Duios, 'Dunarea>> trecea. Traian Basescu, poate deja atentionat de ceea ce ii pregatesc unii parlamentari - demararea procedurii de suspendare din functie -, le-a tras scaunul de la tribuna CSAT si a solicitat, in urma cu cåteva zile: a. desec
Duios, 'Dunarea>> trecea. Traian Basescu, poate deja atentionat de ceea ce ii pregatesc unii parlamentari - demararea procedurii de suspendare din functie -, le-a tras scaunul de la tribuna CSAT si a solicitat, in urma cu cåteva zile: a. desecretizarea Arhivelor Dunarea; b. desecretizarea dosarelor care se afla in categoria „dosare de securitate nationala“, care apartin politicienilor de la nivel parlamentar påna la nivel local

Strans uniti in jurul conducatorului. Parlamentarii n-au mai stat pe gånduri. Unii s-au grabit sa salute deciziile CSAT. Altii au invocat incalcarea Constitutiei de catre seful statului, prin prelungirea interimatului la cårma serviciilor secrete. Nu putini au spus ca verificarile CNSAS trebuie sa inceapa chiar de la Cotroceni. Si s-au apucat sa conceapa o strategie de suspendare din functie a presedintelui

Praf sau cenusa. Desi toate punctele de vedere exprimate de parti sunt justificate, filmul cronologic trage cortina: Intåi a fugit Hayssam, apoi a aratat seful statului cu degetul spr e Parlament si abia dupa unii parlamentari au cerut suspendarea presedintelui. Fie impuscam trei iepuri deodata: moralizarea vietii politice, stabilitate in serviciile secrete si prinderea lui Hayssam. Fie ramånem cu buza umflata. Tot de trei ori. Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Cam asa se poate traduce scandalul, care tine de cateva zile media iin priza, dintre presedintele Traian Basescu si Parlament. Omar Hayssam, decapitarea sefilor serviciilor secrete, modificarea legislatiei sistemului securitatii nationale, legatura cu Comunitatea Nationala de Informatii sunt, evident, probleme care vor trebui rapid rezolvate. Dar politicienii ce fac? Tot cam aceleasi lucruri cu care ne-au obisnuit pana acum.

Presedintele Traian Basescu, poate deja atentionat de ceea ce intentioneaza sa-i pregateasca anumiti parlamentari, respectiv demararea procedurii de suspendare din functie, a folosit iin urma cu cateva zile tribuna CSAT si a solicitat: a. desecretizarea Arhivelor Dunarea; b. desecretizarea dosarelor care se afla iin categoria „dosare de securitate nationala“, care apartin politicienilor de la nivel parlamentar pana la nivel de consilier local. Explicatiile oferite de seful statului sunt plauzibile:

Duios, Dunarea trecea
Prin Arhiva Dunarea este facilitat accesul la o arhiva economica extrem de controversata, arhiva ce reuneste aproximativ 680 de dosare predate anterior SIE. In plus, nu este deloc exclus ca, si iin acest mod, sa se ajunga la importanti oameni politici. „CNSAS-ul, daca are nevoie sa se documenteze si iin aceasta arhiva, poate sa gaseasca raspunsurile de care are nevoie“, a adaugat, la momentul anuntarii deciziei, presedintele Traian Basescu.

Manichiura la control
Operatiunea deconspirarea iin masa, desi extrem de importanta pe fond, tine loc si de contra-atac, si de curatarea oricum prea tarzie a vietii politice, si de impact electoral. Si, uite asa, 40.000 de politicieni - sau poate chiar mai multi - iisi asteapta certificatul de buna purtare de la CNSAS. Reprezentantii Colegiului, dat fiind volumul imens de date, estimeaza ca verificarile ar putea dura 2-3 ani. Dupa care urmeaza contestatiile, procesele, dezvaluirile reciproce. Oricum intram iin viitorul mandat legislativ cu cel putin o parte din cei verificati. Insa, toata lumea are de lucru.

„Prin decizia de a declasifica dosarele politicienilor, care pana acum aveau statut de dosare de siguranta nationala, presedintele Basescu dovedeste ca s-a tinut de cuvant si ca iisi respecta promisiunile pe care ni le-a facut atunci cand a venit la CNSAS si ne-a spus ca ne va ajuta si ne va sustine fara ezitari“, a precizat Cazimir Ionescu, ulterior anuntului facut de CNSAS.

Strans uniti iin jurul conducatorului
Parlamentarii n-au mai stat pe ganduri. Unii s-au grabit sa salute deciziile CSAT. Altii s-au ratoit ca tara arde (adica serviciile secrete si Presedintia), iar baba de piaptana (adica Omar Hayssam). Unii au invocat iincalcarea Constitutiei de catre seful statului, prin prelungirea interimatului la carma serviciilor secrete. Altii au spus ca verificarile CNSAS trebuie sa iinceapa de la Cotroceni. Si s-au apucat sa conceapa o strategie de suspendare din functie a presedintelui.

Praf sau cenusa
Desi toate punctele de vedere exprimate de parti sunt justificate, filmul cronologic sta sub semnul sloganului: Toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu ne pierdem avantajele. De ce? Pentru ca iintai a fugit Hayssam, apoi a aratat seful statului cu degetul spre Parlament si abia dupa unii parlamentari au invocat suspendarea presedintelui.

S-ar putea sa iimpuscam trei iepuri deodata: moralizarea vietii politice, stabilitate si eficienta iin serviciile secrete si prinderea lui Hayssam. Putem ramane, iinsa, si cu buza umflata. Tot de trei ori. Conform politicii traditionale.

Vadim: Incepem procedura de destituire a presedintelui
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, ieri, ca a contactat sefii altor partide, care s-au aratat de acord sa initieze, in toamna, procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, informeaza Mediafax. El a precizat ca aceasta procedura va iincepe „iin toamna“. Vadim iinsa a refuzat sa spuna care au fost liderii politici cu care a discutat pe tema suspendarii sefului statului, dar a adaugat: „Prin deductie, puteti sa banuiti“.
Liderul PRM a afirmat ca „situatia e coapta“ pentru suspendarea din functie a presedintelui Romaniei si ca „pe Basescu nu il apuca Craciunul in aceasta functie“. De asemenea el a atras atentia ca dupa votul de joi in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, „Basescu are o mare problema, iar problema asta este, intr-un cuvant, suspendarea“.“De ce? Fiindca, mai mult ca oricand, Basescu se gaseste in incapacitatea fizica si mentala de a-si indeplini mandatul“, a apreciat liderul PRM.

Ce spune Legea fundamentala
Conform articolului 95 din Constitutie, „in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale“, iar presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea sefului statului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.