Managerul de spital va raspunde civil, contraventional, material sau penal, dupa caz, pentru nerespectarea prevederilor legale si pentru daunele produse unitatii spitalicesti, prin orice acte contrare intereselor acestuia, prevede proiectul de ordin

Managerul de spital va raspunde civil, contraventional, material sau penal, dupa caz, pentru nerespectarea prevederilor legale si pentru daunele produse unitatii spitalicesti, prin orice acte contrare intereselor acestuia, prevede proiectul de ordin privind aprobarea modelului contractului de management al spitalului public.
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si managerul de spital vor incheia un contract de management pe o durata de 3 ani. Acest contract poate fi prelungit sau poate inceta inainte de termen, in urma evaluarii anuale, efectuate pe baza criteriilor de performanta.
Potrivit proiectului de ordin, managerul va avea ''dreptul la informare nelimitata asupra activitatii spitalului, avand acces la toate documentele privind activitatea medicala si economico-financiara a acestuia''.
Totodata, ii va putea revoca atat pe membrii Comitetului Director in cazul neindeplinirii atributiilor ce le revin, cat si pe sefii de sectii in cazul nerealizarii indicatorilor specifici timp de cel putin un an.
In acelasi timp, managerul de spital va elabora planul de dezvoltare a spitalului pe perioada mandatului, impreuna cu ceilalti membri ai Comitetului Director si pe baza propunerilor Consiliului medical. Planul de dezvoltare a spitalului trebuie aprobat de catre MSP.
De asemenea, el va avea o serie de atributii in domeniul economico-financiar. Astfel, va aproba si va urmari realizarea planului anual de achizitii publice, va aproba lista investitiilor si a lucrarilor de reparatii curente si capitale care urmeaza sa se realizeze intr-un exercitiu financiar, in conditiile legii. In acelasi timp, va aproba atat bugetul de venituri si cheltuieli al spitalului - cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior - cat si repartizarea bugetului de venituri si cheltuieli al spitalului, pe sectii, laboratoare si compartimente si alte structuri din spital, pe baza propunerilor fundamentate ale sefilor de sectii, laboratoare si compartimente din structura spitalului. O alta sarcina ce-i revine managerului face referire la urmarirea executiei bugetului de venituri si cheltuieli pe sectii, laboratoare si compartimente, conform contractului incheiat cu sefii acestor structuri ale spitalului.
''In cazul existentei unor datorii la data incheierii contractului de management, acestea vor fi evidentiate separat stabilindu-se posibilitatile si intervalul in care vor fi lichidate in conditiile legii'', prevede proiectul de ordin privind aprobarea modelului contractului de management al spitalului public.
Pe de alta parte, managerul va incheia un ''contract de administrare, pe durata mandatului, cu sefii de sectii, laboratoare si servicii. In cuprinsul acestui contract de administrare sunt prevazuti indicatorii de performanta, al caror nivel se aproba anual de catre managerul spitalului, dupa negocierea cu fiecare sef de sectie''.

MSP va avea ''dreptul la informare nelimitata asupra activitatii spitalului''

La randul sau, in conformitate cu prevederile contractului de management, MSP va avea ''dreptul la informare nelimitata asupra activitatii spitalului, putand solicita documente referitoare la activitatea medicala si economico-financiara a unitatii''. Managerul unei unitati spitalicesti va putea fi revocat din functie, la propunerea comisiei de evaluare, numita prin ordin al ministrului Sanatatii Publice. Pe de alta parte, MSP va urmari realizarea de catre managerul de spital a indeplinirii obiectivelor si indicatorilor de performanta ai managementului spitalului, precum si executia bugetului de venituri si cheltuieli.
Totodata, va analiza direct sau prin intermediul autoritatii de sanatate publica, trimestrial sau ori de cate ori este nevoie, respectarea legislatiei in ceea ce priveste realizarea planului de achizitii publice, a investitiilor si a lucrarilor de reparatii curente si capitale si a executiei bugetului de venituri si cheltuieli.
Revocarea din functie a managerului, se va face, printre altele, in cazul nerealizarii indicatorilor de performanta ai managementului spitalului, timp de minimum un an, ''din motive imputabile acestuia'' sau in situatia existentei unei culpe grave in neindeplinirea obligatiilor acestuia.

Indicatori de performanta ai managementului spitalului

Nivelul indicatorilor de performanta specifici spitalului se stabileste anual de catre Autoritatea de sanatate publica judeteana, a municipiului Bucuresti sau de catre MSP.
Lunar, trimestrial sau semestrial, spitalele vor trebui sa raporteze, printre altele, numarul mediu de bolnavi externati la o asistenta medicala, proportia medicilor din totalul personalului, numarul mediu de consultatii pe un medic in ambulator, numarul mediu de consultatii pe medic in camera de garda/UPU, proportia pacientilor internati din totalul pacientilor prezentati la camera de garda, durata medie de asteptare la camera de garda/UPU, procentul pacientilor cu interventii chirurgicale din totalul pacientilor externati din sectiile chirurgicale si numarul pacientilor pe lista de asteptare pe sectii.
In ceea ce priveste indicatorii economico-financiari, spitalele vor trebui sa raporteze structura cheltuielilor pe tipuri de servicii si in functie de sursele de venit, procentul veniturilor proprii din totalul veniturilor spitalului, procentul cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor spitalului, procentul cheltuielilor cu medicamentele din totalul cheltuielilor spitalului, procentul cheltuielilor de capital din total cheltuielilor si costul mediu pe zi spitalizare pe fiecare sectie.
Totodata, in ''raport'' trebuie sa figureze proportia pacientilor decedati la 24 ore de la internare si cea a bolnavilor decedati la 48 ore de la interventia chirurgicala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.