Tribunalul Bucuresti a respins ieri cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Ovidiu Tender. Astfel, omul de afaceri urma sa fie eliberat in noaptea de duminica spre luni, la ora 24.00, atunci cand ii e
Tribunalul Bucuresti a respins ieri cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Ovidiu Tender. Astfel, omul de afaceri urma sa fie eliberat in noaptea de duminica spre luni, la ora 24.00, atunci cand ii expira mandatul de arestare. Imediat dupa aceasta decizie, procurorul de sedinta a anuntat ca a atacat hotararea cu recurs la Curtea de Apel, Bucuresti.
Ovidiu Tender a fost principalul caz discutat in weekend-ul trecut de magistratii Tribunalului Bucuresti. Ceea ce se dorea a fi o simpla dezbatere privind cererea de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Tender, mandat care a expirat in noaptea de duminica spre luni la ora 24.00, s-a transformat intr-o sedinta ce, practic, s-a intins pe parcursul a doua zile. Solicitarea Parchetului de prelungire a mandatului de arestare preventiva a fost discutata initial vineri. Dupa mai multe ore de dezbateri, Tribunalul a anuntat ca se va pronunta in ceea ce priveste acest aspect a doua zi. Tot vineri, procurorii au anuntat ca au schimbat incadrarea juridica a faptelor ce ar fi fost comise de Tender, inlocuind acuzatia de bancruta frauduloasa cu cea de spalare de bani. In aceeasi zi, judecatorii i-au interzis deputatului PSD Victor Ponta sa pledeze in favoarea omului de afaceri.
Ponta din nou refuzat
Astfel, solicitarea Parchetului trebuia sa fie discutata in urma cu doua zile, asa cum se stabilise vineri. Lucru care insa nu s-a intamplat insa. In prim plan a fost din nou deputatul PSD Victor Ponta. Acesta s-a prezentat la Tribunal cu toate ca instanta, ii interzisese, cu doar o zi in urma, sa il apere pe Tender. Inainte de a intra in sala de judecata, Victor Ponta a declarat ca spera sa ii fie permis sa il apere pe omul de afaceri, intrucat celalalt avocat al acestuia, profesorul Gheorghita Mateut, nu a putut veni, el fiind obligat sa plece in provincie pentru rezolvarea unei probleme urgente. "Inculpatul trebuie aparat. Daca doresc sa judece fara avocat, totul este posibil in Romania, din pacate. Pana acum, toti ceilalti avocati parlamentari si-au exercitat meseria, mai putin eu", a spus Ponta. Intrebat ce va face daca instanta va hotari din nou ca este incompatibil sa il apere pe Tender, Ponta a spus ca se va supune deciziei judecatorului. "Este o singura lege pentru toata lumea si ne vom supune hotararii judecatorului", a mai spus Ponta.
Dupa ce au analizat solicitarea parlamentarului, judecatorii au decis, din nou, ca acesta nu il poate reprezenta la bara pe Ovidiu Tender. La iesirea din sala, Ponta a declarat ca nu poate fi numit un avocat din oficiu, deoarece s-ar incalca dreptul la aparare al clientului sau. "In 2006, orice om are dreptul la aparare", a spus deputatul PSD. De asemenea, acesta a dorit sa precizeze ca lipsa avocatului Gheorghita Mateut nu reprezinta o strategie pentru amanarea dicutarii cazului cu inca 24 de ore.
Amanare 24 de ore
Imediat dupa ce i-au interzis lui Ponta sa il apere pe Ovidiu Tender, judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au contactat pe avocatul Gheorghita Mateut caruia i-au solicitat sa se prezinte in instanta. Acesta i-a anuntat insa pe judecatori ca nu poate participa la discutarea prelungirii mandatului de arestare, deoarece se afla la Cluj, avand de rezolvat probleme personale. Mateut a precizat insa ca poate veni a doua zi (n.r. - ieri). Aparatorul lui Tender a mai declarat, conform NewsIn, ca nu este legala judecarea prelungirii starii de arest cu avocat din oficiu, atat timp cat Tender are un avocat platit.
