Liderul cubanez Fidel Castro, in varsta de aproape 80 de ani, cel mai longeviv lider politic din lume, dupa Suverana Britanica, a cedat luni seara, temporar, prerogativele, fratelui sau "mai mic", Raul Castro, in varsta de 75 de ani, ca urmare a u
Liderul cubanez Fidel Castro, in varsta de aproape 80 de ani, cel mai longeviv lider politic din lume, dupa Suverana Britanica, a cedat luni seara, temporar, prerogativele, fratelui sau "mai mic", Raul Castro, in varsta de 75 de ani, ca urmare a unei interventii chirurgicale, pentru oprirea unei hemoragii intestinale. Este prima data cand patriarhul comunist lasa carma din mana.
47 de ani de dictatura rosie
Nascut pe 13 august 1926, in estul Cubei, Fidel Castro se afla la conducerea tarii din 1959, cand l-a inlaturat de la putere pe dictatorul Fulgencio Batistan. Orator charismatic, imbracat intotdeauna in uniforma militara de culoare verde, Castro a fost sursa de inspiratie pentru generatii intregi de activisti de stanga latino-americani. Lider al Partidului Comunist si presedinte al Cubei, Castro a mentinut un control strict asupra puterii si, in pofida dificultatilor economice din anii '90, a refuzat orice tranzitie de la socialism la capitalism, masura adoptata de multe alte state comuniste dupa destramarea Uniunii Sovietice.
De-a lungul celor aproape cinci decenii de putere si-a atras numeroase critici din partea fortelor democratice din tara si din strainatate pentru incalcarea libertatilor politice si economice ale cubanezilor. De altfel, multi cubanezi au parasit tara, iar Castro ii considera pe disidenti contrarevolutionari platiti de Statele Unite.
El a fost tinta mai multor incercari ale Statelor Unite de inlaturare de la putere. Printre acestea s-a numarat si tentativa esuata de invazie din Golful Porcilor, din 1961, cand mai mult de 1000 de exilati cubanezi, pregatiti si finantati de CIA, au incercat sa debarce pe teritoriul cubanez. Ulterior, CIA a incercat de mai multe ori sa-l asasineze pe liderul cubanez.
Inainte de caderea Cortinei de Fier, Nicolae Ceausescu s-a numarat printre bunii "pretini" ai patriarhului, cei doi vizitandu-se reciproc.
Miami in sarbatoare
Fidel Castro intentiona sa-si serbeze cea de-a 80-a aniversare cu mare pompa, mii de persoane, intre care mai multi sefi de stat, urmand sa participe la actiunile programate la Havana intre 10 si 13 august. In conditiile actuale insa, "toate actiunile omagiare programate pentru luna august, cu prilejul aniversarii a 80 de ani a presedintelui cubanez, Fidel Castro, au fost anulate", a anuntat ieri Fundatia Guayasamin, care se ocupa de programul manifestarilor. "Rog miile de personalitati care, cu generozitate, au convenit sa serbeze, pe 13 august, implinirea a 80 de ani, sa amane toate festivitatile pentru 2 decembrie, cand se implinesc 50 de ani de la debarcarea din Granma", transmite insusi Fidel Castro, intr-un comunicat citit la televiziunea cubaneza. Data de 2 decembrie marcheaza 50 de ani de la sosirea lui Castro din Mexic, impreuna cu 82 de camarazi si lansarea gherilei ce urma sa ii aduca la 1 ianuarie 1959, victoria asupra dictatorului Fulgencio Batista. In randurile numeroasei comunitati cubaneze din statul american Florida, vestea retragerii temporare de la presedintie a lui Fidel Castro a fost primita cu un mare entuziasm. Mii de persoane de origine cubaneza au iesit, in cursul noptii de luni spre marti, pe strazile orasului Miami, pentru a celebra vestea transferului de la putere de la Havana. In Miami traiesc aproximativ 650.000 de persoane de origine cubaneza, orasul din sudul Statelor Unite devenind un centru al disidentilor anti-Castro.
Opozitia se pregateste de tranzitie
"Poporul cubanez ar putea accepta, pentru o perioada scurta de timp, impunerea lui Raul Castro in fruntea tarii", a apreciat Ernesto Diaz Rodriguez, liderul grupului Alpha 66, o organizatie paramilitara cu sediul in Miami care are scopul declarat de a-l inlatura de la putere pe Fidel Castro."Nu doresc o alta revolutie in Cuba sau un razboi civil. Dar daca nu vor exista optiuni politice pentru revenirea la sistemul democratic, un razboi civil este inevitabil", a spus Diaz Rodriguez. Asociatiile exilatilor si disidentilor cubanezi in Spania au lansat, ieri, un apel la "prudenta" si si-au exprimat speranta intr-o tranzitie democratica. Platforma "Cuba, democratie acum" (CDY) a cerut intr-un comunicat "calm, prudenta si comunicare maxima intre locuitorii insulei si exilati, in asteptarea evolutiei evenimentelor". La randul sau, Asociatia spaniola "Cuba in tranzitie" (AECT) a solicitat o asigurare din partea comunistilor spanioli in privinta sprijinirii "unei schimbari pasnice pe insula".
