- Pe 12 iulie a inceput razboiul, cand va izbucni pacea?
- E foarte greu de precizat, fiindca o solutie buna si durabila presupune cateva lucruri elementare. In primul rand, este vorba de viitorul Hezbollah, in sensul ca nu poate ramane o grupar
- Pe 12 iulie a inceput razboiul, cand va izbucni pacea?
- E foarte greu de precizat, fiindca o solutie buna si durabila presupune cateva lucruri elementare. In primul rand, este vorba de viitorul Hezbollah, in sensul ca nu poate ramane o grupare terorista, cum e azi; nu poate fi lasata sa domine sudul Libanului si sa fie aprovizionata cu arme si munitie de Siria si Iran, in special. Nu poate fi lasata sa aiba un numar enorm de rachete si proiectile, cum are azi, iar acestea sa ameninte Israelul. Pe de alta parte, Israelul nu are nicio pretentie fata de teritoriul libanez, iar acest lucru l-am dovedit inca din 2000, cand ne-am retras la granita care este recunoscuta pe plan international si de ONU - asa-numita "linie albastra". Ne dorim foarte mult ca, in acelasi timp, sa fie implementata integral Rezolutia 1559 din 2004, care vorbea intai si intai despre retragerea tuturor fortelor straine din Liban, ceea ce s-a realizat odata cu plecarea trupelor Siriei si dezarmarea tuturor militiilor. Or, acest ultim punct ramane de indeplinit pentru ca Hezbollah e foarte activa in Liban, iar guvernul Libanului trebuie sa-si exercite suveranitatea pe tot teritoriul tarii. Am dori ca armata libaneza sa fie desfasurata pana la granita cu Israelul si sa dovedeasca faptul ca este suverana. Desigur, cred ca toata lumea isi da seama ca, pentru moment, guvernul libanez nu este atat de puternic incat sa poata indeplini toate prevederile Rezolutiei 1559 si, de aceea, exista ideea de a amplasa o forta internationala pentru o perioada anumita la granita israelo-libaneza. Pe urma, e vorba de sustinerea de care Hezbollah se bucura din partea Siriei si Iranului. Sunt doua elemente-cheie care trebuie avute in vedere. In fine, mai e cerinta foarte fireasca, si anume ca soldatii rapiti de Hezbollah sa fie adusi inapoi in Israel, teferi si nevatamati. Cred ca orice se va decide in privinta granitei nordice a Israelului va avea un mare impact si in Fasia Gaza. De aceea, situatia e foarte complexa si sunt foarte multe elemente care trebuie puse la punct. Numai dupa aceea vom intelege care va fi solutia si vom putea vorbi despre incetarea focului.
- Un punct foarte sensibil: presa internationala scrie foarte mult despre victimele civile si victimele colaterale ale razboiului...
- Intr-adevar, in acest razboi, populatia civila e cea care sufera cel mai mult. In nordul israelian, pe o fasie de 40 de km, au cazut, in 14 zile, circa 2.000-2.500 de rachete.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.