Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu vrea sa vanda societatea Tractorul Brasov "rechinilor" imobiliari, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele institutiei, Razvan Orasanu. "Stiu ca in mediul local exista int
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu vrea sa vanda societatea Tractorul Brasov "rechinilor" imobiliari, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele institutiei, Razvan Orasanu. "Stiu ca in mediul local exista interese imobiliare fata de Tractorul. Toti cei interesati de societate in acest sens sa-si ia gandul, pentru ca noi nu dorim afaceri imobiliare pe platforma", a precizat Orasanu. Potrivit acestuia, societatea va fi vanduta pe bucati, in functie de interesul manifestat de investitori, pentru ca sistemul integrat in care functioneaza societatea nu mai este viabil pe termen lung. El a explicat ca in acest moment investitorii nu mai sunt interesati de preluarea actiunilor, ci numai de anumite active functionale. Activele societatii brasovene au starnit interesul companiilor Mahindra&Mahindra (India), Interagro Wine (companie detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae), Atlassib (companie de transport persoane), Serviciile Comerciale Romane (SCR) si MYO-O. Seful AVAS a precizat, in acest context, ca indienii nu sunt interesati decat de fabrica de productie si asamblare tractoare, care ocupa aproximativ 70 ha din suprafata totala de 120 ha pe care se intinde societatea. Un alt potential investitor este unul dintre furnizorii de subansamble pentru Automobile Dacia, detinuta de grupul francez Renault, firma intentionand sa cumpere sectoarele calde ale uzinei de la Brasov si sectia de fonta, a spus Orasanu, fara a preciza numele societatii. De asemenea, presedintele Autoritatii a aratat ca institutia va contacta si reprezentantii firmei germane Class pentru a participa la licitatie, avand in vedere ca aceasta isi exprimase interesul pentru producatorul roman de tractoare.
Salariatii sfatuiti sa-si ceara disponibilizarea
Pe de alta parte, seful AVAS a subliniat faptul ca angajatii Tractorul se pot inscrie, in urmatoarele doua-trei saptamani, pe o lista de disponibilizari colective, urmand sa beneficieze de plati compensatorii care pot ajunge, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie. In momentul in care statul va demara procedurile de vanzare la licitatie, ar putea aparea solicitari privind demararea procedurii de faliment din partea creditorilor, iar in aceasta situatie salariatii nu vor mai putea beneficia de plati compensatorii. In acest moment la Tractorul lucreaza circa 2100 de persoane. Orasanu a mentionat ca nici unul dintre investitorii cu care s-a intalnit nu doreste sa pastreze decat aproximativ 1000 dintre acestia. In prezent, compania are datorii de peste 7000 de miliarde de lei vechi la bugetele statului si inregistreaza, lunar, pierderi de peste 100 de miliarde de lei vechi. Datoriile catre furnizorii de utilitati depasesc 500 de miliarde de lei vechi. Compania nu a mai obtinut profit din 1998. Potrivit lui Orasanu, statul nu are obligatia de a acoperi pierderile Tractorul. De asemenea, subventia achizitiei de masini agricole este o practica neuzuala in Uniunea Europeana, a mai aratat Orasanu. "Una dintre cele mai celebre fraze este subventionarea agriculturii. Se practica si in UE, dar pe hectar, sau pentru lapte, nu am auzit sa fie de 45% din pretul unui tractor", a afirmat Orasanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.