ZIUA a fost una dintre putinele voci care au criticat constant activitatea lui Virgil Ardelean, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, descoperind cazuri flagrante de abuzuri intreprinse de subordonatii sai. D
ZIUA a fost una dintre putinele voci care au criticat constant activitatea lui Virgil Ardelean, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, descoperind cazuri flagrante de abuzuri intreprinse de subordonatii sai. De puterea Vulpii ne putem da seama chiar si acum, dupa demisia sa, cand majoritatea politicienilor si institutiilor mass-media inca pastreaza o atitudine neutra, parca neconvinsi inca de faptul ca timpul lui Virgil Ardelean a expirat. Opinia publica este insa mai curioasa de ce se va intampla cu prietenii traditionali ai Vulpii, oameni de afaceri, procurori sau ofiteri transilvaneni, tinuti in brate de Ardelean, in ciuda zecilor de articole de investigatii ce i-au avut ca protagonisti.
Moldovan, protejat la infinit
Un prieten care a beneficiat de pavaza influentului chestor general Ardelean a fost seful PNA Oradea, Ioan Moldovan, a carui activitate a fost criticata inclusiv in auditul Freedom House, mai ales din cauza ca dosarele rezolvate sunt putine la numar, in timp ce scandalurile in care Moldovan a implicat institutia au patat obrazul Justitiei. Unul dintre acestea este rate-ul usturator al lui Moldovan din dosarul judecatoarei oradene Elena Pop-Blaga, achitata definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In respectivul dosar, procurorul Moldovan, impreuna cu subordonatul sau, Dan Chirculescu, erau constienti de ilegalitatile comise. Ba chiar au incercat sa ascunda casetele care confirmau nevinovatia judecatoarei Blaga. Instanta a cerut, firesc, sa-i fie trimise, pentru a stabili cine spune adevarul si cine minte. Moldovan a trebuit - dupa mai multe insistente ale instantei - sa trimita Curtii de Apel Brasov o adresa prin care a recunoscut faptul ca nu are casetele dupa care s-ar fi facut transcrierea "discutiilor" telefonice ale judecatoarei Elena Pop-Blaga cu autodenuntatorul Cornel Huplea. Acuzarea a fost practic blocata de falsul lui Ioan Moldovan.
Intr-o alta speta, seful PNA Oradea a dispus anchetarea lui Silviu Florin Chiriac, sef Serviciu Administratie din cadrul Primariei Oradea, acuzat ca ar fi pretins unei cunostinte suma de 2000 USD pentru a-i repartiza peste rand o locuinta sociala. De fapt, respectiva cunostinta, asa cum au aratat mai apoi actele depuse la dosar de aparatorul functionarului, luase de la acesta cu imprumut 4000 de dolari pentru a achizitiona o locuinta. Cum insa respectivul apartament facea parte dintr-un imobil revendicat, femeia a vrut sa scape de datorie si s-a "autodenuntat".
Legatura Vulpii cu Moldovan este veche si se datoreaza subordonatului sau, Terente Merce, fost sef al diviziei bihorene a "doi s'un sfert", personaj controversat care si-a inceput cariera ca militian la Biroul economic al Militiei Beius, de unde a fost zburat la Oradea dupa ce, impreuna cu seful sau, au scapat de raspundere penala un comerciant cu o lipsa de 1,2 milioane de lei in gestiune.
Nasul contrabandist
Dupa 1989, Merce a ajuns adjunct al Politiei municipiului, iar din 1999 a fost numit seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna, UM 0962. Virgil Ardelean l-a considerat mereu pe Terente Merce un om de baza si i-a intins o mana de ajutor ori de cate ori acesta a avut nevoie. In plan personal, Vulpea l-a inaintat pe Merce pe postul de adjunct al Unitatii de Afaceri Interne care se va numi in final Directia Generala de Combatere a Coruptiei Interne si Standarde Profesionale (D.G.C.C.I.S.P.), subordonata Ministerului de Interne. Basca i-a legitimat pozitia, intr-un moment in care era aprig contestat, participand ca invitat de vaza la nunta fiicei acestuia, nasita, printre altele, de un afacerist dubios oradean, Radu Pentie, de care il leaga o veche prietenie. Prietenie cimentata de ajutorul pe care i l-a dat Merce acestuia cand a tras sfori pentru matrasirea unui dosar de urmarire informativa intocmit de catre fostul Serviciu de Combatere a Crimei Organizate din IJP Bihor si denumit "Columna", in care erau descrise amanuntit toate mismasurile facute de Pentie ce vizau infractiuni precum evaziunea si contrabanda cu alcool.
