Dl Iliescu se intreaba de mai multi ani de ce intelectualitatea din Romania nu este apropiata de PSD, cu toate ca in lumea civilizata intelectualii sunt, in general, de stanga. Joi, 27 iulie, a avut ocazia sa vada pe viu de ce. Organizatia PSD de Buc
Dl Iliescu se intreaba de mai multi ani de ce intelectualitatea din Romania nu este apropiata de PSD, cu toate ca in lumea civilizata intelectualii sunt, in general, de stanga. Joi, 27 iulie, a avut ocazia sa vada pe viu de ce. Organizatia PSD de Bucuresti, cea mai importanta a social-democratilor, l-a ales ca presedinte executiv pe dl Marian Vanghelie "care este", cu mai multe voturi chiar decat a primit presedintele filialei, prof. univ. dr. Sorin Oprescu.
Un deznodamant, de altminteri, previzibil, din momentul in care urmarirea penala inceputa impotriva primarului sectorului 5 s-a incheiat, pe vremea guvernarii Adrian Nastase, cu un NUP rasunator, iar auto-suspendatul Vanghelie s-a intors in partid.
Sa revenim, totusi, la subiectul initial. Sigur ca nivelul de degradare politica la care a ajuns fostul partid de guvernamant este unul nemaiintalnit in istoria acestuia, fiind comparabil doar cu soarta PNTCD, dupa pierderea alegerilor din 2000. Cu un presedinte ca Mircea Geaona, cu toti marii acuzati de coruptie suspendati din functii, dar nu si din partid, PSD nu putea decat sa se scufunde incet-incet, in mlastina scandalurilor. Totusi, alegerea, cu surle si trambite, a dlui Vanghelie ca presedinte executiv al fi-lialei Bucuresti (un soi de Adrian Nastase al Capitalei, cum ar veni), reprezinta o escaladare a crizei la care, in naivitatea mea, nu ma asteptam.
Nu vreau sa spun ca este obligatoriu ca omul politic sa fie un intelectual. Calitatile necesare profesiunii de politician sunt altele decat cele necesare unui intelectual. Cu toate acestea, putem observa, in toate tarile europene, ca este din ce in ce mai putin loc in politica pentru oameni lipsiti de calitati intelectuale si, mai ales, de pregatire. Cel putin la varful partidelor si institutiilor statului, nu mai exista loc pentru diversi Zaroni care, de la inaltimea celor cateva clase, sa conduca o societate care, vrem-nu vrem, a intrat deja in era informaticii.
Nu vreau sa spun nici ca dl Marian Vanghelie este complet lipsit de calitati politice. Ar insemna sa sfidez evidenta faptului ca este unul dintre putinii lideri PSD care, candidand pe cont propriu la postul de primar in Pocreaca, are sanse reale sa castige. Dl Geoana, dl Mitrea, dl Diaconescu sau dl Ponta ar fi niste ilustri invinsi.
Dar mi se pare incredibil ca in toata organizatia de Bucuresti a PSD, din care au avut drept de vot la alegerile de joi circa 1000 de oameni, nu s-a putut gasi un alt presedinte executiv decat dl Vanghelie, care are, in ciuda calitatilor sale, o cultura generala precara si o exprimare care nu e nici macar corecta gramatical. Este un mesaj grav, extrem de trist, pe care acest partid il da lumii intelectuale romanesti.
Dincolo de acest mesaj, care va intari lipsa de credibilitate a PSD in randurile intelectualilor, alegerea cuplului Oprescu-Vanghelie la conducerea organizatiei de Bucuresti a social-democratilor pune o mare problema politica, la care sunt convins ca votantii entuziasti de la conferinta de joi nici nu s-au gandit. Este vorba de desemnarea candidatului care, peste doi ani, va ataca Primaria Capitalei.
In acest moment, organizatia PSD de Bucuresti este in situatia paradoxala de a avea in fruntea ei doi politicieni care nu se mai pot prezenta, cu sanse de succes, la alegerile municipale. Dl Oprescu, cu toate ca ar fi fost un primar mai bun decat este dl Videanu, a fost infrant de doua ori de actualul presedinte si ma indoiesc ca va mai avea chef sa candideze si a treia oara. Daca ar face-o, ar porni cu un handicap foarte greu de surmontat (imaginea de perdant de profesie).
Dl Vanghelie a fost zdrobit de actualul primar general, obtinand in cifre reale de doua ori mai putine voturi decat insusi dl Geoana, la alegerile anterioare, ceea ce reprezinta un record greu de batut.
Rezulta ca filiala va trebui sa desemneze un alt candidat la alegerile pentru primaria Capitalei. Aceasta va crea alte probleme de imagine si comunicare politica. Daca va fi cineva din cadrul filialei, electoratul se va intreba in mod firesc: daca nu e bun de presedintia unei filiale, cum ar fi bun de primar? Daca va fi adus, ca dl Geoana, din afara filialei, electoratul se va intreba: cum putem alege primar pe cineva care nu se identifica, zi de zi, cu viata noastra? Ca sa nu mai vorbim de riscul aducerii cuiva care, ca dl Geoana in 2004, sa le propuna bucurestenilor programe pentru... comuna Magurele, din judetul Ilfov!
O singura concluzie e certa. PSD este intr-o criza generalizata, pe care timpul, in loc sa o estompeze, o adanceste. Iar zeflemelele la adresa Puterii, lansate de dl Geoana, nu rezolva nimic. Alegerea dlui Vanghelie ca presedinte executiv al organizatiei PSD Bucuresti mai bate un cui in sicriul social-democratiei romanesti, care nu intelege ca asa nu se mai poate. Si ca numai ce poate fi, este. Simulacrele si paleativele, prelungite artificial, fac mai mult rau decat o zguduire de proportii, care sa puna, in schimb, partidul pe baze sanatoase. Inlocuirea modelului suedez cu modelul Ferentari nu poate aduce in nici un caz renasterea social-democratiei romanesti, din mlastina coruptiei, a demagogiei si a populismului. Dupa cum se va vedea si in sondaje, nu va aduce nici macar voturile alegatorilor care seamana, ca profil politic, cu dl Vanghelie.
Dar... fiecare pasare pre limba ei piere!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.