Generalul Constantin Degeratu, consilier de stat in cadrul Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, considera ca proiectul Legii Securitatii Nationale supus dezbaterii publice de catre Secretariatul General al Gu
Generalul Constantin Degeratu, consilier de stat in cadrul Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, considera ca proiectul Legii Securitatii Nationale supus dezbaterii publice de catre Secretariatul General al Guvernului si Departamentul pentru Probleme de Securitate Nationala este facut in graba si total neprofesionist. Degeratu ne-a declarat ca persoanele care au lucrat la elaborarea acestui proiect nu au cunostinte elementare in legatura cu problemele care vizeaza domeniul securitatii nationale. Prin acest document supus dezbaterii publice se doreste inlocuirea Legii 51/1990 privind siguranta nationala. Consilierul de stat de la Cotroceni ne-a spus ca modificarile Legii privind siguranta nationala se regasesc in proiectul de Lege privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate care a fost trimis la Guvern dupa ce s-a aflat in dezbatere publica. Revenind la propunerea de proiect de lege elaborat de catre Secretariatul General al Guvernului si Departamentul pentru Probleme de Securitate Nationala, Degeratu ne-a declarat ca incepand chiar de la titlul acestui document (Legea Securitatii Nationale - n.r.) se face o confuzie grava deoarece acesta nu se reflecta in continutul proiectului. Pe de alta parte, consilierul de stat a adaugat ca prin termenii folositi de autor, proiectul are un "un parfum retro, care imi aminteste de trecut".
Te duc cu gandul la fosta Securitate
Degeratu a insistat pe acest aspect, mentionand ca unele articole din document te duc cu gandul la fosta securitate, ca de exemplu continutul articolului 17, aliniatul 2 din care rezulta ca "sistemul de securitate este principalul destinatar si beneficiar al informatiei de securitate. El este primul si unicul beneficiar al informatiilor de profil". Referindu-se la riscurile si amenintarile pe care autorii proiectului le-au inclus in acest document, Degeratu s-a aratat surprins de numarul exagerat de mare al acestora. El a adaugat ca cei care au facut proiectul "nu au terminat abecedarul privind dobandirea cunostintelor elementare in domeniul securitatii". In acest sens, Constantin Degeratu le recomanda celor care au elaborat acest proiect de lege sa apeleze la expertiza sutelor de studenti care si-au dat masterul in probleme de securitate. El a adaugat ca daca vreun student de-al sau s-ar fi prezentat la examen cu asemenea carente grave privind problemele de securitate si strategie ar fi picat cu brio examenul. Consilierul de stat a tinut sa adauge ca in urmatoarele zile va trimite celor care au supus dezbaterii publice acest document o serie de propuneri concrete pe marginea proiectului, dar ca din modul cum a fost formulat a tras concluzia ca este facut de persoane care incurca termeni si notiuni elementare privind problemele de aparare, ordine publica, informatii, contrainformatii si securitate. De remarcat faptul ca generalul Constantin Degeratu a fost, intre anii 2001-2004, profesor de Studii de Securitate pentru Europa Centrala la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen, Germania. Centrul din Garmisch este cea mai importanta scoala de pregatire in acest domeniu si ea functioneaza in urma unui parteneriat americano-german organizat de Departamentul Apararii si comandamentul Trupelor SUA din Europa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.