Sssssttt! Circula in piata zvonuri cum ca statistica ar raspunde la comenzi guvernamentale. Cum ca cifrele ar veni cu ordin de sus in jos, urmand ca de jos in sus, statisticienii sa faca unele calcule astfel incat indicatorii sa iasa bine. Repet, sun
Sssssttt! Circula in piata zvonuri cum ca statistica ar raspunde la comenzi guvernamentale. Cum ca cifrele ar veni cu ordin de sus in jos, urmand ca de jos in sus, statisticienii sa faca unele calcule astfel incat indicatorii sa iasa bine. Repet, sunt doar zvonuri, dar, din pacate, acestea sunt alimentate de fapte reale.
Cel putin doi indicatori fundamentali pentru economie au starnit discutii. Primul - cresterea economica pe primul trimestru (6,9%), iar cel de-al doilea - inflatia pe luna iulie, de 0,15 la suta, care duce la o inflatie pe primele 6 luni de 2,67 la suta. Cifrele par incredibile, atat in privinta inflatiei (tineti cont ca aproape jumatate din aceasta majorare de preturi s-a constatat, potrivit statisticii in luna ianuarie, cand, o crestere de 17 la suta a pretului gazelor naturale s-a tradus intr-o majorare a preturilor, pe ansamblu de numai 1 la suta). Asa ca, potrivit statisticii, in lunile februarie, martie, aprilie, mai si iunie, cumulate, marfurile, alimentele si serviciile s-au scumpit cu numai un procent si jumatate. Si tineti cont ca in mai si iunie, preturile la tigari s-au majorat cu peste 10 procente.
Pentru consumatori, a te gandi ca pentru bunuri, servicii si alimente platim acum doar cu 1,5 la suta mai mult, pare o veste buna. Pentru ca o spune statistica, adica cifrele care nu ar trebui sa fie nici macar discutabile. Pentru ca statistica este apolitica, si, teoretic, lucreaza cu preturile din piata si nu cu acelea din prognozele guvernamentale, care arata ceea ce vor sa faca decidentii si nu ceea ce se intampla. Dar, iata un exemplu, care contrazice.
Daca te loghezi pe site-ul departamentului de comert exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, pe prima pagina, vei vedea, la categoria ultimele stiri, urmatorul text: "Comertul exterior cu marfuri, in semestrul I 2006, a crescut cu 23,3 % fata de semestrul I 2005". Pare o veste buna, dar ea este nenaturala, pentru ca vine de sus in jos si nu de jos in sus. Vine de la un organism guvernamental, si nu de la statistica.
Concret, cand vrem sa lucram cu cifre nediscutabile, apelam la statistica: www.insse.ro. Si, vedem pe site, ca, potrivit calendarului statisticienilor, datele privind comertul exterior pe semestrul I ar trebui facute publice pe data de 3 august. Dar, aceste date apar inca din data de 26 iulie, pe site-ul guvernamental al departamentului de comert exterior. Asadar, nu statistica este oglinda indicatorilor economici, ci decidentul. Daca se intampla la fel si la inflatie?
De aici am avea 2 scenarii: unul rau, si altul si mai rau.
Primul scenariu: pe data de 3 august, statistica va face publice, potrivit calendarului, datele privind comertul exterior pe primele 6 luni ale anului, iar ele vor diferi de cifrele avansate de Ministerul Economiei. Asta este scenariul rau, pentru ca, in cazul acesta, Ministerul Economiei minte.
Al doilea scenariu: pe data de 3 august, statistica face publice aceleasi date, iar ele COINCID cu cifrele comunicate de minister. Acesta este scenariul si mai rau. Pentru ca se desprind 2 ipoteze: fie statistica lucreaza sub comanda guvernamentala, si trambiteaza cifrele de care are nevoie Guvernul, fie statistica minte prin omisiune - adica are date fundamentale despre economia romaneasca disponibile cel putin din 26 iulie, dar le face publice abia 9 zile mai tarziu.
Personal, inclin sa dau crezare celui de-al doilea scenariu - ipoteza 1. Ceea ce este foarte grav, intrucat, inseamna ca datele comunicate de statistica nu sunt reale. Dar si ipoteza 2 este la fel de grava. Si exemplific printr-o situatie dintr-o economie FUNCTIONALA de piata. Cea americana.
Vineri, urmau sa fie facute publice datele privind Produsul Intern Brut din Statele Unite pe semestrul 2. Estimarile erau de crestere intre 2,8 si 3,1 la suta. Un indicator foarte important, pentru ca urma sa modifice perspectivele de scumpire a creditului in Statele Unite. Comunicatul a fost surprinzator pentru intreaga piata. Produsul Intern Brut al SUA s-a majorat cu 2,5 la suta, sub estimari. Datele au fost facute publice la ora 15.30 - ora Romaniei.
Intr-un singur minut, piata internationala a reactionat: raportul EURO/DOLAR s-a modificat de la 1,2660, la 1,2750. Repet, doar in 60 de secunde. Pentru ca piata a primit impulsuri sa creada ca scumpirea creditului in Statele Unite va lua o pauza. Din nou, e vorba de numai 60 de secunde intre eliberarea informatiei si efect. Si vorbim de mii de miliarde de dolari a caror destinatie este afectata in aceste 60 de secunde. Daca punem in paralel aceste 60 de secunde cu efecte dramatice pe piata, cu intarzierea de 9 zile a comunicarii datelor care exista, poate fi cuantificata minciuna prin omisiune?
Datele economice sunt esentiale pentru agentii economici, pentru averea tarii (PIB-ul) si cea a cetatenilor sai. Ascunderea lor sau informarea discretionara se dovedeste in acest caz foarte nociva.
Si revin la comunicat. Web-site-ul departamentului de comert exterior te trimite exact la adresa : www.dce.gov.ro/Comunicate/iulie/Comunicate_de_presa_evolutie_comert_exterior26iulie-modificat.html. Apare un cuvant-cheie: "modificat". Modificat fata de ce? Modificat cum? Nu cumva, de sus in jos?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.