Presedintele PD, Emil Boc, considera ca votul Birourilor Permanente ale Parlamentului, pe subiectul demisiilor celor doi sefi de servicii secrete, este "o bizarerie juridica fara precedent". Liderul democratilor s-a declarat dezamagit de votul pentru
Presedintele PD, Emil Boc, considera ca votul Birourilor Permanente ale Parlamentului, pe subiectul demisiilor celor doi sefi de servicii secrete, este "o bizarerie juridica fara precedent". Liderul democratilor s-a declarat dezamagit de votul pentru dat de reprezentantii PNL, care, in opinia lui, confirma ca liberalii vor sa se distanteze de PD, actionand aidoma Opozitiei.
Boc a declarat pentru agentia NewsIn ca decizia potrivit careia Radu Timofte si Gheorghe Fulga raman in functie pana la validarea demisiei de catre Parlament demonstreaza necunoasterea legilor sau rea-credinta. Din punctul de vedere al liderului PD, parlamentarii au demonstrat ca nu stiu ca demisia este un act unilateral si nimeni nu poate obliga o persoana sa ramana intr-o functie impotriva propriei vointe.
Demoratii au cerut liberalilor, printr-un comunicat de presa, sa clarifice situatia creata.
"Actul de demisie este unilateral, asupra acestuia fiind necesar doar a se lua act, indiferent de functia care ramane vacanta, inclusiv cea a unui director de serviciu secret", se spune in comunicatul PD. Totodata, democratii reamintesc faptul ca "vreme de un an si jumatate PNL a cerut cu obstinatie schimbarea directorilor SRI si SIE, fapt ce nu mai corespunde cu logica politica a gestului de astazi (joi -n.r.)", precizand ca "liberalii spun acum ca responsabilitatea eliberarii din functie este a parlamentului, cand ar fi putut, cu o treime dintre parlamentari, sa provoace un astfel de demers".

PNL cere "respectarea procedurilor legale"
Liberalii au dat replica tot printr-un comunicat de presa. Liberalii recunosc ca au cerut inlocuirea sefilor serviciilor secrete dar precizaza ca acest lucru "trebuie sa se faca doar cu respectarea legilor in vigoare".
"Romania se defineste ca un stat democratic, bazat pe legi si reguli care trebuie respectate de toata lumea, indiferent de pozitia pe care o ocupa in stat. Tocmai respectarea legilor si regulilor de catre toti demnitarii deosebeste Romania de un regim autocratic", se arata in comunicatul mentionat. PNL subliniaza ca nu poate sa accepte incalcarea legilor, principiilor si regulilor "doar pentru ca cineva doreste sa isi impuna o decizie ca semn al vointei personale". De aceea, liberalii vor insista pentru respectarea principiilor de baza pe care se fundamenteaza un stat democratic, unul dintre acestea fiind respectarea legilor. "PNL considera ca schimbarea directorilor SRI si SIE trebuie facuta cu respectarea procedurilor legale, respectandu-se rolul si atributiile Parlamentului. Liberalii vor ramane consecventi cu actiunile si declaratiile politice exprimate timp de un an si jumatate in privinta sefilor serviciilor secrete, dar nu pot permite incalcarea legilor, oricine ar fi cel care incearca sa-si impuna astfel vointa", se mai arata in comunicatul PNL.
Birourile permanente ale celor doua camere legislative au decis, cu majoritate de voturi, ca directorii Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Informatii Externe nu-si pot parasi posturile pana la eliberarea lor din functie de catre parlament.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.