Ignorand toate definitiile date de filosofi si psihologi de-a lungul vremii, potrivit carora fericirea este relativa, psihologul si sociologul britanic Adrian White a dat contur, la propriu, notiunii. White, care este profesor la Facultatea de Psihol
Ignorand toate definitiile date de filosofi si psihologi de-a lungul vremii, potrivit carora fericirea este relativa, psihologul si sociologul britanic Adrian White a dat contur, la propriu, notiunii. White, care este profesor la Facultatea de Psihologie a renumitei Universitati britanice Leicester, a creat prima "harta a fericirii". Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, el explica cum a evaluat gradul de multumire a oamenilor si de ce romanii sunt mai nefericiti decat locuitorii Namibiei.
- Cum v-a venit ideea sa faceti o "harta a fericirii"?
- Am vrut sa creez o alternativa la studiile despre starea Marii Britanii, care se bazau fie numai pe indicele economic, fie pe cel al functionarii sistemului de sanatate. Asa incat am vrut sa vad cum stau britanicii la toate capitolele, inclusiv la cel al sperantei de viata. Am extins apoi proiectul, pentru a ma putea raporta la "starea natiunii" din alte colturi ale lumii.
- Mai este valabil dictonul potrivit caruia banii nu aduc fericirea?
- Nu prea. Noi am ajuns la concluzia ca cei mai nefericiti sunt locuitorii Africii, cel mai sarac dintre continente. Din contra, cei mai fericiti sunt locuitorii tarilor cu o economie infloritoare, unde oamenii nu-si pun problema daca au ce da maine copiilor de mancare.
- Se regaseste in harta dumneavoastra si ce spune Biblia, ca "fericiti sunt cei saraci cu duhul"?
- Tot in anumite tari de pe continentul african am descoperit ca numerosi parinti ai caror copii nu au acces la educatie si care nici ei nu au vreo pregatire sunt fericiti. Acest exemplu sustine ceea ce este scris in Biblie si reprezinta si o exceptie in evaluarea noastra, care tine cont mai ales de venit pe cap de locuitor si sistemul social.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.