Avioanele israeliene au executat, ieri dimineata, asupra satului Cana, cel mai sangeros bombardament de la declansarea conflictului, provocand moartea a cel putin 56 de civili libanezi refugiati, din care 37 de copii. Bombele au distrus si o cladire
Avioanele israeliene au executat, ieri dimineata, asupra satului Cana, cel mai sangeros bombardament de la declansarea conflictului, provocand moartea a cel putin 56 de civili libanezi refugiati, din care 37 de copii. Bombele au distrus si o cladire cu trei etaje, adapostind aproximativ 100 de civili, refugiati. Satul Cana, situat in apropierea orasului Tyr, este locul sfant unde Iisus Hristos a savarsit prima minune, transformand apa in vin.
Scuza Tel Avivului
Autoritatile militare israeliene au declarat ca satul Cana ar fi fost folosit ca baza de lansare a rachetelor impotriva oraselor israeliene Afula si Naharia si, inaintea atacului, au avertizat locuitorii sa paraseasca zona, intrucat vor urma bombardamente grele. Prim-ministrul libanez, Fuad Siniora, a cerut o ancheta internationala asupra "masacrului din Cana", pe care comunitatea internationala l-a condamnat, ieri, in termeni duri. Atacurile de la Cana copiaza parca o alta tragedie care s-a petrecut, in acelasi sat, in 1996, cand un obuz tras de artileria israeliana a lovit baza ONU din Cana, ucigand peste 100 de civili care se adapostisera acolo. Masacrul de ieri aduce aminte si de macelarirea in Liban a circa 3000 de civili, in 1982, in taberele de refugiati Sabra si Shatila, cu sprijinul indirect al trupelor israeliene conduse atunci de viitorul prim-ministru Ariel Sharon. De la inceputul ofensivei israeliene in urma cu 19 zile au fost ucisi conform surselor ONU peste 600 de civili libanezi, dintre care o treime sunt copii.
Rice vorbeste despre o incetare a focului
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat, ieri, in reactie la macelul din satul libanez Cana, ca a venit vremea pentru o incetare a focului, in razboiul dintre Israel si militiile Hezbollah. Oficialul american a confirmat ca si-a anulat vizita la Beirut, afirmand insa ca va ramane in Israel pentru a incerca sa medieze un acord de incetare a conflictului. De fapt, autoritatile libaneze au anuntat ca nu se pot intalni cu Rice inainte de oprirea raidurilor israeliene asupra Libanului si au condamnat "crimele hidoase" ale Israelului. In ultimele zile s-au multiplicat mesajele transmise de Guvernul israelian pentru a-l asigura pe presedintele Bashar al Assad ca Israelul nu va ataca Siria.
Sambata, avioanele israeliene au bombardat obiective libaneze la 300 de metri departare de granita siriana, in cadrul atacului fiind raniti doi indieni, membri ai fortei ONU. Fotografii aeriene dovedeau ca transportoare cu rachete se pregateau sa treaca granita siriano-libaneza. Autoritatile militare au avertizat ca le vor ataca pe teritoriul libanez, in clipa in care vor trece granita.
Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii, peste 100 de rachete au lovit asezarile din nordul Israelului. Pentru prima oara, o racheta "Pager-5", cu traiectorie lunga a lovit orasul Afula. "Pager-5" imbunatatita are o lungime de 5-9 metri, transporta 100 de kilograme de explozibil si poate atinge obiective pana la o distanta de 100 de kilometri. De altfel, seicul Hassan Nasrallah i-a avertizat pe cetatenii israelieni de dincolo de Haifa sa-si pregateasca adaposturile.
Olmert nu vrea armistitiu
Incercarea ONU de a impune o incetare a focului de 72 de ore in scopul evacuarii batranilor, femeilor, copiilor si ranitilor din sudul Libanului si al transportarii unor ajutoare umanitare a fost respinsa de Israel. Premierul Ehud Olmert a declarat: "Israelul nu se grabeste sa inceteze focul, inainte de a realiza obiectivele principale pe care si le-a propus". Totusi, Olmert a anuntat ca va permite trecerea ajutoarelor spre Cana. Ieri, seful Statului Major al armatei israeliene, generalul Dan Halutz, a afirmat ca Israelul nu stia ca la Cana sa afla civili.
