga ar fi fost nemultumit si de „anumite discutii care au avut loc la Cotroceni“. El le-a declarat parlamentarilor ca discutiile cu seful statului in legatura cu Omar Hayssam au fost „destul de aprinse“. Daniela Buruiana a sustinut ca din discutia cu Gheorghe Fulga a reiesit ca intalnirea de la Cotroceni in care cei trei sefi ai serviciilor secrete si-au prezentat demisiile ar fi fost precedata si de alte discutii anterioare, care au culminat cu aceste decizii.

Disparitia lui Hayssam, cireasa pe tort
Si vicepresedintele Comisiei de control al activitatii SIE, deputatul PSD Constantin Nita, a fost de parere ca momentul disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam a „pus cireasa pe tort“ si l-a determinat pe Fulga sa demisioneze din functie. El a sustinut, insa, ca decizia acestuia „nu a fost conditionata“ de disparitia lui Hayssam.

Dosar operativ pentru sirian
Nita a afirmat ca Gheorghe Fulga i-a informat pe membrii Comisiei ca SIE a deschis deja un dosar operativ pentru Omar Hayssam, dupa ce acesta a parasit tara, dosar care este in lucru, dar care nu poate fi facut public. Potrivit lui Nita, Fulga le-a spus membrilor Comisiei ca nu are date referitoare la locul precis in care se gaseste omul de afaceri sirian sau la traseul pe care l-a urmat dupa parasirea Romaniei. „Si chiar daca le-ar sti, ele sunt informatii operative in curs de desfasurare, care nu pot fi facute publice“, a adaugat Nita.

Contradictie in termeni
Desi membrii Comisiei au sustinut ca Fulga ramane in continuare directorul SIE, acestia au subliniat faptul ca acesta a insistat asupra faptului ca demisia este irevocabila. Ratiunile pentru care Fulga este considerat in continuare director al SIE tin strict de prevederile legii de functionare a Serviciului si de cele ale Constitutiei, care stabilesc ca numirea si revocarea directorului SIE se fac de catre Parlament, a sustinut Buruiana.

Timofte si-a depus demisia la Parlament
Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, si-a trimis, ieri, demisia la Camera Deputatilor, dupa ce conducerea Parlamentului a avut obiectii saptamana trecuta fata de „cererea de eliberare din functie“ depusa la Presedintie. Demisia lui Timofte a fost depusa la Cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor si este datata 31.07.2006.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.