In tara nostra, ''costurile pentru stabilirea diagnosticelor sunt extrem de mici'', dupa cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).
Aceleasi surse au explicat faptul ca ''acest lucru nu reprezinta nic

In tara nostra, ''costurile pentru stabilirea diagnosticelor sunt extrem de mici'', dupa cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP).
Aceleasi surse au explicat faptul ca ''acest lucru nu reprezinta nici pe departe o economie la bugetele MSP si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Faptul ca diagnosticele, indeosebi in cazul bolilor mai putin grave, se pun, ca sa spunem asa, dupa ureche, favorizeaza si prescrierea de medicamente scumpe''.
Potrivit surselor autorizate din cadrul MSP, la ora actuala, in Romania, ''cheltuielile pentru diagnostic reprezinta trei la suta din totalul cheltuielilor din Sanatate. In mod voit nu se face evaluarea corespunzatoare a pacientului. Daca s-ar face analize si alte investigatii corespunzatoare, pacientului i s-ar stabili un diagnostic exact, ceea ce ar insemna cheltuieli mai mici cu tratamentul. In tara noastra, insa, nu se doreste acest lucru''.
Aceleasi surse au precizat faptul ca ''medicii prescriptori ar trebui luati la intrebari in ceea ce priveste antibiograma. Cati medici, inainte de a prescrie un tratament, trimit pacientul sa-si faca antibiograma? Foarte putini, avand in vedere ca ei prefera sa prescrie imediat medicamente scumpe, in functie de unele interese. Si asa CNAS este obligata sa deconteze medicamente scumpe. Si asa bugetul alocat pentru compensate si gratuite nu reuseste sa acopere cererile pacientilor''.

Reprezentantii medicali si prescriptorii

In ceea ce priveste ''interesele'', sursele din cadrul MSP au explicat ca exista ''prietenii intre reprezentantii medicali ai producatorilor de medicamente prezenti pe piata romaneasca si medici sau farmacisti.
Fiecare medic prescriptor este vizitat, la o anumita perioada, de catre doi sau trei reprezentanti medicali de la doua sau trei companii producatoare de medicamente.
Fiecare dintre reprezentantii medicali ii prezinta prescriptorului noile medicamente puse in vanzare de catre compania producatoare de la care provin si ii sugereaza, ca sa spunem asa, sa prescrie medicamentele lor. Unele dintre medicamentele prezentate figureaza si pe lista de compensate si gratuite. Medicul prescrie pacientilor multe dintre medicamentele prezentate de reprezentantii medicali, chiar daca bolnavii nu necesita neaparat un tratament de ultima ora.
Mai exact, chiar daca boala este in faza de debut, chiar daca este in faza avansata, medicul prescrie pacientului medicamente scumpe care ar trebui prescrise numai in faza avansata a bolii. Nimeni nu afirma ca aceste medicamente nu sunt foarte eficiente, insa ar trebui, in primul rand, sa se tina cont de gravitatea bolii''.
Sursele autorizate din cadrul MSP au explicat faptul ca ''in conditiile in care medicii prescriu medicamente compensate si gratuite scumpe, bugetul pentru compensate si gratuite se epuizeaza foarte repede.
Totodata, daca medicamentele prezentate prescriptorului de catre reprezentantii medicali ai companiilor producatoare nu figureaza pe lista de compensate si gratuite, medicul tot le prescrie astfel ca pacientul este obligat sa le cumpere din farmacie si sa scoata o groaza de bani din buzunar. In aceste conditii cresc cifrele de afaceri ale unor companii producatoare de medicamente''.

Reprezentantii medicali si farmacistii

Potrivit aceleiasi surse, ''fiecare reprezentant medical are cam 60 de medici prescriptori pe care ii viziteaza din cand in cand. Dar ce primesc in schimb, din toata aceasta afacere, prescriptorii? Li se zugravesc cabinetele, li se pune aer conditionat, primesc cate un calculator nou sau aparatura medicala moderna. Din pacate, toate acestea sunt greu de dovedit avand in vedere ca pacientii au fise si scrisori medicale, iar prescriptorii pot prezenta acolo argumente in favoarea prescrierii unui anumit medicament. Toate aceste lucruri sunt cunoscute la nivelul MSP si al CNAS, insa nu pot fi demonstrate. Cati salariati ar trebui sa aiba MSP si CNAS pentru a verifica fisele si scrisorile medicale ale tuturor pacientilor?
Cat timp este necesar pentru a demonstra ca un bolnav nu avea nevoie, in stadiul bolii sale, de un medicament atat de scump si puternic?''. In ceea ce-i priveste pe farmacisti, si acestia sunt ''vizitati de reprezentantii medicali care le sugereaza sa recomande clientilor anumite medicamente scumpe. Si farmacistii pot face acest lucru cu mare usurinta: pacientul asculta sfatul farmacistului. Reprezentantul medical al unei companii poate rasplati patronul farmaciei si cu cate 500 de euro pe luna. Aceasta doar cu conditia ca farmacia respectiva sa vanda, lunar, o anumita cantitate, dinainte stabilita, dintr-un produs''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.