Investitiile in proiecte de cercetare-dezvoltare, precum si in modernizarea capacitatilor de productie, vor deveni, dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), tendintele dominante in economia romaneasca, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Agentiei
Investitiile in proiecte de cercetare-dezvoltare, precum si in modernizarea capacitatilor de productie, vor deveni, dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), tendintele dominante in economia romaneasca, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana Maria Cristina. "Politicile europene, din perspectiva Strategiei Lisabona, prevad alocarea de fonduri din ce in ce mai mari pentru activitati de cercetare-dezvoltare. Pe de alta parte, pentru ca Romania este o tara cu potential uman deosebit, cu performante in domenii de varf, se remarca un interes din ce in ce mai crescut al investitorilor straini pentru proiecte de cercetare-dezvoltare," spune Ana Maria Cristina. In afara de dezvoltarea activitatilor de cercetare, investitorii straini aleg sa vina in Romania si prin relocarea unitatilor de productie, sau din dorinta de a intra pe piata europeana, a precizat presedintele ARIS. Cristina arata insa ca Romania are si puncte slabe, cum ar fi infrastructura precara, birocratia si competitia in ceea ce priveste costurile fortei de munca cu tarile din estul Romaniei, care pot oferi mana de lucru inalt calificata la preturi si mai mici.
Investitii record
In primele cinci luni ale anului, valoarea investitiilor straine directe in Romania a fost de 2,84 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, suma care reprezinta o crestere de 84,1% fata de perioada similara a anului 2005. ARIS estimeaza, pentru anul in curs, un record al volumului investitiilor straine, de aproape 7,5-8 miliarde de euro. In acest context, presedintele ARIS a aratat, pentru NewsIn, ca o noua lege a investitiilor este necesara pentru a se putea realiza armonizarea cu legislatia europeana in acest domeniu si pentru a stimula si mai mult investitiile. Adoptarea acestui act normativ este importanta pentru stimularea echilibrata a dezvoltarii regionale, prin acordarea de sprijin pentru investitorii care merg in zone unde somajul este ridicat sau in zonele mono-industriale care se confrunta cu probleme legate de inchiderea unor unitati (precum zonele miniere). "Nu facilitatile fiscale sunt cheia sprijinului pe care statul roman trebuie sa il acorde investitorilor straini", a spus presedintele ARIS, ci alte instrumente financiare, precum acordarea spre folosinta de cladiri si terenuri, pentru companiile care investesc in zonele unde este nevoie ca acestia sa ramana. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.