In ciuda faptului ca, vinerea trecuta, presedintele Basescu a creat confuzie cand, in timpul vizitei oficiale la Casa Alba, a lasat sa se inteleaga disponibilitatea noastra de a trimite trupe in Irak, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. La intoar

In ciuda faptului ca, vinerea trecuta, presedintele Basescu a creat confuzie cand, in timpul vizitei oficiale la Casa Alba, a lasat sa se inteleaga disponibilitatea noastra de a trimite trupe in Irak, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. La intoarcerea in tara, presedintele a dat-o la-ntors si a precizat ca tara noastra isi va face doar datoria de partener NATO si UE si ca, in prezent, oportunitatea trimiterii de militari in Liban este doar in stadiul de analiza. Mai mult, potrivit lui Traian Basescu, fara acordul ONU nu se poate realiza asta.

Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata, la revenirea din vizita oficiala efectuata la Washington, ca, in acest moment, toate structurile internationale - NATO, ONU sau cele pe relatiile bilaterale - analizeaza problema introducerii unei structuri militare tampon in sudul Libanului. "Nici eu, nici seful Statului Major General, Eugen Badalan, nu am angajat Romania intr-o astfel de actiune", a declarat seful statului. Traian Basescu a subliniat ca tara noastra recunoaste fara echivoc dreptul Israelului la securitate, Romania fiind direct interesata de ceea ce se intampla in zona, mai ales ca urmare a numarului mare de cetateni romani aflati acolo. Situatia generata de razboiul dintre Israel si trupele Hezbollah a constituit unul dintre subiectele abordate in cadrul intrevederilor la nivel inalt avute de Traian Basescu la Washington in cele trei zile ale vizitei oficiale efectuate la invitatia presedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush. In ceea ce priveste tara noastra, Traian Basescu a subliniat ca "Romania isi face datoria la potentialul angajat". El a reiterat faptul ca tara noastra ramane consecventa angajamentelor asumate, dar considera ca deocamdata aceste angajamente au fost acoperite. Presedintele este de parere ca trebuie sa se astepte o decizie la nivel international pentru o eventuala solutie care ar viza Libanul. "Am prefera o decizie a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. Credem ca tot o rezolutie a ONU ar trebui implementata in zona si nu o solutie a Aliantei Nord-Atlantice sau a altor organisme internationale", a aratat seful statului roman. Traian Basescu a precizat ca Romania nu s-a angajat inca la nici un efort in aceasta directie atat timp cat nu s-a stabilit inca tipul de misiune din zona. In opinia presedintelui, o decizie a NATO ar putea fi implementata in zona de conflict abia peste 6-7 luni. "Cel care ar putea lua rapid o decizie in acest sens ramane tot Consiliul de Securitate al ONU", a conchis seful statului.

"Am prefera o decizie a Consiliului de Securitate al ONU. O decizie NATO ar putea fi aplicata doar 6-7 luni, iar cel care poate lua rapid o decizie pentru stabilizarea si securizarea zonei este Consiliul de Securitate al ONU", a afirmat Traian Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.