Imigrantii care doresc sa intre ilegal in Marea Britanie au de ales intre grupari rivale de trafic de persoane, pentru a gasi „oferta“ ideala. Bucurestiul este unul dintre cele noua orase identificate, intr-un raport guvernamental britan
Imigrantii care doresc sa intre ilegal in Marea Britanie au de ales intre grupari rivale de trafic de persoane, pentru a gasi „oferta“ ideala. Bucurestiul este unul dintre cele noua orase identificate, intr-un raport guvernamental britanic, drept „puncte de legatura“ pentru traficul de persoane. Pe de alta parte, autoritatile britanice se tem ca imigrantii romani care vor lua cu asalt Marea Britanie dupa aderarea Romaniei la UE ar putea genera o criza a serviciilor publice locale.

Bucurestiul este unul dintre „punctele de legatura“ unde imigrantii care doresc sa intre ilegal in Marea Britanie pot contacta retele de trafic de persoane, alegand cea mai buna oferta, se arata intr-un raport guvernamental britanic, citat de „Sunday Telegraph“ in editia online. Raportul, intocmit de Agentia pentru Crima Organizata Grava (Serious Organised Crime Agency - SOCA) si care urmeaza sa fie publicat astazi, identifica noua orase care reprezinta asemenea „puncte de legatura“. Sase dintre acestea se afla in fostul bloc comunist din Europa Centrala si de Est, precizeaza „Sunday Telegraph&ldq uo;.

In orasele respective, persoanele care doresc sa imigreze ilegal in Marea Britanie - dintre care multe sunt originare din Africa sau Asia - contacteaza mai multe retele rivale de trafic de persoane, comparand natura si costul serviciilor oferite de acestea si alegand varianta cea mai convenabila, se arata in raportul SOCA. De multe ori, imigrantii se opresc o vreme la Bucuresti, Sofia, Moscova, Kiev, Belgrad, Sarajevo, Istanbul, Tripoli sau Roma, pentru a-si gasi un loc de munca si a-si putea plati, astfel, calatoria mai departe, spre Marea Britanie.

'Oferta>> variaza in functie de riscuri si servicii
Preturile serviciilor de facilitare a patrunderii ilegale pe teritoriul britanic pot varia mult, in functie de cerere, risc si serviciul oferit. „Unele 'pachete>> includ documente false si loc de munca in Marea Britanie, folosit in unele cazuri ca mod de rambursare a cheltuielilor de aducere in tara“, continua raportul SOCA.
Agentia precizeaza ca Marea Britanie este o „destinatie atragatoare“ pentru imigrantii ilegali, datorita politicilor sale sociale, a economiei in dezvoltare, a comunitatilor de imigranti bine stabilite si a rarelor expulzari ale persoanelor prinse fara acte in regula.

In aceste conditii, afluxul de imigranti romani asteptati in Marea Britanie dupa aderarea Romaniei la UE ar putea genera o criza a serviciilor publice locale, arata un raport secret al Ministerului britanic de Interne, relateaza Mediafax, care citeaza „Mail on Sunday“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.