"Testele nationale, bacalaureatul si titularizarea au pus in evidenta multe lucruri care nu functioneaza normal si arata o stare de duplicitate, atat a profesorilor, cat si a beneficiarilor invatamantului - elevi, parinti, personal care graviteaza in
"Testele nationale, bacalaureatul si titularizarea au pus in evidenta multe lucruri care nu functioneaza normal si arata o stare de duplicitate, atat a profesorilor, cat si a beneficiarilor invatamantului - elevi, parinti, personal care graviteaza in jurul acestuia", este concluzia ministrului Mihail Hardau, prezentata jurnalistilor, intr-o conferinta de presa sustinuta joi la Alba Iulia. Oficialul s-a aratat consternat de rezultatele anchetelor sale, opinand ca "nu este in regula, nu putem sa traim in imoralitate si ipocrizie". "De ani de zile, bacalaureatul are o doza de parodie. Acest fapt a fost vazut de atatia profesori, presedinti de comisii de bacalaureat, care nu au mai vrut sa fie presedinti de comisii. (...) Sunt nemultumit si de rezultatele obtinute la titularizare. Sunt nemultumit de faptul ca profesorii au incercat sa copieze in masa. Daca ai o asemenea mentalitate, te duci sa faci educatie? Cui faci educatie, cand modul tau de a fi e calat pe minciuna? Aici trebuie schimbat ceva", sunt cateva dintre remarcile lui Hardau.
Ministrul Educatiei nu a avut insa un raspuns de ce aceste nereguli grave au iesit la suprafata abia in pragul desfasurarii examenelor. In opinia sa, vinovati de proasta organizare a concursurilor nationale sunt predecesorii sai, el considandu-se exonerat de orice culpa, pentru simplul fapt ca a schimbat subiectele - chiar daca in ultima clipa - atat la testele nationale, cat si la bacalaureat si la titularizare. Cat despre schimbarea metodologiei examenelor - care s-a dovedit in atatia ani ca a fost creata special pentru a lasa loc fraudelor - e inca prea devreme sa fie luata in discutie.
Titularizarea s-a reluat ieri la Cluj
Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a reluat ieri examenul de titularizare pentru cadrele didactice care nu au sustinut in 19 iulie proba scrisa, din cauza aducerii cu intarziere a subiectelor la Centrul pilot "Unirea". Este vorba de aproximativ 270 de candidati aflati in aceasta situatie, iar rezultatele vor fi cunoscute in data de 3 august, informeaza corespondentul Mediafax. Examenul de ieri s-a desfasurat intr-o noua locatie, la Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai".
In 19 iulie, ministrul Educatiei si Cercetarii a dispus o ancheta pentru a stabili cauza pentru care subiectele la concursul de titularizare au ajuns cu o intarziere de aproape trei ore in centrul pilot "Unirea" din Cluj-Napoca, cateva sute de candidati plecand fara sa mai participe la test. Mircea Muresan, purtatorul de cuvant al MEdC, declara atunci ca responsabilitatea pentru organizarea concursului in centrele-pilot apartine exclusiv inspectoratelor scolare judetene si sefului centrului de concurs.
In vizita de lucru de la Alba Iulia, Mihail Hardau s-a declarat nemultumit de rezultatele obtinute la titularizare, si a anuntat ca va cere analizarea unora dintre lucrarile de la titularizare. El a dat ca exemplu cazurile in care la prima corectare candidatii au obtinut o nota sub 5, iar apoi, dupa contestatie, au primit peste 7, ceea ce le permite sa ocupe posturi titularizabile. Potrivit ministrului, exista situatii in care sunt diferente de trei-patru puncte intre nota initiala si nota dupa contestatii.
Hardau: "Fraudare intre judete la examene"
Ministrul Educatiei a mai spus, tot la Alba Iulia, ca a descoperit o adevarata frauda intre judete la examenele nationale, in anumite zone elevii primind note supraevaluate. "Exista o fraudare intre judete. Ati mai auzit de asta? Va dau exemplu: judetul Botosani, peste 3.000 de candidati, jumatate dintre ei au obtinut note la bacalaureat intre 9 si 10. Jumatate din judetul Botosani. Desteptii lumii sunt la Botosani (...). Cred ca la ora actuala se realizeaza o discriminare fraudata intre judete", a spus Hardau. Ministrul a afirmat ca aceasta fraudare intre judete se rasfrange asupra absolventilor. El a explicat ca un elev dintr-un judet in care evaluarea s-a facut corect va fi dezavantajat la admiterea in facultate in fata unui elev provenit dintr-un judet in care notele au fost supraevaluate. Ministrul a promis insa ca "lucrurile nu vor ramane asa", intrucat va dispune o analiza care se va baza pe rezultatele din liceu ale elevilor, comparativ cu notele obtinute la bacalaureat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.