Autoritatile de sanatate publica au raportat un numar de opt decese cauzate de conditiile meteo nefavorabile, in judetele Galati, Dolj, Vrancea, Buzau si Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost insa inregistrate mai mult de 800 de stari de lipoti
Autoritatile de sanatate publica au raportat un numar de opt decese cauzate de conditiile meteo nefavorabile, in judetele Galati, Dolj, Vrancea, Buzau si Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost insa inregistrate mai mult de 800 de stari de lipotimie si mii de cazuri de spasmofilie, hipertensiune si chiar come cauzate in special de consumul de alcool urmat de expunerea la soare. Ministerul Sanatatii recomanda persoanelor varstnice, copiilor si bolnavilor cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate si sa foloseasca obligatoriu mijloace de protectie - palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise. Totodata, este indicat sa fie consumate lichide de la doi pana la patru litri pe zi, sa se consume alimente sarace in grasimi, sa fie evitat excesul de cafea si consumul de bauturi alcoolice.
Angajatorii sunt obligati, conform legislatiei, sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor apa minerala suficienta.
Ambulanta Bucuresti sufocata de apeluri
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) nu reuseste sa faca fata, cu doar 35 de echipaje, miilor de solicitari primite, zilnic, in aceste zile caniculare. In plus, numai 26 de masini sunt echipate pentru urgente de gradul zero, restul fiind autoturisme Dacia. Ambulantele sunt in permanenta plecate la urgente, in timp ce alte cazuri grave solicita interventia medicilor. Este un volum de munca imens si un numar prea mic de echipaje, apreciaza medicii de serviciu de la SAMB. Printre solicitarile inregistrate se numara urgente de gradul zero - persoane cazute pe strada -, lipotimii, sincope (pierdere grave de constienta), febre, cazuri de hipertensiune arteriala, colici biliare si hepatice.
Cosmarul continua
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ca vremea din Romania va ramane caniculara, pana in data de 3 august temperaturile urmand sa ramana extrem de ridicate. "Am decis prelungirea atentionarii meteorologice referitoare la canicula pana in data de 3 august, adica pana joia viitoare. Practic, valul de caldura se va plimba in continuare prin Romania, de la vest la est, urmand ca, in primele zile, caldurile sa loveasca zona Campiei de Vest, pentru a ajunge, treptat, in Campia Romana, Baragan si sudul Moldovei", au precizat reprezentantii ANM. Potrivit acestora, indicele temperatura-umiditate va atinge si chiar depasi frecvent, dupa-amiaza, in zonele de campie, indicele-conventie de 80 de unitati. Atunci cand temperatura se apropie sau depaseste nivelul de 35 de grade Celsius, expunerea prelungita la soare poate atrage probleme medicale.
Cismele cu clapeta, in Capitala
Municipalitatea Bucurestilor a dispus societatii Apa Nova sa instaleze cismele, pe perioada caniculei, in zonele publice cele mai aglomerate din Capitala. Dupa ce Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o atentionare referitoare la instalarea codului galben in Bucuresti din cauza temperaturilor de peste 36 de grade Celsius, Primaria Capitalei a cerut firmei romana-franceze, inca de acum o saptamana, sa instaleze corturi unde sa fie distribuita apa potabila. Totodata, societatile de salubrizare trebuie sa stropeasca strazile cu o cantitate de apa de pana la cinci ori mai mare fata de norma obisnuita. Pe perioada caniculei, strandurile si fantanile arteziene trebuie sa functioneze 24 de ore din 24.
Pana in prezent, Apa Nova a instalat 13 cismele in zone intens circulate, cum sunt P-ta Revolutiei, B-dul Niolae Titulescu, Sos Mihai Bravu, B-dul Elisabeta sau P-ta Crangasi. Primaria Sectorului 6 anunta ca a luat masura de a monta, in plus, 10 cismele cu clapeta tip Sibiu. Actiunea autoritatii locale se realizeaza cu sprijinul Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei, care in baza unui contract incheiat cu SC ACIN SA, faciliteaza instalarea acestora in zone intens traficate: Bd. Compozitorilor - Str. Sibiu; Str. Popovat - Sos. Virtutii (Piata Crangasi); Bd. Vasile Milea - Splaiul Independentei (zona Grozavesti); Drumul Sarii - Serviciul Stare Civila Sector 6; Prelungirea Ghencea - Str. Montanei; Bd. Uverturii - Str. Cetatea de Balta; Bd. Timisoara - Str. Valea Oltului; Bd. Iuliu Maniu - Sos. Virtutii; Str. Drumul Taberei - Str. Romancierilor; Bd. Iuliu Maniu - Str. Dreptatii. ADP Sector 6 s-a preocupat de racordarea acestora la reteaua de apa curenta si canalizare, operatiunea fiind deja realizata. Doua dintre ele - din zonele Favorit si Piata Crangasi - erau deja functionale saptamana trecuta, celelalte fiind in curs de instalare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.