Cabinetul politic si de securitate, din care fac parte jumatate din ministrii Guvernului israelian, a aprobat mobilizarea a inca trei mari unitati armate, cuprinzand 30.000 de rezervisti. Comandantul armatei, generalul Dan Halutz, a cerut o mobilizar
Cabinetul politic si de securitate, din care fac parte jumatate din ministrii Guvernului israelian, a aprobat mobilizarea a inca trei mari unitati armate, cuprinzand 30.000 de rezervisti. Comandantul armatei, generalul Dan Halutz, a cerut o mobilizare mai larga, si extinderea operatiunilor militare, dar Cabinetul nu a dat curs acestei solicitari. Mai mult, s-a subliniat ca trupele care vor fi mobilizate in urmatoarele zile nu urmaresc extinderea razboiului, ci doar "reimprospatarea fortelor" si "pregatirea lor in caz de nevoie". Inca o data, au fost lansate mesaje catre Damasc, ca aceasta mobilizare nu urmareste atacarea Siriei. In cadrul Cabinetului au existat controverse privind actiunea care se desfasoara in Liban, unii dintre ministri cerand intensificarea bombardamentelor. Premierul Ehud Olmert si ministrul Apararii, Amir Peretz au replicat ca sefii armatei conduc bine bataliile. Cei doi sefi ai serviciilor speciale israeliene, generalul Meir Dagan, seful Mossad, si generalul Amos Yadlin, comandantul serviciilor secrete militare "Aman" au apreciat diferit capacitatile militare ale Hezbollah de a continua luptele. Dagan considera ca Hezbollah, la acest nivel al luptelor, are resurse sa continue inca multa vreme razboiul. Ministrul Ofir Pines s-a opus mobilizarii celor 30.000 de rezervisti, facand aluzie la o posibila incetare a focului. Exista un "consens national" pentru continuarea razboiului pana la desfiintarea Hezbollah. Dintr-un recent sondaj public rezulta ca peste 70% din populatia tarii este de aceasta parere. Zeev Schiff, cunoscut analist militar si politic al ziarului ebraic "Haaretz" titreaza: "Incetarea focului acum - o sinucidere".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.