La un an dupa ce primise Premiul Nobel pentru literatura, celebrul scriitor american Saul Bellow facea o vizita la Bucuresti, insotind-o pe sotia sa de origine romana, fiica unor personalitati proeminente in domeniul sanatatii din perioada stalinista
La un an dupa ce primise Premiul Nobel pentru literatura, celebrul scriitor american Saul Bellow facea o vizita la Bucuresti, insotind-o pe sotia sa de origine romana, fiica unor personalitati proeminente in domeniul sanatatii din perioada stalinista (Dumitru si Florica Bagdasar).
Acest plonjon in realitatea est-europeana dintr-o tara zguduita recent de un mare cutremur avea sa-i lase romancierului o impresie indeajuns de puternica pentru ca in 1982 sa publice "The Dean's December", carte inspirata din aceasta experienta si tradusa la noi dupa un deceniu de catre Antoaneta Ralian. Bellow nu s-a bucurat de o buna primire din partea oficialitatilor comuniste, o parte din temerile si prejudecatile cu care venise fiind alimentate de piedicile si dovezile constante ca este urmarit, pe care aparatul opresiv i le-a oferit cu cinism de-a lungul "aventurii" sale de o saptamana in Romania. Aventura pe care, prin scrierea acestei carti, Bellow o reviziteaza cu un disconfort evident.
"Iarna decanului" (Polirom, 2005) nu e printre cele mai bune carti ale lui Bellow (criticii au fost, de altfel, departe de a-i aduce pentru ea elogii), dar are ceva ce cu siguranta ii atrage si ii va mai atrage inca o vreme pe romani: este, in parte, un document despre Bucurestiul comunist, cenusiu si indoliat, dintr-o iarna cumplita in care parca romanii incetasera pana si sa mai spere, cea a anului 1977. Pe langa romanul politic convingator (fiindca avem de-a face, ca in toate cartile lui Bellow, cu o inteligenta scaparatoare si o constiinta critica din cele mai vii), "Iarna decanului" este o cronica a lipsei de libertate si a saraciei unui oras "balcanic" (autorul insista pe aceasta localizare culturala si geografica a Bucurestiului), in culori apropiate de cele in care va fi zugravit si in "Culorile curcubeului 77" a lui Paul Goma.
Dar, pe cat de sumbru este infatisat Bucurestiul epocii, pe atat de crud este descris orasul Chicago din care vine protagonistul romanului, profesorul si publicistul Albert Corde, ceea ce i-a facut pe unii comentatori sa se refere la "Iarna decanului" ca la un roman apocaliptic. Pe de o parte avem toata mizeria, mai cu seama morala, a unui stat totalitar ale carui obiceiuri si mecanisme sociale Bellow le intelege prea putin (desi se straduieste, ca un intelectual de conditie inalta ce e), pe de alta parte imaginea condamnata in termeni foarte duri a unui oras reprezentativ pentru America moderna in care ipocrizia, degenerescenta si crima au ajuns sa conteze ca legi ale supravietuirii.
Sunt de apreciat, in conditiile furiei zadarnice pe care personajul o nutreste, raceala si echidistanta cu care Corde-Bellow prezinta si pune in discutie atat problemele orasului Chicago confruntat cu grave conflicte rasiale, manipulare si coruptie de pe o pozitie apasat conservatoare , cat si izolarea si inapoierea datorate unei guvernari nedemocratice in Romania comunista.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.