Biserica Ortodoxa Romana ar putea deveni independenta in totalitate fata de stat prin impunerea unui impozit religios, lucru putin probabil din cauza reticentei romanilor fata de introducerea unor noi taxe, a afirmat ieri mitropolitul Serafim al Germ
Biserica Ortodoxa Romana ar putea deveni independenta in totalitate fata de stat prin impunerea unui impozit religios, lucru putin probabil din cauza reticentei romanilor fata de introducerea unor noi taxe, a afirmat ieri mitropolitul Serafim al Germaniei si Europei Centrale, citat de Mediafax. "In situatia in care se va ajunge la aceasta, Biserica va avea o autonomie, o independenta totala fata de stat. Ar fi ideal ca Biserica sa aiba propriile fonduri, propria finantare. In toata lumea aceasta credinciosii sustin Biserica, nu statul. Atunci cand statul sprijina Biserica are si el, daca nu direct, indirect niste pretentii", a precizat mitropolitul Serafim, la incheierea vizitei la Patriarhia Romana a ministrului de Interne bavarez, Gunther Beckstein (foto). Mitropolitul Germaniei si Europei Centrale a amintit de modelul german unde credinciosii platesc Bisericii sau cultului religios din care fac parte un impozit din salariu de 8%, din care statul retine doua sau trei procente "pentru ca face operatia". Impozitul este obligatoriu pentru toti credinciosii, iar in situatia in care acestia nu isi declara apartenenta la o Biserica sau cult religios, statul foloseste banii in alte scopuri. Totodata, plata acestui impozit scuteste contribuabilul de taxe suplimentare in cazul in care beneficiaza de servicii religioase. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.