Ultimele focare de gripa aviara au fost inchise oficial ieri, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceste ultime focare au fost cele de la societatile de pe platforma Codlea
Ultimele focare de gripa aviara au fost inchise oficial ieri, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceste ultime focare au fost cele de la societatile de pe platforma Codlea, de unde a fost dispersat virusul in teritoriu. In primavara acestui an au fost identificate 127 de focare de gripa aviara, prima dat virusul fiind inregistrat in luna mai la ferma de pasari a societatii Drakom Silva de pe platforma Codlea, judetul Brasov. Ulterior, au mai fost depistate focare si la alte ferme de pasari situate pe aceeasi platforma apartinand societatilor Avi Prod 2002 si Pati Prod. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, dupa semnalarea virusului aviar pe platforma de la Codlea au fost sacrificate circa 800.000 de pasari in fermele brasovene, la care se adauga aproximativ 300.000 din gospodariile populatiei. In Romania au fost inregistrate intr-o prima faza, in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006, un numar de 53 de focare de gripa aviara. Ulterior, incepand cu luna mai au mai fost depistate alte 127 de focare de gripa aviara, printre care s-au numarat si cazurile din sectoarele 2 si 4 din Bucuresti. Valoarea despagubirilor acordate de Ministerul Agriculturii proprietarilor ale caror pasari au fost sacrificate se ridica in total la aproximativ 135 de miliarde de lei vechi, potrivit reprezentantilor ministerului.
Noul val de gripa aviara a fost intens mediatizat, lipsa de organizare a dus la demiterea fostului sef al ANSVSA, iar presedintele Romaniei a trimis serviciile secrete sa caute originea virusului in Ungaria. In cele din urma, autoritatile au ajuns la concluzia ca virusul aviar provine de la pasarile migratoare care au poposit pe lacul Dumbravita, in apropiere de Codlea, iar lipsa masurilor de biosecuritate a favorizat extinderea in incinta fermelor. In plus, aproape 30 de persoane sunt cercetate penal, dintre care unele au fost arestate preventiv, pentru raspandirea cu bunastiinta a virusului, prin vanzarea de pui vii in foarte multe localitati din tara - de aici si multitudinea de focare, comparativ cu toamna anului trecut. Specialistii au declarat ca este posibil ca virusul sa reapara o data cu migratia de toamna a pasarilor salbatice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.