Dupa aproape doua saptamani de razboi continuu, despre Israel se poate spune ca sta bine la capitolul economic.
Cheltuielile militare, distrugerile cauzate de tirurile Hezbollah si functionarea la capacitate redusa a intreprinderilor din zona
Dupa aproape doua saptamani de razboi continuu, despre Israel se poate spune ca sta bine la capitolul economic.
Cheltuielile militare, distrugerile cauzate de tirurile Hezbollah si functionarea la capacitate redusa a intreprinderilor din zona de conflict nu vor cantari mai mult de un procent in previziunile de crestere economica.
In plus, responsabilii si expertii locali estimeaza ca nu exista niciun motiv de panica sau de alarmare in privinta unei posibile recesiuni economice sau a iesirii capitalurilor investitorilor straini, decat in conditiile in care razboiul va deveni unul de durata.
Potrivit lui Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Israelului, citat de revista La Tribune, daca luptele vor inceta in urmatoarele doua saptamani atunci rata de crestere nu va trebui sa piarda mai mult de un punct, fapt ce nu poate fi considerat dramatic daca se tine sema ca ritmul anual al Israelului este de 6%.
Abraham Hirshson, ministrul Finantelor, a declarat insa ca, daca se tine sema de stradaniile de a reduce deficitul bugetar pana la 2%, sunt putine sansele de a prelungi acest conflict.
Incercarea de a mentine echilibrul economic se anunta insa destul de dificila. Numai pana acum cheltuielile militare au ajuns la un miliard de euro, pierderile suferite de intreprinderi sunt estimate si ele la 300 de milioane de euro, iar numarul asezarilor distruse a trecut de 3.000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.