Conditiile de acordare a venitului minim garantat vor fi mult mai drastice, iar autoritatile estimeaza ca numarul persoanelor beneficiare de acest ajutor va scadea cu cel putin 10%. Ministerul Muncii a elaborat noi norme de acordare ale acestui ajuto
Conditiile de acordare a venitului minim garantat vor fi mult mai drastice, iar autoritatile estimeaza ca numarul persoanelor beneficiare de acest ajutor va scadea cu cel putin 10%. Ministerul Muncii a elaborat noi norme de acordare ale acestui ajutor primit de la stat, act normativ ce se afla in dezbatere publica pe site-ul oficial al ministerului. "Ministerul Muncii vrea sa nu descurajeze atitudinea fata de munca si sa puna ordine in sistemul de acordare a ajutoarelor sociale, care trebuie sa ajunga la cei care sunt realmente in situatie de saracie" declarat Maria Muga, secretar de stat in Ministerul Muncii. Principala modificare adusa vizeaza stabilirea dreptului la ajutor social tinand seama atat de veniturile nete realizate de familie, cat si de bunurile acesteia, cuprinse in trei liste aflate in anexele normelor metodologice, a precizat Maria Muga. Astfel este o lista de bunuri de stricta necesitate intr-o gospodarie (Anexa4). In cazul in care familia sau persoana singura are in proprietate mai multe bunuri considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau persoanei singure se iau in considerare veniturile potentiale provenite din valorificarea bunurilor respective (vanzare), stabilite potrivit Anexei nr. 6. Astfel din VMG se scad sumele care le-ar obtine familia respectiva din vanzarea bunului respectiv.
Liste publice cu beneficiarii VMG
Listele propuse de autoritati vor conduce la eliminarea situatiilor in care fiecare Consiliu Local stabilea niste bunuri de stricta necesitate la intamplare, fara nici o noima. Oficialul MMSSF a admis insa ca listele propuse acum de Ministerul Muncii sunt perfectibile si vor putea fi modificate anual. Primarii au obligatia de a intocmi un plan lunar de actiuni sau lucrari de interes local si de a tine o evidenta a orelor de munca efectuate de persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social. Maria Muga a precizat ca autoritatile locale vor face o analiza foarte atenta a bunurilor persoanelor care solicita ajurorul, iar acestea vor fi monitorizate lunar, pentru a vedea daca isi gasesc o slujba platita legal. De asemenea, primarii au obligatia de a afisa la loc vizibil lista cu beneficiarii de ajutor social, precum si persoanele care urmeaza sa efectueze orele de munca. Beneficiarii VMG vor efectua un numar de ore, in functie de valoarea venitului pe care il primesc, precum si in functie de cat primeste pe ora o persoana ce este platita cu salariul minim pe economie. Pana acum, fiecare membru al unei familii, capabil sa munceasca, avea obligatia sa desfasoare 75 de ore in folosul comunitatii. Normele metodologice au introdus si posibilitatea efectuarii controlului de catre directiile de munca teritoriale asupra modului de aplicare a legii, precum si introducerea de sanctiuni contraventionale in cazuri de nerespectare a prevederilor legii.
Nivelul VMG
Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 166 lei (RON) pentru familiile formate din doua persoane, 231 lei (din trei persoane), 287 lei (patru persoane), 341 lei (cinci persoane) si cate 23 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie Persoanele singure primesc lunar 92 lei. Se acorda o majorare de 15% a VMG pe familie in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial. Anul trecut, numarul mediu de beneficiari de ajutor social a fost de 390.000, efortul bugetar totalizand 472 milioane RON, a precizat Muga. In trimestrul al doilea din 2006 numarul beneficiarilor a scazut la 271.198, iar alocarile bugetare de la inceputul anului au insumat 210,943 milioane lei. Normele metodologice se afla in dezbatere publica si ar urma sa fie aprobate de Guvern pana la 11 august, urmand sa intre in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, la mijlocul lunii august.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.