Pe la unu si ceva, ostenit de corectarea la noua carte, merg in sufragerie si deschid televizorul. Pe Antena 1, un film. Istoric. Imi dau seama dupa vesminte si dupa apelativul Maiestate. Imi trebuie vreo zece minute pentru a-mi confirma banuiala: e

Pe la unu si ceva, ostenit de corectarea la noua carte, merg in sufragerie si deschid televizorul. Pe Antena 1, un film. Istoric. Imi dau seama dupa vesminte si dupa apelativul Maiestate. Imi trebuie vreo zece minute pentru a-mi confirma banuiala: e un film despre Mary Stuart.

S-A FACUT 1 SI UN SFERT. E musai sa ma intorc la truda corectarii. Imi zic: mai stau pana la unu treizeci. Apuc sa vad asasinarea italianului si tararea lui pe scari. Imi amintesc: am urcat scarile respective, vizitand Palatul regal din Edinburgh, capitala Scotiei. Iau cunostinta de fuga si revenirea Reginei, de respingerea lui Bothwell, de nasterea viitorului Rege al Angliei si Scotiei. Mai apuc scena erotica dintre Mary si Bothwell, incheiata cu propunerea Reginei ca amantul sa revina la Edinburgh. Si tac! Publicitate! Salvarea mea. E cel mai bun pretext de a o sterge. Revin in birou. Aici ma chinui sa-mi amintesc urmarea istoriei. Dupa voiajul in Scotia, m-a interesat personajul Mary. Am citit ceva despre nefericita catolica intr-o lume crancen protestanta, inclusiv celebra Istorie a Angliei, de Andr... Maurois. Nu-mi amintesc decat ca barbatu-sau va fi asasinat intr-un atentat de care e suspectata Mary. Dar Bothwell? Nu-mi amintesc nimic. Ar trebui sa iau o Istorie a Scotiei si sa aflu urmarea. Cea mai buna solutie pentru a rezista tentatiei de a ma intoarce la televizor! Raftul cu Istoria Angliei si Scotiei e insa sus. Am nevoie de scara ca sa aflu ce s-a intamplat cu Bothwell. Numai ca treptele scarii de metal sunt ocupate cu cartile despre Domnia lui Cuza. Ar trebui sa le dau jos, sa ma urc pe scara, sa iau cartea, s-o pun la loc (urcandu-ma din nou pe scara), sa asez la loc volumele despre Cuza. Prea mare osteneala! Ma culc, citind din Xenopol despre Revolutia lui Tudor Vladimirescu. Inainte de a pica in somn, mai apuc sa ma intreb: ce dracu s-a intamplat cu Bothwell?
VIOLUL. A doua zi, pe la amiaza, ma hotarasc sa iau taurul de coarne. Cartile jos de pe scara! Urc si dau imediat de cele doua volume: Istoria Angliei de Andre Maurois. Nu mai tin minte in care volum sunt paginile despre Mary Stuart. Mai precis, despre relatia dintre aceasta si Regina Elisabeta. Andre Maurois scrie o Istorie a Angliei, nu a Scotiei! Iau, asadar, ambele volume. Capitolul despre Elisabeta si Mary Stuart se afla in primul volum. Paginile 236-346. Dovada capitala a ce memorie slaba am! Randurile subliniate la citirea anterioara (cu pixul!) sunt cele despre relatia dintre Mary si Bothwell: ""Il ura pe barbatul sau, Dornley; iubea la nebunie pe cel mai groaznic dintre seniorii scotieni, pe contele de Bothwell, care o violase, apoi o cucerise, si pe care toata Scotia il dispretuia"". Andre Maurois scrie ca a violat-o. N-am vazut filmul decat de la secventa in care el ingenuncheaza si-i cere sa se marite cu el, iar ea ii replica: ""Esti beat, Bothwell?"" Socotind insa dupa ce se intampla ulterior, nu cred ca filmul ar fi putut contine un asemenea moment. Pentru ca, indiscutabil, filmul se axeaza pe amorul dintre Mary si Bothwell. Contele scotian apare aici in chip idilizat: mascul, viteaz, credincios tarii pana la sacrificiu. Nu-i exclus insa s-o fi violat si in film, nu numai in carte.
URMAREA. Am prins programul dupa consumarea unei parti din caseta. Relatiile dintre cei doi sunt destul de incurcate. Citesc paginile despre Mary Stuart. Pana la capat. Pana la urcarea pe tronul Angliei si al Scotiei a lui Iacob al VI-lea al Scotiei. Trecand de decapitarea lui Mary Stuart. Am aflat astfel urmarea. A cartii, nu a filmului. Pentru ca in carte se spune ca scotienii se revolta impotriva Reginei maritate cu suspectul de uciderea sotului: ""Dupa un scurt conflict, Bothwell, destul de las, fugi, iar Maria fu readusa la Edinburgh, ca prizoniera, de soldatii care strigau: «La rug cu tirfa!»"". Din tot ce face Bothwell in bucata de film vazuta de mine intre unu si un sfert noaptea si publicitatea
la berea Timisoreana, nu cred ca-n film contele va fugi ca un las. Cine are dreptate? Filmul sau cartea? Cartea e o Istorie a Angliei. Bothwell, in film, e dusmanul de moarte al englezilor. Sa fi imprumutat de la englezi francezul Andr... Maurois antipatia fata de Bothwell?

NIMIC NU SE PIERDE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.