Liberalii si democratii s-au incaierat ieri pe tema serviciilor secrete. PNL i-a dat ultimatum presedintelui Traian Basescu sa numeasca noii directori la SRI si SIE, iar PD i-a acuzat pe liberali ca-l urasc pe seful statului si ca fac ""un joc de im

Liberalii si democratii s-au incaierat ieri pe tema serviciilor secrete. PNL i-a dat ultimatum presedintelui Traian Basescu sa numeasca noii directori la SRI si SIE, iar PD i-a acuzat pe liberali ca-l urasc pe seful statului si ca fac ""un joc de imagine ieftin"".

Liberalii i-au cerut ieri presedintelui Traian Basescu sa finalizeze ""cat mai repede posibil"" procedura de demitere a directorilor SRI, SIE si de numire a noi persoane pentru aceste functii. Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului Executiv, la finalul careia presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a precizat ca PNL se opune nominalizarii unor persoane din randul partidelor parlamentare pentru functiile de directori ai SRI si SIE. Liberalii vor ca noii directori ai serviciilor secrete sa fie numiti din randul societatii civile si sa nu aiba ""umbre"" in activitate.
""MONSTRUOASA COALITIE"". La randul sau, democratul Vasile Blaga a apreciat ca seful statului ""o sa fie extrem de emotionat"" la auzul termenului dat de liberali. ""Nu pot sa nu vad ca este un joc al unei institutii, din pacate extrem de necredibila - Parlamentul, cu cea mai credibila institutie in stat - Presedintia"", a adaugat Blaga. Totodata, el a acuzat ca s-a format o ""monstruoasa Coalitie"" a partidelor de opozitie cu PNL, PC si UDMR, prin votul dat saptamana trecuta in Parlament cu privire la demisiile sefilor serviciilor secrete. Blaga a sesizat si ""ura"" pe care unii colegi din Alianta si din Coalitie o au impotriva lui Basescu, precum si ""necolegialitatea si lipsa de sinceritate"" din partea unor liberali. Democratul si-a continuat atacul, acuzand PNL ca practica ""un joc de imagine destul de ieftin"". Blaga a mai spus ca a vazut principalii sponsori ai PSD in 2004 ""si ce influenta au ei in partidul coleg noua in Alianta"", ceea ce ar da ""raspuns la foarte multe intrebari"". Totodata, liderul democrat a sustinut ca liberalii au avut ""o pozitie complet nesincera"" fata de schimbarea directorilor SRI si SIE, ei solicitand timp de un an si jumatate eliberarea din functie a lui Timofte si a lui Fulga.
REACTII. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a replicat ca Alianta D.A. functioneaza cat timp se respecta legile, iar PNL nu poate sustine nici pe seful statului, nici pe reprezentantii PD in incalcarea legilor sau in ignorarea Constitutiei.
Potrivit purtatorului de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, ""faptul ca suntem cu totii de acord pe acest subiect nu inseamna ca exista aliante"". Reprezentantul conservatorilor a adaugat ca PC nu se bate cu nici un partid si cu nici un lider politic, ci ""pe teme concrete"". Liderul UDMR, Marko Bela, le-a recomandat liberalilor si democratilor ""sa clarifice daca mai exista Alianta D.A. sau nu"", apreciind ca starea de ""conflict permanent"" dintre PNL - PD se transpune si in relatiile dintre partenerii de Coalitie. Totodata, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ca declaratiile lui Blaga arata ca actul de guvernare este blocat de dusmania dintre membrii Coalitiei. La randul sau, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a precizat ca partidele acuzate de Blaga nu au facut altceva decat sa promoveze, fara discutii prealabile, prevederile constitutionale referitoare la serviciile secrete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.