In cele din urma, instanta a decis amanarea cu 24 de ore a discutiilor privind solicitarea Parchetului de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Tender, pentru ca omul de afaceri sa poata fi reprezentat de avocatul Gheorghita Mateut.
Recuzarea procurorului respinsa
In aceste conditii, cazul a fost reluat ieri dimineata, Ovidiu Tender fiind reprezentat in fata judecatorilor de catre Gheorghita Mateut, care s-a intors de la Cluj. La Tribunal s-a prezentat insa si deputatul Victor Ponta.
Discutiile in ceea ce priveste cererea procurorilor au inceput in jurul orei 12.00. Sedinta a fost insa intrerupta dupa aproximativ 30 de minute. Motivul a fost recuzarea de catre aparatorii lui Ovidiu Tender a procurorului de sedinta Iulia Ciolca, care sambata ceruse Baroului Bucuresti sa numeasca un avocat din oficiu care sa-l reprezinte pe omul de afaceri, in cazul in care de la sedinta ce a avut loc ieri ar fi lipsit din nou aparatorii alesi. Avocatii lui Tender au considerat solicitarea procurorului ca fiind de "rea-credinta" in conditiile in care omul de afaceri timisorean are deja aparatori angajati. Cererea de recuzare a fost insa respinsa de judecatori.
De asemenea, aparatorii lui Ovidiu Tender au ridicat, potrivit Mediafax, o exceptie privind incalcarea dreptului de aparare. Avocatul Gheorghita Mateut sustine ca prin neacceptarea de catre instanta a lui Victor Ponta ca aparator, au fost incalcate prevederile constitutionale. Exceptia a fost insa, la randul ei, respinsa de instanta, aparatorii lui Tender declarand recurs.
Expertiza lipsa
Discutiile privind prelungirea mandatului de arestare preventiva s-au reluat dupa ce instanta a respins atat cererea de recuzare, cat si exceptia privind incalcarea dreptului la aparare. Dezbaterile au fost totusi din nou suspendate, la solicitarea aparatorilor lui Tender. Asta pentru ca procurorul Iulia Ciolca sa aduca expertiza contabila efectuata de expertul Cristian Bejenaru, care ar trebui sa demonstreze ca prejudiciul este de 2700 de miliarde de lei vechi, asa cum au sustinut pana acum procurorii DIICOT. Conform NewsIn, expertiza nu se afla la dosar, procurorul fiind nevoit sa mearga la Parchetul General sa ia documentul. Sedinta a fost reluata dupa aproximativ zece minute.
Referindu-se la aceasta expertiza, Victor Ponta a declarat ca documentul nu vorbeste de un prejudiciu de 2700 de miliarde de lei provocat statului, asa cum sustin procurorii DIICOT, ci doar o paguba de 1400 de miliarde lei adusa firmei Carom, in care Ovidiu Tender a detinut pachetul majoritar de 51 la suta din actiuni.
Deputatul Ridzi cere explicatii
Deputatul PD Monica Iacob Ridzi solicita punerea lui Victor Ponta (PSD) in discutia Comisiei juridice a Camerei, pentru incercarile acestuia de a-l apara in instanta pe omul de afaceri Ovidiu Tender. Deputatul PD ii cere lui Ponta sa declare care sunt adevaratele motive care l-au indemnat sa "uite" de prevederile care stabilesc incompatibilitatile exercitarii profesiei de avocat cu functia de parlamentar si sa renunte la mandat, daca din aceasta pozitie alege sa reprezinte mai degraba interesele fostilor sponsori ai PSD decat pe cele ale romanilor care l-au votat.
In replica, Ponta a declarat ca "deputata va sesiza, probabil, si Primaria din Petrosani, acolo unde este viceprimar sotul ei. Este vorba de ignoranta si nu pot sa ma supar pe asa ceva". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.