Presedintele Traian Basescu a revenit sambata asupra declaratilor facute in SUA, privind participarea Romaniei cu trupe in Liban. Daca vineri seful statului roman a incercat sa-i impresioneze pe americani si a transmis un mesaj categoric - "Romania a
Presedintele Traian Basescu a revenit sambata asupra declaratilor facute in SUA, privind participarea Romaniei cu trupe in Liban. Daca vineri seful statului roman a incercat sa-i impresioneze pe americani si a transmis un mesaj categoric - "Romania are capacitatea de a trimite trupe in Liban", sambata, proaspat intors in tara, Basescu a lasat-o mai moale si a spus ca aceasta posibilitate ar putea deveni o certitudine doar in cazul unei decizii internationale, de preferat a ONU. Interesanta este insa schimbarea brusca de atitudine a presedintelui, care nu a conditionat prezenta trupelor noastre in Liban de un mandat ONU. Aflat la Aeroportul Henry Coanda, Basescu a declarat ca nici el si nici seful SMG, generalul Eugen Badalan, nu au angajat Romania, in discutiile cu oficialii americani, in participarea cu trupe militare intr-o eventuala actiune in Liban, informeaza Mediafax. Seful statului a precizat ca Romania ramane consecventa angajamentelor asumate in cadrul NATO, dar ca in momentul de fata considera ca si-a acoperit angajamentele internationale. Romania isi face in prezent datoria la potentialul angajat atat in cadrul NATO, al UE, dar si al altor intelegeri internationale, a precizat Basescu. "Trebuie sa asteptam o decizie in privinta solutiei care va fi luata pentru Liban. Am prefera o decizie a ONU", a mai spus el, adaugand ca situatia conflictuala actuala din Orientul Apropiat a fost cauzata si de faptul ca nu s-au aplicat mai multe rezolutii ONU referitoare la dezarmarea Hezbollah. Basescu a precizat ca in momentul de fata, atat la nivelul NATO si al ONU, cat si la nivelul relatiilor bilaterale se analizeaza varianta introducerii unei structuri militare tampon in sudul Libanului.
De preferat o rezolutie a ONU
In opinia presedintelui roman, in cazul conflictului dintre Israel si Hezbollah ar fi preferabila tot o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, si nu o actiune a NATO sau a altor organizatii internationale. "Romania nu se angajeaza inca la nici un efort (in Liban - n.red.) atat timp cat nu se stabileste structura, tipul de misiune si responsabilitatea fiecarei tari", a mai afirmat seful statului. Basescu si-a motivat acest punct de vedere si prin faptul ca aplicarea unei eventuale decizii a NATO de a se implica in asigurarea pacii in zona ar dura cel putin 6-7 luni, din cauza mecanismului de decizie din cadrul Aliantei, in timp ce ONU poate lua rapid decizii. El a mentionat ca, de altfel, ONU a mai luat decizii in trecut in cazul Libanului, acestea nefiind insa implementate.
Pe de alta parte, seful statului a precizat ca pozitia Romaniei in ceea ce priveste conflictul armat dintre fortele israeliene si militiile Hezbollah este de a recunoaste "fara echivoc" dreptul Israelului la securitate. El a mentionat ca Romania este interesata de ceea ce se intampla in acest conflict si datorita numarului mare de romani care traiesc in Israel.
