opiniei publice internationale, astfel incat aceasta a putut sa realizeze ca bombardamentele care au lovit toate regiunile si toate localitatile nu au drept scop eliberarea celor doi militari captivi, caci ce garantie au camarazii lor ca nu i-a
opiniei publice internationale, astfel incat aceasta a putut sa realizeze ca bombardamentele care au lovit toate regiunile si toate localitatile nu au drept scop eliberarea celor doi militari captivi, caci ce garantie au camarazii lor ca nu i-au omorat deja, ca n-o fac astazi sau ca n-o vor face maine, in timpul bombardamentelor brutale impotriva Libanului? Pe de alta parte, am constatat ca operatiunile israeliene vizeaza unitatea nationala a libanezilor, propunandu-si sa stimuleze declansarea unui razboi civil. Dupa 19 zile de incercari esuate, acest scop se dovedeste de neatins. Dupa 19 zile de masacre si distrugeri masive care au afectat intreg teritoriul tarii, masina de razboi israeliana - care foloseste tot felul de arme, inclusiv arme interzise de dreptul international - a inceput de joi o noua etapa, care consta in bombardamente sistematice, casa cu casa, imobil cu imobil, strada cu strada, in scopul de a elimina orice urma de viata si a lasa in spate o zona devastata. Nu au fost crutati, de la inceputul ostilitatilor, nici nou-nascutii, nici femeile, nici batranii - deci populatia civila. De asemenea, nu au fost crutate cazarmile armatei libaneze, antenele de telecomunicatii, ambulantele, convoaiele umanitare si nici chiar militarii ONU. Rezulta ca noi, libanezii, suntem victimele si avem tot dreptul sa cerem Consiliului de Securitate si intregii comunitati internationale sa revizuiasca motivele care i-au impiedicat sa impuna o incetare a focului de la bun inceput, astfel incat, ulterior, sa se poata deschide toate dosarele, ale trecutului si ale prezentului, conform dispozitiilor dreptului international.
- Cum apreciati, Excelenta, planul lui Kofi Annan, cat si recenta Conferinta internationala de la Roma consacrata situatiei din Orientul Mijlociu?
- Eforturile ONU, cat si Conferinta de la Roma constituie o etapa in vederea reglementarii pasnice de care tocmai am vorbit, dar nu pot sa nu remarc ca, daca acestea ar fi fost facute cu 17 zile inainte, s-ar fi putut salva vietile si bunurile multor nevinovati. Un aspect pe care il consider foarte important este, asa cum prevede si comunicatul dat publicitatii la sfarsitul conferintei, necesitatea aplicarii Rezolutiilor Consiliului de Securitate nr.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.