Sambata seara, in vreme ce Rice si Olmert cautau, in cadrul unui dineu de lucru, la Ierusalim, o solutie de reglementare politica a crizei din Orientul Mijlociu, in strada, 1500 de femei demonstrau impotriva razboiului din Liban. O femeie purta un tablou reprezentand-o pe Condoleezza in chip de fioroasa gorila Godzilla, altele agitau pancarte cu lozinci: "Sa inceteze bombardamentele - sa inceapa tratativele". Ieri, Rice s-a intalnit cu ministrul Apararii, Amir Peretz, si ministrul de Externe, Tzipi Livni. Premierul israelian si seful diplomatiei americane au fost de acord ca orice reglementare politica se va face, ea va cuprinde si eliberarea celor doi soldati rapiti de Hezbollah.
Shaaba ramane un mar al discordiei
In ceea ce priveste componenta, durata sederii si prerogativele fortelor internationale ONU inca nu s-a ajuns la o hotarare comuna. Aceste forte internationale vor actiona in Orientul Mijlociu pe baza articolului 7 din Carta ONU, care stipuleaza dreptul unei interventii armate in anumite conflicte. Actuala forta ONU din sudul Libanului (FINUL) actioneaza acolo pe baza articolului 6 din Carta, care nu prevede dreptul la folosirea armelor. Noua forta, impreuna cu militarii libanezi ar urma sa inlocuiasca Hezbollah in sudul Libanului. Dar, ca Hezbollah sa fie de acord cu aceasta dizlocare a fortelor sale, va fi reglementata situatia colinei Shaaba, aflata in teritoriul israelian, revendicata de multa vreme de Liban. Shaaba este o bucata de pamant minuscula, din nordul Israelului, care, conform hartilor internationale, a apartinut o vreme Libanului, alta Siriei. Ministrul Energiei din Guvernul libanez (din partea Hezbollah) a afirmat ca retrocedarea Shabaa-ei, va incheia "misiunea ofensiva" a fortelor Hezbollah. Olmert a cerut ca fortele internationale sa fie plasate nu numai la granita libanezo-israeliana, ci si la cea libanezo-siriana. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a precizat ca aceste forte internationale vor fi trimise in zona numai dupa ce se va semna o intelegere de incetare a focului intre beligeranti. Condoleezza i-a atras atentia lui Olmert asupra bombardamentelor care nu trebuie sa urmareasca distrugerea infrastructurii Libanului.
Noi arme americane pentru Israel
Un avion american cu destinatia Tel Aviv, avand la bord "bunuri periculoase", a facut o escala pentru alimentare pe aeroportul scotian Prestwick, sambata, la o zi dupa ce presedintele american George W. Bush ii prezentase scuze, la Washington, premierului britanic, Tony Blair, pentru faptul ca a incalcat regulile referitoare la transporturile de arme catre Israel. Un al doilea avion american, angajat tot spre Israel, urma sa faca escala, ieri, pe acelasi aeroport scotian. "Am facut o exceptie de la regulamentul privind transportul bunurilor periculoase", a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii aeronautice civile britanice, sustinand ca nu stie sigur care este natura materialelor periculoase transportate la bordul respectivelor aeronave. Ministerul de Externe de la Londra a refuzat sa comenteze informatiile despre zboruri, dar a anuntat ca Marea Britanie va permite escala avioanelor care transporta echipamente de aparare militara, cu conditia ca acestea sa urmeze indeaproape procedurile corecte. (D.E.)
Sediul ONU din Beirut devastat
Vestile despre tragedia de la Qana au determinat un protest libanez asupra reprezentantei Natiunilor Unite din Beirut. Un grup de cateva zeci de manifestanti a patruns in forta, in sediul misiunii, spargand geamurile si vandalizand birourile. In fata imobilului, alte sute de persoane scandau: "Moarte Israelului, moarte Americii. Ne sacrificam sangele si sufletele pentru Liban", relateaza Rompres. Protestatarii au lansat pietre asupra cladirii si au distrus mobilierul. Un incendiu de mici proportii a izbucnit la etajul al doilea al cladirii insa a fost stins in mod operativ. Personalul ONU din imobil nu a fost ranit, deoarece s-a refugiat in subsol. Manifestantii arborau steaguri ale Libanului, ale gruparii Hezbollah si ale partidului Amal. Liderul acestei formatiuni, presedintele parlamentului libanez, Nabih Berri, a cerut incetarea asediului demonstrantilor asupra cladirii. Protestatarii au doborat si au distrus un drapel al Natiunilor Unite arborat in afara cladirii si i-au cerut liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, sa lanseze atacuri cu rachete asupra capitalei israeliene, Tel Aviv. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.