Iranul a avertizat, ieri, Natiunile Unite, in legatura cu o eventuala rezolutie destinata sa oblige Teheranul sa-si abandoneze programul nuclear. Diplomatia iraniana a afirmat ca o rezolutie de acest gen ar condamna la esec eforturile diplomatice si
Iranul a avertizat, ieri, Natiunile Unite, in legatura cu o eventuala rezolutie destinata sa oblige Teheranul sa-si abandoneze programul nuclear. Diplomatia iraniana a afirmat ca o rezolutie de acest gen ar condamna la esec eforturile diplomatice si "ar agrava criza din regiune". Luarea de pozitie iraniana are loc in contextul in care, zilele acestea, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa voteze o rezolutie prin care sa solicite Iranului suspendarea, pana la 31 august, a oricaror activitati legate de imbogatirea uraniului. Un proiect de rezolutie in acest sens, rezultat in urma unui acord intre membrii hexagonului pentru dosarul iranian - format din cele cinci mari puteri cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia) plus Germania - a fost pus in circulatie, pentru consultare, printre membrii Consiliului de Securitate. Versiunea finala a proiectului de rezolutie "cere Iranului sa suspende orice activitate de imbogatire si retratare a uraniului, inclusiv cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor nucleare, lucru care trebuie sa poata fi verificat de catre expertii AIEA" (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), aminteste Rompres.Textul invoca articolul 40 al capitolului VII din Carta ONU, care prevede posibilitatea luarii unor "masuri provizorii" inaintea impunerii altor masuri cum sunt sanctiunile. Documentul anunta, de asemenea, intentia Consiliului "de a adopta masurile adecvate in virtutea articolului 41 al capitolului VII al Cartei ONU pentru a convinge Iranul sa se conformeze rezolutiei", precizand ca adoptarea unor astfel de masuri va trebui sa faca obiectul unor "noi decizii" ale Consiliului. Potrivit articolului 41, pentru a impune aplicarea deciziilor sale, Consiliul poate decide "masuri care nu implica recurgerea la forta armata", respectiv intreruperea completa sau partiala a relatiilor economice, precum si ruperea relatiilor diplomatice. Teheranul a afirmat in repetate randuri ca nu-si va suspenda activitatile de imbogatire a uraniului, anuntand ca va da un raspuns definitiv in legatura cu acest dosar pana la data de 22 august. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.