La cazierul curat al afaceristului a contribuit, probabil, si spaga consistenta varsata unor personaje din Politie, Procuratura si Justitie, ale caror nume erau trecute intr-un caiet de protocol al firmei sale. Printre persoanele respective se afla, potrivit politistilor care au intocmit dosarul "Columna", si colonelul Terente Merce, care ar fi facut in favoarea patronului diverse servicii, mergand de la musamalizarea unor dosare pana la recuperari de datorii.
Un caz celebru deja este cel al afaceristului ilfovean Nicolae Cismaru, adus la Oradea de catre un echipaj condus de Merce, pentru ca intarziase cu o saptamana plata integrala a celor 84 de milioane de lei datorate lui Pentie. Lista protejatilor colonelului Merce, facuta de ofiteri ai Politiei Bihor, era insa mult mai lunga. Pe ea apar personaje controversate ca Dinu Lupas, om de paie al lui Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor; Sorin Micula, afacerist in domeniul jocurilor de noroc; Farkas Stefan, smenar notoriu, cercetat si pentru consum de droguri.
FARMEC-ul influentarii Justitiei
O alta relatie de prietenie de notorietate este cea dintre Ardelean si Liviu Turdean, directorul celebrei societati de produse cosmetice FARMEC SA, aflat de mai bine de zece ani in conflict deschis cu actionarul majoritar al societatii, omul de afaceri bucurestean, Nicolae Olaneanu, chemat initial de Turdean ca investitor strategic, in conditiile in care firma se confrunta cu o lipsa acuta de bani.
Olaneanu a fost interesant doar pana in momentul in care a depus banii in contul FARMEC, fiind mai apoi tepuit ca in filmele cu mafioti.
Potlogariile directorului Liviu Turdean au inceput in anul 2000, cand a decis majorarea capitalului social al fabricii printr-o noua emisiune de actiuni. In paralel, intr-o sedinta AGA s-a hotarat ilegal ca ceilalti actionari ai societatii sa nu poata acumula pachete de actiuni mai mari de 23 la suta. Decizia il viza direct pe Olaneanu, care era astfel impiedicat sa poata detine pachetul majoritar de actiuni. Desi omul cumparase peste 90.000 de actiuni la emisiunea cu pricina, Turdean a refuzat sa i le inscrie. De atunci a inceput si razboiul prin instante. La Tribunalul si Curtea de Apel Cluj, toate sentintele au fost in favoarea conducerii SC Farmec SA si implicit a lui Turdean. De aceste "aspecte" s-a ocupat Virgil Ardelean, prieten bun si cu Turdean si cu avocatul lui, Ioan Pop, fostul presedinte al Tribunalului Cluj. Se pare ca aceste "cumetrii" erau cunoscute si de cei cu care s-a judecat Liviu Turdean in toti acesti ani.
In consecinta, dupa fiecare sentinta data in favoarea conducerii Farmec SA, partea adversa a cerut stramutarea la alte instante. In mod surprinzator, Curtea Suprema de Justitie a acceptat aproape mereu aceste stramutari, bazandu-se pe "motive de banuiala legitima".
Procesele continua si azi, iar Olaneanu este impiedicat in continuare sa isi exercite drepturile de actionar majoritar.
Ce va face Vulpea?
Este marea intrebare a momentului. Va iesi Vulpea din sistem sau nu? Se va retrage linistit sa pliveasca gradina la casoiul de aproape un milion de euro de pe strada Eminescu din Cluj, pe care l-a renovat vreme de trei ani si pe care l-a trecut cu o alta valoare in declaratia de avere? Greu de crezut.
Potrivit unor surse, daca va refuza o functie consulara in diplomatie, Basescu ii va oferi Vulpii o functie nou infiintata de subsecretar de stat coordonator pentru toate organele MAI din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures cu sediul central la IPJ Cluj.
Asta daca nu va accepta cumva oferta generoasa a vreunei multinationale sau daca nu cumva va demara propriile afaceri. Un lucru e cert. Influenta sa se va diminua odata cu trecerea timpului, astfel incat multi dintre cei pomeniti mai sus vor da in vreun fel seama. (M.I.)
Blaga a ales succesorul lui Ardelean
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri ca l-a ales pe inlocuitorul lui Virgil Ardelean la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si ca va inainta propunerea premerului, fara sa precizeze insa cine este persoana respectiva. "Am luat o decizie in acest caz si va asigur ca nu este nici una din cele 28 de nominalizari aparute pana in prezent in presa", a spus ministrul, care a adaugat ca in unele din aceste cazuri "este vorba de autonominalizari". Blaga a precizat ca va discuta intai cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu despre propunerea sa si abia dupa aceea va face publica identitatea succesorului lui Ardelean. "Din fericire, decizia in acest caz o ia ministrul, si nu Parlamentul", a spus Vasile Blaga, referindu-se la situatia sefilor Serviciului Roman de Informasii si Serviciului de Informatii Externe. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.