Nu exista, in orice colt al lumii, profesor, dintre cei ce-si iubesc meseria care, chiar daca nu o recunoaste, in strafundul sufletului, sa nu fie convins ca are cea mai frumoasa si nobila profesiune din lume. Pesemne asa crede si Jean Pierre Dopagne
Nu exista, in orice colt al lumii, profesor, dintre cei ce-si iubesc meseria care, chiar daca nu o recunoaste, in strafundul sufletului, sa nu fie convins ca are cea mai frumoasa si nobila profesiune din lume. Pesemne asa crede si Jean Pierre Dopagne, nascut la Namur, in Belgia, in 1952. De 15 ani preda literatura si teatru la liceu. Dar este si autor dramatic de mare succes. Monoloagele sale strabat lumea, distrand-o si amarand-o. Profu', de exemplu, a cunoscut 300 de reprezentatii pariziene. Cine merge sa vada, in stagiunea estivala a Teatrului "Nottara", one-man-show-ul lui Razvan Vasilescu intelege de ce. Spus de un actor bun, un asemenea text, amuzant si emotionant in doze fantastice, nu poate aduce decat succes. Iar Razvan Vasilescu e, sa recunoastem din capul locului, un interpret coplesitor.
Doua motive intaresc optiunea personajului sau de a deveni profesor de literatura: dorinta tatalui ca fiul sa faca "cea mai frumoasa meserie din lume", sa nu mai fie ca el, "curtivator", ci sa germineze valori in sufletul pustilor. Apoi, propriul sau profesor de clasice, care electrizase imaginatia tuturor, tapetandu-le virtutea cu idealuri si modele de noblete. Iar elevii il rasplateau, fireste, cu fascinatia de rigoare. Parte din aceasta fascinatie s-ar fi asteptat sa o gaseasca si in ochii propriilor sai elevi: paginile din Homer, Molire sau Shakespeare ramasesera la fel de frumoase. Ceva din umorul, subtilitatea si finetea intelectuala, din infrigurarea cu care profesorul sau de clasice vorbea despre "Iliada", lasandu-i pe toti cu gura cascata, dobandise si el.
Si, cand colo... "le-a vazut blugii, adidasii, ochii goi si privirile moarte". A inteles ca "elevii sunt ca animalele: nu actioneaza din inteligenta, ci din instinct." Exact ca si filmul "Invaziile barbare", piesa lui Jean Pierre Dopagne e o trecere in revista tandra, intelectuala si plina de umor - a valorilor destramate din lumea noastra. Un excurs al pierderii iluziilor si al povarnisului pe care o iau la goana modelele mentale, idealurile cazute in realitate. Ce s-a putut intampla cu lumea incat relatia profesor-elev, altadata plina de noblete, s-a transformat acum cand in razboi rece, cand intr-o mare indiferenta? Jean Pierre Dopagne e un autor prea inteligent ca sa enumere explicit cauzele.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.