Cei care sunt mandri posesori ai unei camere video, ai unui laptop, scuter sau autoturism care sa functioneze nu vor avea dreptul la ajutor social. In schimb, daca familia din care faceti parte detine doua biciclete, doua telefoane mobile sau doua r

Cei care sunt mandri posesori ai unei camere video, ai unui laptop, scuter sau autoturism care sa functioneze nu vor avea dreptul la ajutor social. In schimb, daca familia din care faceti parte detine doua biciclete, doua telefoane mobile sau doua radiocasetofoane aveti sansa sa obtineti un ajutorul social, insa si acesta va avea un nivel diminuat corespunzator.

Conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), de aplicare a legii privind venitul minim garantat, modificata in acest an, persoanele care detin camere video, laptopuri sau scutere nu vor avea dreptul la ajutor social. Lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale mai include copiatoarele xerox, combinele audio-video, videointerfonul, tablourile si operele de arta, obiectele de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de lux in stare vandabila, utilaje agricole (tractor, combina, semanatoare, seceratoare), presa de ulei, moara de cereale, cazan de fabricat rachiu, masina de tricotat, razboi de tesut, drujba, gater.
Cei care detin autoturisme in stare de functionare, autoutilitare, remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete sau depozite bancare ce depasesc ca valoare nivelul venitului minim garantat calculat pe un an de zile nu vor putea solicita ajutor social.Aceste masuri au fost luate pentu a nu descuraja atitudinea fata de munca si sa puna ordine in sistemul de acordare a ajutoarelor sociale, care trebuie sa ajunga la cei care sunt realmente in situatie de saracie, a declarat secretarul de stat in MMSSF, Maria Muga. MMSSF vrea sa evite situatiile inregistrate in anii anteriori, cand printre beneficiarii de ajutor social au figurat familii ai caror membri lucrau in strainatate si aveau in proprietate masini de lux, rude sau apropiati ai primarilor si angajatilor din administratia locala sau persoane care efectuau orele de munca in folosul comunitatii, care trebuiau realizate obligatoriu, prin prestari in gospodariile alesilor locali.

Ajutorul social se acorda in functie de bunurile de stricta necesitate
Principala modificare adusa vizeaza stabilirea dreptului la ajutor social tinand seama atat de veniturile nete realizate de familie, cat si de bunurile acesteia, cuprinse in trei liste aflate in anexele normelor metodologice, a precizat Maria Muga. Prima lista cuprinde bunurile de stricta necesitate pentru nevoile familiale, cea de-a doua cuprinde bunurile care nu sunt de stricta necesitate, iar o a treia lista stabileste limitele minime si maxime ale veniturilor potentiale provenite din valorificarea bunurilor care depasesc cantitativ categoriile de bunuri considerate de stricta necesitate.
In cazul in care familia sau persoana singura au in proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse in lista bunurilor considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiaza de ajutor social, luandu-se in calcul numai veniturile.
In cazul in care este detinut cel putin unul dintre bunurile cuprinse in lista bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiaza de ajutor social, iar atunci cand sunt in proprietate bunuri ce depasesc cantitativ bunurile considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau in considerare veniturile potentiale provenite din valorificarea bunurilor respective, stabilite potrivit unor limite minime si maxime, aprobate la nivel national. Nu vor putea sa beneficieze de ajutor social familiile care au terenuri arabile de peste doua hectare sau care poseda mai mult de cinci porci sau 20 de oi. La fel si cei care au peste 80 de pasari, peste trei vite sau peste 15 familii de albine. Nici cei care au peste 50 de iepuri sau sunt crescatori de melci, struti, fazani, etc. Alte noutati vizeaza introducerea obligatiei pentru primari de a intocmi un plan lunar de actiuni sau lucrari de interes local si de a tine o evidenta a orelor de munca efectuate de persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social.

Nivelul actual minim garantat, 166 RON
Nivelul lunar al venitului minim garantat este, in prezent, de 166 lei (RON) pentru familiile formate din doua persoane, 231 lei pentru familiile formate din trei persoane, 287 lei pentru familiile formate din patru persoane, 341 lei pentru familiile formate din cinci persoane si cate 23 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie. In situatia persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 92 lei. Anul trecut, numarul mediu de beneficiari de ajutor social a fost de 390.000, efortul bugetar totalizand 472 milioane RON, a precizat Muga.
In trimestrul al doilea din 2006 numarul beneficiarilor a scazut la 271.198, iar alocarile bugetare de la inceputul anului au insumat 210,943 milioane lei. Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.