Fostul procuror-sef al DIICOT, Daniel Ticau, ne-a declarat in exclusivitate ca anchetatorii au facut demersuri pentru monitorizarea lui Omar Hayssam dupa  eliberarea din arest n  Din informatiile noastre reiese ca aceasta monitorizare a fo
Fostul procuror-sef al DIICOT, Daniel Ticau, ne-a declarat in exclusivitate ca anchetatorii au facut demersuri pentru monitorizarea lui Omar Hayssam dupa eliberarea din arest n Din informatiile noastre reiese ca aceasta monitorizare a fost facuta de SRI sau de DGIPI si a constat in operatiuni de filaj n Monitorizarea ar fi fost dispusa dupa ce DGIPI a sesizat, la 5 mai, ca Omar Hayssam vrea sa plece din tara 'la Locurile Sfinte>> n Nota a ajuns, prin intermediul lui Ilie Botos si Daniel Ticau, la procurorul Ciprian Nastasiu n Acesta a cerut o noua monitorizare a sirianului intr-o disjungere din dosarul de terorism al lui Omar Hayssam n Mai trebuie spus ca, din cele mai recente date ale Politiei reiese ca Omar Hayssam ar fi plecat din tara in perioada 3-8 iulie n Cert este ca pe 11 iulie el i-a transmis unuia dintre fratii sai un SMS de pe o cartela telefonica din Orientul Mijlociu
Alta stire-bomba iese la iveala in legatura cu cazul eliberarii si fugii lui Omar Hayssam din Romania. Din declaratia exclusiva pe care fostul procuror-sef al DIICOT Daniel Ticau ne-a facut-o, reiese ca anchetatorii au facut demersuri pentru monitorizarea sirianului dupa eliberarea lui de catre instanta condusa de Sofica Dumitrascu.
„Gardianul“ dezvaluia, ieri, care a fost imixtiunea subalternului lui Ticau, Ciprian Nastasiu, in activitatea altui coleg, Alexandru Mihailiuc, care trebuia sa intre in sedinta de judecare a cererii de revocare a mandatului de arestare preventiva pe numele lui Hayssam in dosarul de terorism. Aratam si faptul ca, solicitat sa puna concluzii de admitere a revocarii, Mihailiuc a refuzat.

Ticau: 'Din motive obiective, nu am putut sa promovez recurs!>>
„Poate ca aveti dreptate ca lucrurile mi-au scapat de sub control. In ipostaza de procuror-sef delegat, nu consider ca trebuie sa-mi asum raspunderea acestui esec judiciar. Faptul ca Omar Hayssam a fost pus in libertate e efectul unei hotarari judecatoresti, iar in ce priveste posibilitatea ca eu sa fi decis promovarea unui recurs la aceasta decizie, realitatea este ca din motive obiective nu am putut sa o fac. Sper ca demersurile care se fac acum sa lamureasca ce a determinat acest rezultat. Din punctul meu de vedere, astept pozitia oficiala a DIICOT“.

Azi, declaratia lui Ticau si investigatiile noastre contureaza alte aspecte necunoscute ale cazului Hayssam. Dupa data de 5 mai a.c., Nastasiu a primit de la conducere o rezolutie de masuri urgente de monitorizare. Nastasiu a facut niste demersuri pe un dosar disjuns din cel de terorism, dar acestea au fost realizate pe filaj, 24 de ore din 24, pana in data de 7 iulie. SRI nu confirma, nici nu infirma. Ne trimite la Nastasiu. Care tace, din motive de ancheta CSM.

„Gardianul“ mai arata, ieri, ca procurorul Nastasiu a intrat - nu se stie cum! - in sedinta de judecata in locul lui Mihailiuc si a pus aceste concluzii. Daca ar fi analizat in spiritul si litera legii documentele aflate la dosar - asa cum trebuie sa faca un judecator - , Sofica Dumitrascu nu ar fi avut cum sa ia in considerare spusele lui Nastasiu, care vorbea de metastazele evidentiate in adresa medicului Constantin Tanasescu de la Penitenciarul Rahova, pentru ca adresa a fost inregistrata la dosar o zi mai tarziu. Dupa judecarea cauzei si dupa ce decizia judecatoarei a fost de eliberare a inculpatului.

Daca ar fi analizat mai bine si raportul medico-legal in copie, ar fi trebuit sa nu admita ca proba un act extrajudiciar anchetei din dosarul de terorism, pentru ca el facea parte din probatiunea altui dosar al lui Hayssam, privitor la afacerea „Foresta Nehoiu“. Mai ales ca acel raport era unul „primar“ (asa scrie pe el-n.n.) care stabilea doar diagnosticul dat de alte acte medicale, si nu concluziile medicilor legisti asupra starii de sanatate, actualizata, a „pacientului“. Iata de ce judecatoarea va fi cercetata preliminar de catre CSM pentru exercitarea functiei cu rea-credinta.

Procurorului Daniel Ticau i-a expirat delegarea pe functia de sef DIICOT la data de 30 iunie 2006. La nici doua saptamani, Omar Hayssam a fugit din Romania.
Ne-am intrebat cum a fost posibil ca Ticau, in calitate de sef, sa nu fi facut recurs la decizia de revocare a mandatului de arestare data de Dumitrascu. Declaratia acestuia evidentiaza aspecte necunsocute pana acum.
Nastasiu nu a spus nimanui ca a intrat in instanta si nici ce a facut!

Intrebat daca a fost de acord ca Nastasiu sa intre procuror de sedinta, procurorul Ticau ne-a declarat: „Intrarea procurorului Nastasiu in sedinta de judecata din aprilie s-a facut fara stiinta mea. Am inteles ulterior ca procurorul DIICOT Iulia Ciolca facuse referat ca nu poate intra in acea sedinta si era randul lui Mihailiuc. Nu stiu cum se face ca a intrat Ciprian Nastasiu si cum a pus concluziile pe care le-a pus. Deci, nu eu l-am desemnat sa intre“.

Rep.: Atunci cine? Putea altcineva?
D. Ticau: Nu, dar eu va spun ca nu am stiut si nu l-am desemnat!
- V-a informat cu privire la cursul judecatii si la decizia instantei? De ce nu ati facut recurs?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.