Declaratia de vineri
Vineri, la Washington, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are capacitatea de a participa cu trupe in Liban, daca va exista o decizie internationala in acest sens. Intrebat daca Romania va oferi trupe pentru rezolvarea situatiei din Liban, presedintele Basescu a raspuns ca Romania are capacitatea de a participa cu trupe si de a-si indeplini obligatiile ca stat membru al NATO si ca stat european, daca va exista o decizie oficiala in acest sens. "Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului", a afirmat Basescu, insistand asupra necesitatii asigurarii securitatii Israelului, in care Romania este direct interesata din cauza comunitatii romanesti. Seful statului a mai spus ca Romania are potential, dar trebuie sa existe o decizie internationala asupra modalitatii de a rezolva situatia din Liban. Declaratiile lui Basescu au venit pe fondul unui conflict intre PNL si PD - sustinuti de seful statului - privind retragerea trupelor romanesti din Irak. Propunerea de retragere din Irak a fost facuta de ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, care nu a facut parte din delegatia care l-a insotit pe Basescu in SUA. (Roxana ANDRONIC)
Armata nu are bani sa acopere promisiunea presedintelui
Din punct de vedere militar, declaratiile sefului statului referitoare la o eventuala implicare cu trupe in Liban nu se pot transpune imediat in practica. Spunem acest lucru avand in vedere continutul Strategiei de transformare a Armatei Romaniei. In documentul respectiv se mentioneaza ca Fortele Terestre Romane nu pot sustine intr-un teatru de operatii mai mult de doua batalioane simultan. "Pe timpul tranzitiei la noua structura de forte (2006-2007), contributia maxima a Fortelor Terestre pentru operatii cu durata limitata (6 luni) consta in 2 batalioane luptatoare si forte de sprijin dimensionate corespunzator", se mentioneaza in documentul aprobat de conducerea MApN. Dupa cum se stie, MApN are deja trimise in misiune doua batalioane de infanterie in Irak si Afganistan. Unul este sub mandat NATO (cel din Afganistan) iar celalalt actioneaza in Irak in baza unor rezolutii ONU. De mentionat faptul ca Armata Romaniei mai are un batalion de infanterie care se afla in Romania si este pus la dispozitia NATO, reprezentand rezerva strategica pentru o eventuala misiune a Aliantei aflata in derulare. Din punct de vedere militar si financiar, participarea la misiunile NATO se negociaza de fiecare stat si capabilitatile militare ale fiecarui membru din Alianta sunt anuntate din timp. Pentru a participa la o misiune sub mandat ONU, fiecare tara suporta in prima faza costurile, urmand ca dupa aceea ONU sa deconteze cheltuielile.
Atanasiu: Doar sub mandat ONU
La randul sau, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu(foto), a mentionat ca o implicare din punct de vedere militar a tarii noastre in Liban nu se va putea face decat sub mandat ONU.
Acesta si-a motivat declaratia prin faptul ca ONU ar putea suporta din punct de vedere financiar participarea Romaniei la o misiune de mentinere sau impunere a pacii in Liban. Daca misiunea nu va fi sub mandat ONU, MApN nu are prevazut in buget sume pentru o astfel de misiune.
Abia in anul 2015 Romania va fi in masura sa puna la dispozitia NATO 1 divizie si 1 brigada luptatoare, in urmatoarele variante: 1 divizie si 1 brigada luptatoare, timp de 6 luni, fara asigurarea rotirii, sau 2 brigazi luptatoare, angajate in operatii diferite/aceeasi operatie, timp de 6 luni, fara asigurarea rotirii, sau 3 batalioane in operatii diferite/aceeasi operatie, pana la 12 luni, asigurandu-se rotirea la 6 luni.(Doru DRAGOMIR)
PSD: "Actiune pripita"
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind capacitatea Romaniei de a participa cu trupe de interpunere in Liban este o actiune pripita de politica externa a sefului statului. "Romania nu trebuie sa accepte un astfel de troc, si anume forte militare de interpunere contra vizelor in SUA. In Congresul american problema vizelor pentru cetatenii din zona Poloniei si a zonelor baltice este luata in calcul cu foarte mare atentie", a adaugat Diaconescu. El a apreciat, totodata, ca un astfel de demers "nu se face pe picior". "Romania are foarte multe resurse diplomatice la nivelul diplomatiei tacute si mai are si parteneri de dialog care asteapta un mesaj din partea noastra. Este vorba atat de catre israelini, cat si de unele tari din lumea araba", a mai spus purtatorul de cuvant al PSD. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.