"Sute de membri ai fostului regim comunist din Romania si agenti ai fostei politii secrete continua sa ocupe pozitii de rang inalt in structurile guvernamentale de la Bucuresti si in cadrul mediilor de afaceri din Romania". Concluzia apartine autorul
"Sute de membri ai fostului regim comunist din Romania si agenti ai fostei politii secrete continua sa ocupe pozitii de rang inalt in structurile guvernamentale de la Bucuresti si in cadrul mediilor de afaceri din Romania". Concluzia apartine autorului unui articol aparut, vineri, in ziarul Washington Post, cu ocazia vizitei presedintelui Traian Basescu in Statele Unite. Potrivit sursei citate, pasii lenti pe care i-a facut Romania dupa '89 pe calea democratiei si persistenta coruptiei au ingreunat eforturile tarii de aderare la Uniunea Europeana. Printre exemplele prezentate de Washington Post se numara cel al liderului Partidului Conservator, senatorul Dan Voiculescu (foto), acuzat de colaborare cu fosta Securitate, dar si cel al fostului premier Adrian Nastase, cercetat penal in trei cazuri de coruptie, "situatie care l-a obligat sa demisioneze de la conducerea Camerei Deputatilor si sa se autosuspende din functia de presedinte executiv al Partidului Social-Democrat". Cu toate acestea, ziarul noteaza ca, dupa revolutie, in Romania au aparut si progrese in deconspirarea fostilor agenti ai politiei politice. In acest sens se aminteste de infiintarea Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, condusa de Vladimir Tismaneanu - care este si cetatean american si profesor la Universitatea din Maryland. "In pofida a numeroase obstacole, unele victime ale comunismului au reusit sa obtina victorii importante", subliniaza insa autorul articolului din Washington Post, considerand semificativ cazul Doinei Cornea, cunoscuta drept reprezentanta a dizidentei anti-comuniste, care a reusit sa obtina dosarele de urmarire de la fosta Securitate. Totodata, scrie publicatia, scriitorul Augustin Buzura a descoperit faptul ca a fost spionat de 56 de informatori, inclusiv prieteni sau cunostinte. Scriitorul, in varsta de 67 de ani, este insa sceptic ca membrii comisiei prezidentiale pot afla dedesubturile fostelor structuri comuniste. "Practic, era comunista nu s-a incheiat. Mentalitatea a ramas aceeasi. Indiferent de cat de extraordinara ar fi o comisie, nu poate remedia in sase luni catastrofa pe care a produs-o comunismul", a spus Buzura, citat de Washington Post. (D.E.)
O armata de securisti in dosarul "Emigrantul"
Asociatia Civic Media a cerut responsabililor Comunitatii Nationale de Informatii, in urma cu o saptamana, deconspirarea tortionarilor politiei politice inca activi in serviciile de informatii, in urma mai multor articole de presa care releva acest fapt. Astfel, in cazul fostului detinut politic Alexandru Tacu din Iasi, Civic Media solicita SRI, SIE, DGIA, DGIPI, STS si SPP sa raspunda daca in randurile serviciilor lor se regasesc, ca angajati sau ca pensionari, tortionarii Departamentului Securitatii Statului prezentati in dosarul remis familiei Tacu de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. In urma unei scrisori adresate in anul 1984 de catre Alexandru Tacu Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, prin care solicita ajutor pentru obtinerea azilului politic, viata sa si a familiei sale a avut de suferit ireversibil. Alina Tacu, fiica disidentului, a fost urmarita si turnata de colege de liceu si prietene apropiate, instruite de specialisti din aparatul de represiune. Familia sa nu a mai ajuns niciodata in America, informeaza Rompres. Alexandru si Alina Tacu se vor afla astazi la emisiunea lui Doru Braia "Talk soc" de la N24 urmand sa faca marti o vizita la CNSAS. Maine va vom prezenta in exclusivitate toate mijloacele si efectivele Securitatii care au actionat in dosarul "Emigrantul" pe care figureaza nota Securitatii: "Orice ar face Tacu nu va primi viza de plecare in America". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.