Natiunile Unite au decis ieri sa retraga cei 50 de observatori ONU de la granita dintre Liban si Israel si sa-i inlocuiasca cu trupe din "castile albastre" inzestrate cu armament usor. Decizia vine la trei zile dupa ce armata Israelului a distrus
Natiunile Unite au decis ieri sa retraga cei 50 de observatori ONU de la granita dintre Liban si Israel si sa-i inlocuiasca cu trupe din "castile albastre" inzestrate cu armament usor. Decizia vine la trei zile dupa ce armata Israelului a distrus unul din posturile ONU, ucigand patru observatori internationali, din Austria, Canada, China si Finlanda. Miscarea din teren survine dupa ce ambasadorul Israelului la ONU, Dan Gillerman, a exclus varianta ca Natiunile Unite sa joace un rol major in comandamentul unei eventuale forte internationale in Liban. Gillerman a respins si participarea ONU la o ancheta asupra loviturilor care au distrus, in urma cu patru zile, postul de la Khiam al FINUL (forta Natiunilor Unite in Liban), ucigandu-i pe cei patru observatori.
Negocieri indirecte
Israelul a initiat primele contacte diplomatice cu reprezentanti ai gherilei Hezbollah, prin intermediul unor reprezentanti ai Germaniei si ai Crucii Rosii, relateaza cotidianul ebraic Yediot Aharonot, preluand dezvaluirile ziarului arab Al-Hayat, cu sediul la Londra. Potrivit Al-Hayat, aceste prime contacte s-au derulat miercuri si au avut drept principal obiectiv crearea premiselor pentru un schimb de prizonieri ca parte a unei solutii de incetare a confruntarilor la frontiera intre Liban si Israel. Pana in prezent, discutiile nu au abordat detaliile eventualului acord, ci doar principii generale.
Surse libaneze au afirmat ca negocierile, aflate inca intr-o faza incipienta, sunt intermediate de diplomati germani si de reprezentanti ai Crucii Rosii. Aceste prime tatonari isi propun fixarea bazei unor negocieri avansate care sa demareze imediat ce partile se vor dovedi inclinate sa incheie un acord.
Al-Hayat, citat de Rompres, a precizat ca diplomatii care intermediaza negocierile nu au primit nici un fel de informatie referitoare la starea de sanatate a militarilor Eldad Regev si Ehud Goldwasser, capturati pe data de 12 iulie, de Hezbollah.
Hazbollah, "gata sa studieze toate propunerile"
Desi mediatorii au incercat sa obtina detalii despre situatia captivilor, reprezentantii Hezbollah au refuzat sa dezvaluie orice informatie inainte ca negocierile sa se indrepte spre o solutie definitiva. Hezbollah este "gata sa studieze toate propunerile", inclusiv desfasurarea unei forte internationale, cu conditia "respectarii suveranitatii libaneze" si doar dupa oprirea "agresiunii israeliene" in sudul Libanului, a declarat ieri un deputat al partidului siit libanez, Hassan Fadlallah.
El a mentionat, insa, ca "deocamdata, nu sunt clare nici componenta, nici misiunea acestei forte, nici cadrul de desfasurare".
In ceea ce priveste dezarmarea Hezbollah, in conformitate cu Rezolutia 1559 a Consiliului de Securitate al ONU, deputatul libanez a reamintit ca, in perspectiva acestui eveniment, liderul formatiunii, seicul Hassan Nasrallah, "a stabilit trei conditii: eliberarea fermelor Shebaa, punerea in libertate a detinutilor aflati in Israel si oprirea agresiunilor israeliene".
"Pana atunci, Hezbollah isi va continua rezistenta, pe teren", a conchis demnitarul libanez.
Seicul Nasrallah se ascunde
Conform unor oficiali americani si israelieni, liderul Hezbollah, seicul Hassan Nasrallah, s-ar ascunde intr-o reprezentanta straina din Beirut, posibil in Ambasada Iranului, situata intr-o fortareata siita, cunoscuta sub denumirea de Bir Hasan, in partea vestica a orasului, noteaza The Washington Times.
Nasrallah, care a parasit sediul din Beirut al gherilei la scurt timp dupa ce avioanele israeliene au bombardat cladirea, este cautat, in continuare, de fortele militare si de serviciile de informatii ale Israelului.
Daca informatiile privind adapostirea liderului Hezbollah in sediul Ambasadei iraniene la Beirut se confirma, situatia ar putea genera atacuri aeriene israeliene asupra ambasadei. Or, ambasadele straine sunt teritoriu suveran si un atac asupra unei ambasade poate fi considerat un act de razboi. In aceste conditii ar creste alarmant riscul extinderii conflictului, apreciaza analistii. Deocamdata, Ministerul de Externe de la Teheran a negat ca Ambasada din Beirut l-ar adaposti pe Nasrallah, invocand o actiune de dezinformare din partea Guvernului israelian.
Alte informatii din regiune indica, insa, ca seicul Nasrallah s-ar putea afla la Damasc. Ziarul kuwaitian Al-Seyassah a relatat din capitala siriana ca seicul se plimba prin oras, cu garzi siriene, intr-o masina a serviciilor secrete.
Rachete contra rachete
Deocamdata, influenta primelor demersuri diplomatice nu se simte in teren. Avioane si elicoptere israeliene au efectuat in noaptea de joi spre vineri peste 60 de raiduri asupra unui fief al Hezbollah din Valea Bekaa. Astfel, patru elicoptere au lansat opt rachete aer-sol asupra sectorului din Qilia-Dalapha, care permite accesul in Libanul de Sud. Anterior, avioane de vanatoare-bombardament au intreprins, in mai putin de o ora, cel putin 55 de raiduri asupra aceluiasi sector, situat la 30 de kilometri de granita Israelului. Potrivit localnicilor, zona adaposteste rampe de lansare a rachetelor Hezbollah. La randul sau, miscarea siita a revendicat tiruri de rachete asupra nordului israelian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.