Suferintele "Patriarhului"
Desi starea sanatatii lui Fidel Castro a fost, pana foarte recent, un subiect tabu in Cuba, aproape un secret de stat, au existat, de-a lungul timpului, anumite situatii care au generat comentarii pe aceasta tema, incepand cu episodul 1985, cand el Lider Maximo s-a lasat de fumat. Dupa aproape un deceniu, regimul de la Havana facea eforturi sa infirme informatiile din presa straina privind o problema grava a lui Castro, in genul unui atac de cord sau al unei hemoragii cerebrale.
In 1997, pentru a stopa zvonurile conform carora ar fi suferit "un usor atac", Fidel Castro reapare in public in mod spectaculos, sustinand in timpul unei ploi torentiale, unul din celebrele sale discursuri-maraton.
In vara anului urmator, Elizabeth Trujillo, care sustinea ca l-a tratat pe Castro inainte de a fugi din Cuba, afirma ca acesta sufera de o boala cerebrala potential mortala. Informatia, imediat dezmintita de liderul de la Havana, se dovedeste ulterior ca fusese intr-adevar o inventie a cubanezei expatriate, aflata, la acel moment, in Costa Rica.
Pe 23 iunie 2001, dupa doua ore de prestatie oratorica, in plin soare, Castro lesina pentru cateva secunde si primeste ingrijiri medicale intr-o ambulanta. El revine in public dupa numai sapte minute explicand ca incidentul s-a produs pe fondul caldurii si al oboselii si asigurand ca se simte bine. Drept dovada, sase zile mai tarziu, isi face din nou aparitia in aer liber, in impozanta postura de lider al unei mega-demonstratii impotriva Statelor Unite, la care participa nu mai putin de 40.000 de persoane.
In 14 mai 2004, in cadrul unui eveniment similar - un mars impotriva presedintelui american, George W. Bush - Castro e nevoit sa se sprijiine de o alta persoana, pentru a se deplasa in fruntea multimii.
Cateva luni mai tarziu, pe 20 octombrie, Patriarhul aluneca pe scari dupa un discurs sustinut la mausoleul din Santa Clara al lui Che Guevara, suferind fracturi la genunchiul stang si bratul drept. Dupa incident, sunt date publicitatii cateva detalii privind starea sa. Castro refuza tranchilizantele si anestezia generala in timpul operatiei de trei ore de reconstructie a genunchiului, asigurandu-i pe cubanezi ca detine controlul total asupra regimului.
Raul, un lider de tranzitie
Raul Castro, in varsta de 75 de ani, conduce fortele armate cubaneze, in calitate de ministru al Apararii, si este prim-vicepresedinte al Consiliului de Stat, fiind cel care, conform Legii fundamentale, preia puterea in cazul in care seful statului este bolnav sau moare. De altfel, Fidel Castro declara inca din 2001: "Realmente, dupa mine, (Raul) este cel care are cea mai mare experienta si pricepere". Cateva discutii tangentiale in privinta eventualei succesiuni au fost purtate, mai in gluma, mai in serios, in ultimul an. Fara a fi un personaj de prim-plan sau a avea calitatile oratorice ale fratelui sau, Raul Castro are o influenta politica puternica, in calitate de secretar-adjunct al Partidului Comunist cubanez. Inca din perioada luptelor care au precedat revolutia din 1959, Raul Castro a fost omul de incredere al fratelui sau. El si-a asumat un rol public mai vizibil in ultimii ani, dar in iunie a anuntat ca, dupa disparitia fratelui sau, Cuba va fi guvernata mai degraba de o conducere colectiva, afirmand ca numai Partidul Comunist poate prelua succesiunea. "Asa va fi, restul e pura speculatie", a spus el atunci. Observatorii politici apreciaza ca Raul Castro nu are calitatile politice, starea de sanatate si nici macar ambitiile necesare pentru a-i succeda fratelui sau si a conduce Cuba, confruntata cu probleme economice serioase. El este vazut de unii analisti mai degraba ca lider pentru o perioada de tranzitie, care va impune o deschidere a Cubei, un mediator catre un comunism mai deschis sau figura centrala a unei conduceri de stat colective formate din politicieni mai tineri. Precipitarea evenimentelor, in cursul noptii de luni i-a luat prin surprindere pe disidentii cubanezi, desi cel putin o parte a Opozitiei din insula spera ca Raul va face o serie de reforme necesare, in opinia acestora, cel putin in plan economic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.