Se spune ca ""multi merg in Turcia pentru istorie si raman acolo pentru mancare"". Bucataria turceasca este una dintre cele mai variate din lume, iar raki transforma mesele in momente de buna-dispozitie. Asa cum italienii sunt renumiti in int

Se spune ca ""multi merg in Turcia pentru istorie si raman acolo pentru mancare"". Bucataria turceasca este
una dintre cele mai variate din lume, iar raki transforma mesele in momente de
buna-dispozitie.

Asa cum italienii sunt renumiti in intreaga lume pentru pastele lor sau francezii pentru sosuri, astfel, preparate culinare precum kebab,
baklava sau pilaf ne duc cu gandul direct in Orientul Mijlociu, mai precis, in Turcia. Toate mesele copioase incep prin savurarea unui aperitiv tare. De aceea, o alegere potrivita pentru deschiderea apetitului este raki, bautura nationala a Turciei, cu care tara este de foarte multe ori asociata. Religia islamica interzice turcilor consumarea de bauturi alcoolice, fapt pentru care, in perioada ramadanului, raki nu este consumat. Cu exceptia acestor perioade sacre, intalnirile cu prietenii la restaurant sau reuniunile de familie devin cu adevarat speciale in compania unui pahar cu raki.
PROPRIETATI. Raki este o bautura care contine un grad ridicat de alcool. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii. In alte regiuni, raki se poate obtine si din diferite fructe precum smochine sau prune. Bauturii i se adauga si o cantitate de anason, planta aromatica ce-i confera diferite proprietati. Raki este transparent si are un gust si o aroma foarte placute. Aceasta bautura se poate consuma pura sau in combinatie cu apa, dupa cum cere traditia. Adaugarea apei face ca bautura sa devina albicioasa datorita anasonului. In aceasta situatie, raki mai este denumit lapte de leu, fiind o bautura de culoare alba pentru barbatii cei curajosi. Raki are proprietati asemanatoare altor bauturi existente in regiunile mediteraneene sau balcanice, precum uzo sau mastica. Procesul de obtinere este dificil si de aceea, inainte, orice familie care producea raki avea in casa un maestru al acestei bauturi. Numai el cunostea bine cantitatea ingredientelor necesare unui raki veritabil.
COMBINATII. Mancarurile care merg foarte bine cu un raki rece sunt asa-zisele meze sau antreuri compuse din peste marinat, branza feta, fructe de mare sau salate proaspete. Este renumita si combinatia de raki cu kebab sau cu masline si pepene galben. Cine consuma bautura turceasca trebuie sa isi cunoasca bine limitele, pentru ca aceeasi cantitate de raki ii poate aduce pe unii in stare de buna-dispozitie, iar pe altii, in stare de ebrietate.

BAUTURA CU ISTORIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.